06 2606 6606     e-mail    
Al 14 jaar fotografie cursussen waar je echt wat aan hebt
Al 14 jaar
fotografie cursussen waar je echt wat aan hebt

Workshop portretfotografie

Vind je het lastig om een portret te maken dat natuurlijk en spontaan oogt? Wil je weten hoe fotografen dat doen? In deze workshop portretfotografie leer je hoe je sprekende portretten kunt maken. Met een digitale camera of een smartphone. Met natuurlijk licht en zonder speciaal gereedschap.

Tijdens deze workshop leer je sprekende portretten maken. Dat doen we aan de hand van een eenvoudig stappenplan. Zes praktische aandachtspunten. Als je die gaat gebruiken, maken jouw portretten een enorme sprong voorwaarts. Gewoon met natuurlijk licht, zonder flitsers en andere poespas. Het is een intensieve workshop met een leuke inleiding om je voor te bereiden op de praktijksessie in kleine groepen in Amsterdam.

Waarom deze workshop?

 • Je leert sprekende portretten maken
 • Voor smartphone en digitale camera
 • Gewoon met natuurlijk licht
 • In Amsterdam
 • Methode: leren door het te doen
 • Ervaren foto docent

Wat zijn sprekende portretten?

Portretfotografie gaat verder dan alleen het fotograferen van iemand’s gezicht. Het gaat over het vastleggen van menselijke expressie. Dus niet alleen hoe de buitenkant eruit ziet, maar ook wat er omgaat in die persoon. Het doel van een portretfoto is om die innerlijke emotie vast te leggen.

Als dat lukt, roept een portret gevoelens op bij de kijker. Je voelt je verbonden met de persoon die je ziet. Het kan ook zijn dat het portret je intrigeert en nieuwsgierig maakt. Dan stimuleert het de verbeeldingskracht.

...

Sprekende portretten hebben overigens nog een andere eigenschap: ze vormen een plezier voor het oog. Ze zijn fraai vormgegeven en prettig om naar te kijken. Maar dit soort foto’s zijn bepaald geen toevalstreffers. Het zijn foto's die bewust gemaakt worden. Hoe doe je dat? Dat leer je in deze workshop.

Hoe leer je sprekende portretten maken?

Toen ik ooit de portretten van bekende portretfotografen bestudeerde, vielen mij een paar veel voorkomende kenmerken op:

 • De techniek is altijd dik in orde
 • Het licht meestal zacht
 • De achtergrond vrijwel altijd rustig
 • Het standpunt doorgaans neutraal
 • De nadruk ligt vaak op de gezichtsuitdrukking
 • Het portret is aandachtig vormgegeven
 • De expressie altijd natuurlijk en ongedwongen.


Ik ben deze kenmerken destijds als aandachtspunten gaan gebruiken in mijn eigen fotografie. Dat maakte dat ik bewuster ging fotograferen en al snel veel sterkere portretten ging schieten. Dit heeft mij enorm geholpen in mijn werk als reisfotograaf.

...

Hoe is de cursus portretfotografie opgebouwd?

Deze fotografie workshop bestaat uit twee delen:
1) Inleiding
2) Praktijksessie

Inleiding

Direct na inschrijving ontvang je een link en wachtwoord voor de inleiding. Daarmee kun je je alvast voorbereiden op de praktijksessie. Aan de hand van voorbeelden geven we je inzicht in de belangrijkste onderwerpen van deze cursus:
 • Welke camera instellingen heb je nodig?
 • Hoe doe je het met een smartphone?
 • Wat voor soort licht zoeken we?
 • Welke achtergrond werkt het beste?
 • Waar let je op bij het standpunt?
 • Hoe kies je de uitsnede?
 • Waar let je op bij de compositie?
 • Welke expressie zoeken we?

Speciale app

Ik heb een speciale cursus app laten maken zodat je alle informatie altijd bij je hebt. Je kunt de app gratis downloaden en activeren op jouw smartphone na je inschrijving.

app voor iOS app voor Android

Praktijksessie

We oefenen grondig tijdens de 3 uur durende praktijksessie. Niet op getrainde modellen maar op elkaar. Dat maakt het veel realistischer.

En steeds aan de hand van een aandachtspunt. Fotograferen is goed leren kijken, doen en daarna de foto's bestuderen. We bespreken daarom direct na iedere oefening jouw resultaten. Zo ontvang je persoonlijke feedback en krijg je de aandachtspunten stapsgewijs in de vingers.

De praktijksessie is best intensief. Ervaring leert dat 3 uur optimaal is om de basisvaardigheden goed onder de knie te krijgen. Als de cursus langer duurt verslapt de aandacht.

Locatie in Amsterdam

Deze workshop portretfotografie wordt gehouden bij Molinos de Viento in de Utrechtsedwarsstraat in Amsterdam.

portretfotografie

Wat kost deze fotografie cursus?

De workshop kost € 99 per deelnemer.
Je kunt het direct veilig online betalen met iDeal, Creditcard en Bancontact. veilig betalen met ideal

Wat heb je nodig voor deze workshop portretfotografie?

Deze workshop kun je met een smartphone of digitale camera doen. Het maakt niet uit welk type camera je hebt, zolang het maar digitaal is.

Reacties van deelnemers

"Hoewel ik al meer dan 40 jaar fotografeer was de workshop portretfotografie erg leerzaam. Han geeft op een prettige en ontspannen manier les en ik heb weer de nodige inspiratie opgedaan om hiermee verder te gaan." - Ed Tushuizen
"Super veel geleerd. Het mooie is dat je het ook echt gelijk in praktijk toepast." - Gerson
"Hoewel ik al meer dan 40 jaar fotografeer was de workshop portretfotografie erg leerzaam. Han geeft op een prettige en ontspannen manier les en ik heb weer de nodige inspiratie opgedaan om hiermee verder te gaan." - Ed Tushuizen
"Prima workshop. Goede afwisseling tussen theorie met veel tips van Han en zelf oefenen in tweetallen met feedback. Een aanrader!" - Fredrike Bannink
"Goede ontspannen sfeer, goed verhaal. Duidelijk, goede oefeningen. Gezellig en Han is goed in verbinden" - Martin Hoogland
"Heldere uitleg, nuttige tips, leuke oefeningen met wisselende cursisten, ontspannen sfeer." - Henk van der Lee

Privé workshop

Je kunt de workshop ook het hele jaar door privé of met een besloten groepje doen. Dan kun je zelf een geschikte doordeweekse dag uitzoeken en wordt het programma volledig aan jouw wensen en tempo aangepast. Privéles kan al voor € 199.

Je kunt deze workshop natuurlijk ook cadeau doen. Voor meer informatie over de cadeaubonnen en bestelling ga naar de rubriek Cadeaubon.

Deze workshop wordt verzorgd door Han Schnek. Han is al jaren freelance reisfotograaf en gespecialiseerd in Azië. Je kunt zijn foto's bekijken in het Portfolio en op Instagram.

"Ik studeerde begin jaren 80 biologie en wetenschapsdynamica in Amsterdam. In plaats van een beleidsbaan op een ministerie koos ik voor de spannende nieuwe wereld van computers en software. Maar na 20 jaar bits en bytes was het welletjes. Mijn rechter hersenhelft wilde ook wat.

Han SchnekIk kocht een knappe camera, las de halve bibliotheek en ging op pad. Naar China. Dat was destijds hot en de plaatjesboeken beloofden een fotogeniek Luilekkerland met schitterende landschappen, exotische bergvolken en fabelachtige architectuur. Wat kon er mis gaan?

Twee maanden later en tienduizend foto's verder, kwam ik tot de slotsom dat fotografie niet afhankelijk is van een goede camera, supersonische lenzen en technische vakkennis. Tussen al die foto's zaten best een paar aardige plaatjes, een handjevol toevalstreffers. Te weinig om mijn brood mee te verdienen.

Er volgde een tijd van bezinning. De doorbraak kwam toen ik de foto's mijn grote voorbeelden, Steve McCurry en Jay Maisel, wekenlang bestudeerde. Ik leerde zo de geheimen van hun sprekende foto's kennen. Sedertdien zwerf ik jaarlijks maandenlang door Azië. In de loop van de tijd resulteerde dat in een portfolio met kleurrijke, vaak intieme en soms schilderachtige beelden. De foto's laten vooral mijn verwondering zien over het dagelijks leven in de verre Oost.

Sinds 2009 geef ik fotografie les waarbij ik mijn ontdekkingen en ervaring graag deel. Vandaar deze cursus portretfotografie."


Inschrijven voor de workshop portretfotografie (€ 99 pp)

zat 29 okt 2022
(13:00-16:00)
Amsterdamvol
zat 5 nov 2022
(10:00-13:00)
Amsterdamvol
zat 18 feb 2023
(13:00-16:00)
Amsterdamnog plek
zon 30 apr 2023
(13:00-16:00)
Amsterdamnog plek
zat 17 jun 2023
(13:00-16:00)
Amsterdamnog plek
Door in te schrijven ga je akkoord met de Algemene Voorwaarden

Neem gerust contact op

Han Schnek Neem gerust contact op voor meer informatie of als je vragen hebt.
Telefoon: 06 2606 6606
Whatsapp: 06 2606 6606
Mail: han@schnek-fotografie.nl