Sprekende portretten

Workshop portretfotografie met natuurlijk licht

cursus portretfotografie

Workshop portretfotografie

 • In Haarlem, Amsterdam en Utrecht
 • € 99 per deelnemer
 • Intensieve praktijksessie
 • Online inleiding en naslag

Corona-maatregelen
De cursus portretfotografie vindt vrijwel geheel in de buitenlucht plaats.
De groepjes bestaan uit maximaal 6 deelnemers.
Zo kunnen we voldoende afstand houden en veilig oefenen.


Wat zijn sprekende portretten?
Misschien een domme vraag: maar wat zijn portretten eigenlijk? Portretten gaan natuurlijk over mensen. Toch zijn niet alle foto's met mensen ook portretten. In tegenstelling tot bijvoorbeeld straatfoto's ligt de nadruk bij portretten op één of meer personen.

En anders dan bij pasfoto's gaan sprekend portretten verder dan het uiterlijk. Het doel is niet alleen de gelijkenis. Het doel is om een stemming vast te leggen. En de kijker die te laten voelen.

Portretfotografie gaat dus verder dan het uiterlijk. Het gaat over het vastleggen van menselijke expressie. Portretten gaan niet alleen over de buitenkant maar ook over de menselijke binnenwereld.

Als het lukt, roept een portret gevoelens op. Je voelt je verbonden met de persoon die je ziet. Het kan ook zijn dat het portret je intrigeert en nieuwsgierig maakt. Dan stimuleert het je verbeeldingskracht. Naar sprekende portretten kijken vormt bovenal een belevenis.

Sprekende portretten hebben overigens nog een andere eigenschap: ze vormen een plezier voor het oog. Ze zijn fraai vormgegeven en prettig om naar te kijken.

Sprekende portretten zijn bepaald geen toevalstreffers. Het zijn foto's die bewust gemaakt worden. Hoe doe je dat? Dat is precies waar deze workshop over gaat.

Hoe leer je sprekende portretten maken?

Toen ik ooit de portretten van bekende portretfotografen bestudeerde vielen mij een paar veel voorkomende kenmerken op:

 • de techniek is altijd dik in orde
 • het licht meestal zacht
 • de achtergrond vrijwel altijd rustig
 • het standpunt doorgaans neutraal
 • de nadruk ligt vaak op de gezichtsuitdrukking
 • het portret is aandachtig vormgegeven
 • en de expressie altijd natuurlijk en ongedwongen.


Ik ben deze kenmerken destijds als aandachtspunten gaan gebruiken.
Als zaken waar je op kunt letten.
Dat maakte dat ik bewuster ging fotograferen en al snel veel sprekendere portretten ging schieten.
Het heeft mij enorm geholpen in mijn werk als reisfotograaf.

Een recente portretserie uit Odisha, India

Hoe is de workshop portretfotografie opgebouwd?

Deze fotografie workshop bestaat uit twee delen:
1) Inleiding
2) Praktijksessie

Inleiding
Direct na inschrijving ontvang je een link en wachtwoord voor de online inleiding. Daarmee kun je je alvast voorbereiden op de praktijksessie. Aan de hand van voorbeelden geven we je inzicht in de zeven belangrijkste onderwerpen van deze cursus:
 • Welke camera instellingen heb je nodig?
 • Wat voor soort licht zoeken we?
 • Welke achtergrond werkt het beste?
 • Waar let je op bij het standpunt?
 • Hoe kies je de uitsnede?
 • Waar let je op bij de compositie?
 • Welke expressie zoeken we?

Praktijksessie
Tijdens de praktijksessie oefenen we aan een stuk door. Steeds aan de hand van een aandachtspunt. Fotograferen is goed leren kijken, doen en daarna kijken naar wat je gedaan hebt. Daarom bespreken we direct na iedere oefening jouw resultaten. Zo ontvang je persoonlijke feedback en krijg je de aandachtspunten stapsgewijs in de vingers.

Kleine groepen
De praktijksessies worden in kleine groepen van maximaal 8 deelnemers verzorgd. Daarmee vangen we twee vliegen in één klap. We willen graag voldoende afstand houden om veilig te oefenen. En met kleine groepjes is er veel tijd voor persoonlijke begeleiding.

Startpunten zijn:
- Amsterdam: Room2Learn in de Utrechtsedwarsstraat 13, 1017 WB Amsterdam.
- Haarlem: Centrum aan het Spaarne, Spaarne 112a, 2011 CM Haarlem.
- Utrecht: Bagels & Beans op de Catharijne Esplanade 10 (in Hoog Catharijne)

Het weer
Als de weersverwachting veel regen voorspelt gedurende een groot deel van de praktijksessie, wordt de workshop natuurlijk afgeblazen. Je kunt dan deelnemen op een andere datum naar keuze.

Wat kost deze fotografie cursus?

De workshop kost € 99 per deelnemer.
Je kunt het direct veilig online betalen met iDeal, Creditcard en Bancontact.
veilig betalen met ideal

Wat heb je nodig voor deze workshop portretfotografie?

Het enige dat je voor deze cursus fotografie nodig hebt is een digitale camera. Het maakt niet uit welk model, zolang het maar een echte compact camera, een spiegelreflex of een modelletje ertussenin is.

Reacties van deelnemers

"Erg veel geleerd van je cursus! Heb veel zin om te gaan oefenen in de praktijk en heb thuis meteen mijn dochtertje tijdens haar spel proberen vast te leggen. Je ziet me vast nog wel eens terug na een paar maanden om nog eens een ander onderdeel te oefenen!"
Bekijk meer reacties van deelnemers


workshop portretfotografie

Op doordeweekse dagen is het mogelijk om deze workshop fotografie individueel of met z'n tweeën doen. Dan kun je zelf een geschikte dag uitzoeken en wordt het programma volledig aan jouw wensen en tempo aangepast. Een dagdeel privéles alleen of met twee personen kan al voor € 199 tezamen. Aarzel niet om contact op te nemen met Han Schnek.
Je kunt deze workshop natuurlijk ook cadeau doen. Voor meer informatie over de cadeaubonnen en bestelling ga naar de rubriek Cadeaubon.

Deze workshop wordt verzorgd door Han Schnek. Han is al jaren freelance reisfotograaf en gespecialiseerd in Azië. Je kunt zijn foto's bekijken in het Portfolio en op Instagram.

"Ik studeerde begin jaren 80 biologie en wetenschapsdynamica in Amsterdam. In plaats van een beleidsbaan op een ministerie koos ik voor de spannende nieuwe wereld van computers en software. Maar na 20 jaar bits en bytes was het welletjes. Mijn rechter hersenhelft wilde ook wat.

Han SchnekIk kocht een knappe camera, las de halve bibliotheek en ging op pad. Naar China. Dat was destijds hot en de plaatjesboeken beloofden een fotogeniek Luilekkerland met schitterende landschappen, exotische bergvolken en fabelachtige architectuur. Wat kon er mis gaan?

Twee maanden later en tienduizend foto's verder, kwam ik tot de slotsom dat fotografie niet afhankelijk is van een goede camera, supersonische lenzen en technische vakkennis. Tussen al die foto's zaten best een paar aardige plaatjes, een handjevol toevalstreffers. Te weinig om mijn brood mee te verdienen.

Er volgde een tijd van bezinning. De doorbraak kwam toen ik de foto's mijn grote voorbeelden, Steve McCurry en Jay Maisel, wekenlang bestudeerde. Ik leerde zo de geheimen van hun sprekende foto's kennen. Sedertdien zwerf ik jaarlijks maandenlang door Azië. In de loop van de tijd resulteerde dat in een portfolio met kleurrijke, vaak intieme en soms schilderachtige beelden. De foto's laten vooral mijn verwondering zien over het dagelijks leven in de verre Oost.

Sinds 2009 geef ik fotografie les waarbij ik mijn ontdekkingen en ervaring graag deel. Vandaar deze cursus portretfotografie."


Stap 1: Inschrijven voor de workshop Sprekende portretten


Juni
zon 28 jun (13:30-16:30 uur)Amsterdamvol

Augustus
zat 29 aug (10-13 uur)Amsterdamvol

Oktober
zat 17 okt (10-13 uur)Amsterdamnog plek
Door in te schrijven ga je akkoord met de Algemene Voorwaarden