Het geheim van sprekende foto's

Fotocursus over compositie en beeldopbouw: veruit het belangrijkste onderdeel van de fotografie

fotocursus

De fotografie workshop in 't kort

 • 3 uur praktijksessie
 • Online inleiding
 • € 99 per deelnemer
 • In Haarlem bij de het station
 • In Amsterdam in de Jordaan
 • In Utrecht rond de Domtoren

Corona-maatregelen
Alle fotografie workshops zijn weer van start gegaan.
Voorlopig alleen buiten en in extra kleine groepjes zodat we voldoende afstand kunnen houden.


Wil je sprekende foto's leren maken?

Misschien is dit wel de belangrijkste stap die je kunt zetten om betere foto's te leren maken?

Goede foto's maken is niet moeilijk. Toch gaat het niet vanzelf. In deze uitdagende fotocursus leer je wat het verschil is tussen een kiekje en een sprekende foto. En hoe je zelf sprekende foto's kunt maken.

We vertellen je wat de 6 belangrijkste aandachtspunten zijn en hoe ervaren fotografen te werk gaan. Geen theoretische verhalen en ook geen gedoe met diafragma, sluitertijd of ISO. Alles volledig praktijkgericht.

cursus fotografie compositie

Hoe leer je goed fotograferen?

Sprekende foto's leren maken is een drietrapsraket. Het begint met weten waar je op moet letten. Dat is niet zo moeilijk. Je kunt het net als ik leren door naar duizenden sprekende foto's te kijken. Of door deze fotocursus te doen.

Weten waar je op moet letten is alleen niet voldoende. Kun je die aandachtspunten ook herkennen op foto's? Dat vormt de tweede stap in goed leren fotografen. Een leuke stap, want er gaat een wereld voor je open. Je leert namelijk beeldtaal. Onwijs spannend. In het online gedeelte van deze fotografie cursus is dat een van de leukste onderdelen.

Zodra je weet waar je op moet letten en die aandachtspunten visueel kunt herkennen op foto's, ga je ze vanzelf toepassen tijdens het fotograferen. Je kunt niet anders. Als je eenmaal hebt leren lezen, kun je tekst niet meer negeren.

Als de beeldtaal zich aan jou openbaart, ga je het gebruiken. En dat zie je direct terug in je foto's. Die worden duidelijker en winnen aan zeggingskracht. Wat rest is oefenen. Flink oefenen. Net zolang totdat je het lekker in de vingers hebt. En net als alle andere talen. Hoe meer je het doet, des te makkelijker het gaat. En dat is precies waarom we tijdens de praktijksessies zoveel oefenen.

Hoe is deze fotocursus opgebouwd?

Deze fotografie cursus bestaat uit twee delen:
1) Online inleiding
2) Praktijksessie

Online inleiding
Direct na inschrijving ontvang je een link en wachtwoord voor de online inleiding. Daarmee kun je je alvast voorbereiden op de praktijksessie. Aan de hand van voorbeelden geven we je inzicht in de 6 belangrijkste onderwerpen van deze cursus:
 • Wat maakt een sterk onderwerp?
 • Hoe maak je het onderwerp duidelijk?
 • Welke rol speelt het standpunt?
 • Hoe licht je de foto goed uit?
 • Hoe geef je het beeld vorm?
 • Welke uitsnede werkt het beste?

Praktijksessie
Tijdens de praktijksessie oefenen we aan een stuk door. Steeds aan de hand van een aandachtspunt. Fotograferen is goed leren kijken, doen en daarna kijken naar wat je gedaan hebt. Daarom bespreken we direct na iedere oefening jouw resultaten. Zo ontvang je persoonlijke feedback en krijg je de aandachtspunten stapsgewijs in de vingers.

Op cursusdagen wordt de praktijksessie twee keer gegeven.
- 's morgens van 10:00 tot 13:00 uur
- 's middags van 13:30 tot 16:30 uur

Kleine groepen in de buitenlucht
De praktijksessies worden buiten verzorgd met kleine groepen van ca. 6 deelnemers. Daarmee vangen we twee vliegen in één klap. We willen graag voldoende afstand houden om veilig te oefenen. En met kleine groepjes is er veel tijd voor persoonlijke begeleiding.

Voor wie is de eendaagse fotoworkshop bestemd?

Deze creatieve fotografie cursus is geschikt voor zowel beginners als gevorderden die graag zonder theoretische verhalen sprekende foto's willen leren maken.

workshop fotografie Haarlem

Relatie met de andere basiscursus

Deze fotocursus over compositie en beeldopbouw staat geheel op zichzelf. Het is niet nodig de technische basiscursus fotografie Je camera de baas worden! te hebben gevolgd. Die gaat over belichting en andere technische fotografie zaken, onderwerpen die in deze fotografie cursus niet aan bod komen. Ze vullen elkaar dus goed aan.

Reacties van deelnemers

"Ik dank jou voor je cursus, ik heb genoten en ben zeer geïnspireerd geraakt. Werkelijk niets op aan te merken, ik ben onder de indruk van je enthousiasme en de manier waarop je dingen overbrengt. Je presentatie op het scherm was in één woord AF! Tweemaal naar buiten was prima en de manier waarop we de foto's besproken hebben heel opbouwend. En je lunch was heerlijk. Ik kom gauw nog iets opsteken van de technische kant." Bekijk meer reacties van deelnemers.

Wat kost de fotografie workshop?

Deze workshop kost € 99 per deelnemer.
Je kunt het direct veilig online betalen met iDeal, Creditcard en Bancontact.
veilig betalen met ideal

Wat heb je nodig voor deze workshop fotografie?

Het enige dat je voor deze cursus fotografie nodig hebt is een digitale camera. Het maakt niet uit welk model, zolang het maar een echte compact camera, een spiegelreflex of een modelletje ertussenin is.

cursus fotografie

In Haarlem beginnen de workshops in het Kenaupark. Dat ligt vlakbij het Station.
In Amsterdam doen we de workshop in de Jordaan. Het startpunt ligt op de Noordermarkt en is goed te belopen vanaf het Centraal Station.
In Utrecht worden de workshops in het centrum rond de Domtoren verzorgd.
Op doordeweekse dagen is het mogelijk om deze workshop fotografie individueel of met z'n tweeën doen. Dan kun je zelf een geschikte dag uitzoeken en wordt het programma volledig aan jouw wensen en tempo aangepast. Een dagdeel privéles alleen of met twee personen kan al voor € 199 tezamen. Aarzel niet om contact op te nemen met Han Schnek.
Je kunt deze workshop natuurlijk ook cadeau doen. Voor meer informatie over de cadeaubonnen en bestelling ga naar de rubriek Cadeaubon.
Deze workshop wordt verzorgd door Han Schnek. Han is al jaren freelance reisfotograaf en gespecialiseerd in Azië. Je kunt zijn foto's bekijken in het Portfolio en op Instagram.


Stap 1: Inschrijven voor deze fotoworkshop


Juni
zat 27 jun (13:30-16:30)Haarlemvol
zon 28 jun (10:00-13:00)Amsterdamnog plek

Juli
zat 4 jul (10:00-13:00)Haarlemvol

Augustus
zat 22 aug (13:30-16:30)Amsterdamnog plek
zon 23 aug (13:30-16:30 uur)Haarlemnog plek

September
zat 19 sep (13:30-16:30)Amsterdamnog plek
Door in te schrijven ga je akkoord met de Algemene Voorwaarden