Sprekende portretten

Eendaagse workshop portretfotografie met natuurlijk licht

cursus portretfotografie

Workshop portretfotografie

 • € 99 p.p. incl. lunch en handige naslag
 • In Haarlem bij de nieuwe Bavo
 • In Amsterdam bij Carré en Nederl. Bank
 • Van 10 tot uiterlijk 16 uur
 • Max. 12 deelnemers
 • Praktijkgericht

Mensen fotograferen zoals ze echt zijn. Of zoals je ze graag wilt herinneren. Je familie en vrienden thuis in Nederland of mooie koppen in het buitenland. Dat valt nog niet mee. Want hoe maak je nou een sprekend portret? Waar moet je op letten? Welke praktische aanpak levert de meest indringende beelden op?

Daar draait het om bij deze eendaagse cursus portretfotografie. In een korte tijd sprekende portretten leren maken. Aan de hand van praktische oefeningen gaan we het geheim van sprekende portretten ontrafelen. Natuurlijk beginnen we bij het licht. Binnen voor het raam en buiten in de zon of de schaduw (als het weer het toelaat). Maar een sprekend portret is meer dan licht alleen. Bijna even belangrijk zijn achtergrond, compositie en gezichtsuitdrukking.

Kortom, je leert hoe je het beste spontane en geposeerde portretten kunt maken, overdag en 's avonds. Sleutelwoorden daarbij zijn: praktisch, leerzaam en leuk om te doen.

Geen modellen en ingewikkelde studiolampen

De oefeningen leren je portretten te maken van gewone mensen, met gewoon gereedschap, onder gewone omstandigheden. Geen dure modellen, lastig hanteerbare studiolampen of andere kostbare hulpmiddelen. We oefenen met elkaar, werken met het natuurlijke licht, zonder hulp van flitsers en met onze eigen compact- of spiegelreflexcamera's. Onder deze alledaagse omstandigheden leer je de kneepjes van het vak het beste kennen en kun je later in alle situaties, overal ter wereld fraaie portretten maken.

Een recente portretserie uit Odisha, India


Wat leer je?

Tijdens de cursus portretfotografie leer je:

 • gericht kijken naar de belangrijkste ingrediënten van een sprekend portret,
 • welk licht de beste resultaten geeft,
 • een keuze te maken in wat laat je zien en wat niet,
 • hoe belangrijk de achtergrond is en wat het beste werkt,
 • hoe portretten tot leven kunnen worden gebracht,
 • en welke techniek en lenzen je het beste kunt gebruiken.

En dat alles met oefeningen in onder meer close-up portretten, spontane en geposeerde portretten, omgevingsportretten en groepsportretten.

Kleine groepjes

De workshops in Haarlem en Amsterdam hebben maximaal 12 deelnemers, zodat er veel tijd is voor persoonlijke begeleiding.

Wat kost deze fotografie cursus?

De workshop kost € 99 pp incl. lunch en handige naslag.
Je kunt het zelf overmaken of direct veilig online betalen met iDeal, Creditcard en Bancontact.
veilig betalen met ideal

Wat heb je nodig voor deze workshop portretfotografie?

Het enige dat je voor deze workshop nodig hebt is een digitale camera.

Reacties van deelnemers

"Erg veel geleerd van je cursus! Heb veel zin om te gaan oefenen in de praktijk en heb thuis meteen mijn dochtertje tijdens haar spel proberen vast te leggen. Je ziet me vast nog wel eens terug na een paar maanden om nog eens een ander onderdeel te oefenen!"
Bekijk meer reacties van deelnemers


workshop portretfotografie

Deze fotografie workshop begint om 10.00 uur en wordt uiterlijk 16:00 uur afgesloten. In Haarlem wordt deze workshop gehouden in Trefpunt 't Trionk. De locatie ligt vlakbij de nieuwe Bavo in de Leidsevaartbuurt.
In Amsterdam wordt de workshop gehouden bij Room2Learn in de Utrechtsedwarsstraat 13. Dat ligt midden in de grachtengordel en op loopafstand van unieke locaties als het Rembrandtplein, theater Carré en de Magere Brug.
Op doordeweekse dagen is het mogelijk om deze workshop fotografie individueel of met z'n tweeën doen. Dan kun je zelf een geschikte dag uitzoeken en wordt het programma volledig aan jouw wensen en tempo aangepast. Een dagdeel privéles alleen of met twee personen kan al voor € 199 tezamen. Aarzel niet om contact op te nemen met Han Schnek.
Je kunt deze workshop natuurlijk ook cadeau doen. Voor meer informatie over de cadeaubonnen en bestelling ga naar de rubriek Cadeaubon.
Deze workshop wordt verzorgd door Han Schnek. Han is al jaren freelance reisfotograaf en gespecialiseerd in Azië. Je kunt zijn foto's bekijken in het Portfolio en op Instagram.


Stap 1: Inschrijven voor de workshop Sprekende portretten

Maart
zon 1 maa Haarlem vol
April
zon 5 apr Amsterdam afgelast
Mei
zat 16 mei Amsterdam afgelast
zat 23 mei Haarlem afgelast
Juni
zon 28 junAmsterdamnog plek
Oktober
zat 31 oktAmsterdamnog plek
Door in te schrijven ga je akkoord met de Algemene Voorwaarden