06 2606 6606     e-mail    

Fotocursus compositie

Plaatjes schieten kan iedereen, maar goede foto’s maken gaat niet vanzelf. Wat is nou het verschil tussen een kiekje en een sprekende foto? Hoe kies je je standpunt en uitsnede? Waar let je op bij compositie?


Ik leer je 6 belangrijke aandachtspunten: licht, duidelijkheid, achtergrond, vormgeving, oriëntatie en diepte. Met deze leuke workshop wordt jij op speelse wijze een meester in compositie en beeldopbouw. Vanaf nu nooit meer saaie foto’s, maar prachtige foto’s waar je naar blíjft kijken.


 • Leer sprekende foto's maken
 • Max. 8 deelnemers
 • Nivo 1: beginnerscursus voor iedereen
 • In Haarlem, Amsterdam en Utrecht
 • Online inleiding en naslag met veel voorbeelden
 • Ervaren fotodocent

Hoe leer je sprekende foto's maken?

Sprekende foto's maken kun je leren. Je moet alleen weten waar je op moet letten. Kijk bijvoorbeeld eens naar foto’s die je zelf aanspreken. Wat is er bijzonder aan? Hoe is de compositie opgebouwd? Waar heeft de fotograaf gebruik van gemaakt? De workshop compositie kan helpen bij het beter begrijpen van de aandachtspunten binnen een foto.

Het leren begrijpen van beeldtaal is leuk en spannend. Zodra je weet waar je op moet letten in een compositie en aandachtspunten kunt herkennen op foto's, ga je ze vanzelf toepassen tijdens het fotograferen. Het is een beetje als leren lezen; zodra je de woorden en zinnen begrijpt, kun je tekst niet meer negeren.

Zodra je beeldtaal begint te begrijpen, zie je dat meestal direct terug in je foto's. Die worden duidelijker en winnen aan zeggingskracht. Daarna is het gewoon een kwestie van flink oefenen. Net zolang totdat je het goed in de vingers hebt.

cursus fotografie compositie

Hoe is deze workshop opgebouwd?

Deze workshop bestaat uit twee delen:
1) Online inleiding
2) Praktijksessie

Online inleiding

Direct na inschrijving ontvang je een link en wachtwoord voor de online inleiding. Daarmee kun je je alvast voorbereiden op de praktijksessie. Aan de hand van voorbeelden geven we je inzicht in de 6 belangrijkste onderwerpen:
 • Hoe licht je de foto goed uit?
 • Hoe maak je het onderwerp duidelijk?
 • Waarom is de achtergrond belangrijk?
 • Hoe geef je het beeld vorm?
 • Wanneer schiet je horizontaal en wanneer verticaal?
 • Hoe creëer je diepte?

fotocursus

Speciale cursus app

Speciaal voor deze workshop heb ik een app laten maken zodat jij alle informatie altijd bij je hebt. Je kunt de app gratis downloaden en activeren op je smartphone na je inschrijving.

app voor iOS app voor Android

Praktijksessie

Tijdens de praktijksessie - het hart van de workshop - zijn we continue aan het oefenen. Steeds aan de hand van een aandachtspunt. Fotograferen is goed leren kijken, doen en daarna kijken naar wat je hebt geschoten. We bespreken steeds direct na iedere oefening jouw resultaten. Zo ontvang je persoonlijke feedback en krijg je de aandachtspunten stapsgewijs in de vingers.

Kleine groepen

De praktijksessies worden in kleine groepen verzorgd. Tussen 3 en 8 deelnemers, afhankelijk van de maximale groepsgrootte volgens de Corona-richtlijnen. Daarmee vangen we twee vliegen in één klap. We willen graag voldoende afstand houden om veilig te oefenen. En met kleine groepjes is er veel tijd voor persoonlijke begeleiding.

Waar beginnen we?

Startpunten zijn:
- Amsterdam: op het Amstelveld of bij Room2Learn (Utrechtsedwarsstraat 13-1).
- Haarlem: Kenaupark of in het Centrum aan het Spaarne (Spaarne 112)
- Utrecht: Domplein

Weersomstandigheden

Als de weersverwachting veel regen voorspelt gedurende een groot deel van de praktijksessie, wordt de workshop natuurlijk afgeblazen. Je kunt dan deelnemen op een andere datum naar keuze.

Voor wie is de workshop bestemd?

Deze creatieve fotografie cursus is geschikt voor zowel beginners als gevorderden die zonder ingewikkelde technische verhalen sprekende foto's willen leren maken.

workshop fotografie Haarlem

Relatie met de andere basiscursus

Deze fotografie cursus over compositie en beeldopbouw staat geheel op zichzelf. Het is daarom niet nodig eerst de basiscursus fotografie te hebben gevolgd. Belichting en andere fotografische technieken komen in de fotografie cursus over compositie niet aan bod. Ze vullen elkaar dus goed aan.

Reacties van deelnemers

"Ik dank jou voor je cursus, ik heb genoten en ben zeer geïnspireerd geraakt. Werkelijk niets op aan te merken, ik ben onder de indruk van je enthousiasme en de manier waarop je dingen overbrengt. Je presentatie op het scherm was in één woord AF! Tweemaal naar buiten was prima en de manier waarop we de foto's besproken hebben heel opbouwend. En je lunch was heerlijk. Ik kom gauw nog iets opsteken van de technische kant." Bekijk meer reacties van deelnemers.

Kosten

Deze cursus kost € 99 per deelnemer.
veilig betalen met ideal Je kunt het direct veilig online betalen met iDeal, Creditcard en Bancontact.

Benodigdheden

Het enige dat je voor deze cursus fotografie nodig hebt is een digitale camera. Het maakt niet uit welk model, zolang het maar een echte compact camera, een spiegelreflex of een modelletje ertussenin is.

Han Schnek, reisfotograaf en fotografie docent

Han Schnek Ik heb een passie voor fotografie en leer met veel plezier aan anderen hoe je betere foto’s kunt maken. Ik geloof namelijk dat er in iedereen een fotograaf schuilt. Het is allemaal niet zo ingewikkeld en technisch als mensen vaak denken; met het juiste gereedschap en simpele technieken bereiken mijn cursisten prachtige resultaten.

Twintig jaar geleden kocht ik zelf mijn eerste camera, las talloze boeken over fotografie en ging op reis naar China. Twee maanden en tienduizenden foto’s later kwam ik tot de slotsom dat er slechts enkele echt goede foto’s tussenzaten. Toevalstreffers en niet het werk van een professionele fotograaf.

De jaren erna heb ik mij verdiept in mijn grote voorbeelden in de fotografie, waaronder Steve McCurry en Jay Maisel. Ik heb ontelbare uren geïnvesteerd om hun geheimen te ontdekken en mijn eigen vaardigheden te verbeteren. En met enig succes. Tegenwoordig reis ik elk jaar maandenlang door Azië, Afrika en Zuid-Amerika. Zo heb ik in de loop der jaren een breed portfolio opgebouwd aan kleurrijke, intieme en schilderachtige beelden.

cursus fotografie

Online cursus

fotocursus

Deze workshop is ook zeer geschikt om online te volgen. Hoe dat werkt? Je ontvangt van mij gerichte oefeningen en er zijn drie telefonische of Zoom contactmomenten waarop ik feedback geef op de foto's en jij vragen kunt stellen. Je kunt op ieder gewenst moment beginnen. Bekijk de informatie over de online cursus compositie.

Privéles

Je kunt deze workshop het hele jaar door ook privé of met een besloten groepje boeken. Dan kun je zelf een geschikte doordeweekse dag uitzoeken en wordt het programma volledig aan jouw wensen en tempo aangepast. Privéles kan al voor € 149.


Inschrijven voor de fotocursus compositie (€ 99)


Juli
zon 11 juli
(13:00-16:00)
Amsterdamnog 3 plekjes

September
zon 26 sep
(10:00-13:00)
Amsterdamvolop plaats

Oktober
zat 23 okt
(10:00-13:00)
Amsterdamvolop plaats

November
zat 20 nov
(13:00-16:00)
Amsterdamvolop plaats

December
zon 12 dec
(10:00-13:00)
Amsterdamvolop plaats
Door in te schrijven ga je akkoord met de Algemene Voorwaarden