06 2606 6606     e-mail    

Workshop portretfotografie

Valt niet mee om een sprekend portret te maken, hè? Toch kun jij dit ook. Het geheim is simpel: weten waar je op moet letten. Wil je dat graag leren?


Tijdens deze cursus reiken we je een aantal aandachtspunten aan die je helpen om prachtige portretten te fotograferen. Als je deze aandachtspunten leert gebruiken, maken jouw portretten een enorme sprong voorwaarts. Gewoon met natuurlijk licht, zonder flitsers en andere poespas. Het is een intensieve workshop met een online inleiding en praktijksessie van 3 uur en kleine groepen in Amsterdam.


 • Sprekende portretfoto's maken
 • Met natuurlijk licht
 • Praktijkgericht
 • Max. 8 deelnemers
 • Nivo 2: basiskennis aanbevolen
 • Ervaren foto docent

Wat zijn sprekende portretten?

Portretfotografie gaat verder dan alleen het fotograferen van iemand’s gezicht. Het gaat over het vastleggen van menselijke expressie. Dus niet alleen hoe de buitenkant eruit ziet, maar ook wat er omgaat in die persoon. Het doel van een portretfoto is om die innerlijke emotie vast te leggen.

Als het lukt, roept een portret dan gevoelens op bij de kijker. Je voelt je verbonden met de persoon die je ziet. Het kan ook zijn dat het portret je intrigeert en nieuwsgierig maakt. Dan stimuleert het je verbeeldingskracht. Naar sprekende portretten kijken vormt bovenal een belevenis.

...

Sprekende portretten hebben overigens nog een andere eigenschap: ze vormen een plezier voor het oog. Ze zijn fraai vormgegeven en prettig om naar te kijken. Maar dit soort foto’s zijn bepaald geen toevalstreffers. Het zijn foto's die bewust gemaakt worden. Hoe doe je dat? Dat leer je in deze workshop.

Hoe leer je sprekende portretten maken?

Toen ik ooit de portretten van bekende portretfotografen bestudeerde, vielen mij een paar veel voorkomende kenmerken op:

 • De techniek is altijd dik in orde
 • Het licht meestal zacht
 • De achtergrond vrijwel altijd rustig
 • Het standpunt doorgaans neutraal
 • De nadruk ligt vaak op de gezichtsuitdrukking
 • Het portret is aandachtig vormgegeven
 • De expressie altijd natuurlijk en ongedwongen.


Ik ben deze kenmerken destijds als aandachtspunten gaan gebruiken in mijn eigen fotografie. Dat maakte dat ik bewuster ging fotograferen en al snel veel sterkere portretten ging schieten. Dit heeft mij enorm geholpen in mijn werk als reisfotograaf.

...

Hoe is de workshop portretfotografie opgebouwd?

Deze fotografie workshop bestaat uit twee delen:
1) Inleiding
2) Praktijksessie

Inleiding

Direct na inschrijving ontvang je een link en wachtwoord voor de online inleiding. Daarmee kun je je alvast voorbereiden op de praktijksessie. Aan de hand van voorbeelden geven we je inzicht in de zeven belangrijkste onderwerpen van deze cursus:
 • Welke camera instellingen heb je nodig?
 • Wat voor soort licht zoeken we?
 • Welke achtergrond werkt het beste?
 • Waar let je op bij het standpunt?
 • Hoe kies je de uitsnede?
 • Waar let je op bij de compositie?
 • Welke expressie zoeken we?

Speciale cursus app

Ik heb een speciale cursus app laten maken zodat je alle informatie altijd bij je hebt. Je kunt de app gratis downloaden en activeren op jouw smartphone na je inschrijving.

app voor iOS app voor Android

Praktijksessie

We oefenen continue tijdens de praktijksessie, en steeds aan de hand van een aandachtspunt. Fotograferen is goed leren kijken, doen en daarna de foto's bestuderen. We bespreken daarom direct na iedere oefening jouw resultaten. Zo ontvang je persoonlijke feedback en krijg je de aandachtspunten stapsgewijs in de vingers.

Kleine groepen

De praktijksessies worden in kleine groepen verzorgd. Tussen 3 en 8 deelnemers, afhankelijk van de maximale groepsgrootte volgens de Corona-richtlijnen. Daarmee vangen we twee vliegen in één klap. We willen graag voldoende afstand houden om veilig te oefenen. En met kleine groepjes is er veel tijd voor persoonlijke begeleiding.

Waar beginnen we?

Startpunt is Room2Learn in de Utrechtsedwarsstraat of het nabijgelegen Amstelveld.

portretfotografie

Het weer

Als de weersverwachting veel regen voorspelt gedurende een groot deel van de praktijksessie, wordt de workshop natuurlijk afgeblazen. Je kunt dan deelnemen op een andere datum naar keuze.

Wat kost deze fotografie cursus?

De workshop kost € 99 per deelnemer.
Je kunt het direct veilig online betalen met iDeal, Creditcard en Bancontact. veilig betalen met ideal

Wat heb je nodig voor deze workshop portretfotografie?

Het enige dat je voor deze cursus fotografie nodig hebt is een digitale camera. Het maakt niet uit welk model, zolang het maar een echte compact camera, een spiegelreflex of een modelletje ertussenin is.

Als je de technische mogelijkheden van je digitale camera maximaal wilt benutten is het verstandig eerst de basiscursus fotografie te volgen. Je kunt er echter ook voor kiezen de handmatige instellingen van je camera niet te gebruiken en de workshop met automatische instellingen te doen. Techniek is belangrijk maar zeker niet de essentie van portretfotografie.

Reacties van deelnemers

"Erg veel geleerd van je cursus! Heb veel zin om te gaan oefenen in de praktijk en heb thuis meteen mijn dochtertje tijdens haar spel proberen vast te leggen. Je ziet me vast nog wel eens terug na een paar maanden om nog eens een ander onderdeel te oefenen!"
Bekijk meer reacties van deelnemers

Online cursus

..

Deze workshop is ook zeer geschikt om online te volgen. Hoe dat werkt? Je ontvangt van mij gerichte oefeningen en er zijn drie telefonische of Zoom contactmomenten waarop ik feedback geef op de foto's en jij vragen kunt stellen. Je kunt op ieder gewenst moment beginnen. Bekijk de informatie over de online cursus portretfotografie.

Privé workshop

JJe kunt verder de workshop het hele jaar door privé of met een besloten groepje boeken. Dan kun je zelf een geschikte doordeweekse dag uitzoeken en wordt het programma volledig aan jouw wensen en tempo aangepast. Privéles kan al voor € 149.

Je kunt deze workshop natuurlijk ook cadeau doen. Voor meer informatie over de cadeaubonnen en bestelling ga naar de rubriek Cadeaubon.

Deze workshop wordt verzorgd door Han Schnek. Han is al jaren freelance reisfotograaf en gespecialiseerd in Azië. Je kunt zijn foto's bekijken in het Portfolio en op Instagram.

"Ik studeerde begin jaren 80 biologie en wetenschapsdynamica in Amsterdam. In plaats van een beleidsbaan op een ministerie koos ik voor de spannende nieuwe wereld van computers en software. Maar na 20 jaar bits en bytes was het welletjes. Mijn rechter hersenhelft wilde ook wat.

Han SchnekIk kocht een knappe camera, las de halve bibliotheek en ging op pad. Naar China. Dat was destijds hot en de plaatjesboeken beloofden een fotogeniek Luilekkerland met schitterende landschappen, exotische bergvolken en fabelachtige architectuur. Wat kon er mis gaan?

Twee maanden later en tienduizend foto's verder, kwam ik tot de slotsom dat fotografie niet afhankelijk is van een goede camera, supersonische lenzen en technische vakkennis. Tussen al die foto's zaten best een paar aardige plaatjes, een handjevol toevalstreffers. Te weinig om mijn brood mee te verdienen.

Er volgde een tijd van bezinning. De doorbraak kwam toen ik de foto's mijn grote voorbeelden, Steve McCurry en Jay Maisel, wekenlang bestudeerde. Ik leerde zo de geheimen van hun sprekende foto's kennen. Sedertdien zwerf ik jaarlijks maandenlang door Azië. In de loop van de tijd resulteerde dat in een portfolio met kleurrijke, vaak intieme en soms schilderachtige beelden. De foto's laten vooral mijn verwondering zien over het dagelijks leven in de verre Oost.

Sinds 2009 geef ik fotografie les waarbij ik mijn ontdekkingen en ervaring graag deel. Vandaar deze cursus portretfotografie."


Inschrijven voor de workshop portretfotografie (€ 99 pp)


September
zon 26 sep
(13:00-16:00)
Amsterdamnog 3 plekjes

Oktober
zon 10 okt
(13:00-16:00)
Amsterdamvolop plaats

November
zat 27 nov
(10:00-13:00)
Amsterdamvolop plaats
Door in te schrijven ga je akkoord met de Algemene Voorwaarden