Het geheim van sprekende foto's

Eendaagse fotocursus om te leren hoe je spannende foto's met een flinke dosis zeggingskracht kunt maken.


Deze fotocursus in het kort

 • Sprekende foto's leren maken
 • Voor beginners
 • Eerstvolgende: 7 okt (zie meer data)
 • Van 10 tot 16 uur

Sprekende foto's leren maken?

Goede foto's maken is niet moeilijk. Toch gaat het niet vanzelf. In deze fotocursus ga je zien wat het verschil is tussen een kiekje en een sprekende foto. En leer je hoe je zelf sprekende foto's kunt maken.

Je gaat zien welke ingrediënten van belang zijn en hoe fotografen in de praktijk te werk gaan. Geen theoretische verhalen over diafragma, sluitertijd, lichtgevoeligheid of witbalans. Gewoon foto's kijken en zelf ervaren wat werkt en wat niet. En natuurlijk veel oefenen om mooie, sprekende foto te maken.

Leren kijken met aandacht voor compositie en beeldopbouw

Fotograferen is kijken, doen en daarna kijken naar wat je gedaan hebt. Daarom bespreken we jouw resultaten direct na iedere oefening. Zo ontvang je persoonlijke feedback en krijg je alle elementen om sprekende foto's te maken stapsgewijs in de vingers.

Snel resultaat

"Het geheim van sprekende foto's" is een leuke en intensieve fotografie cursus. Aan het eind van de dag ben je ongetwijfeld moe. Maar je hebt wel een solide basis gelegd voor het maken van sprekende foto's.


 

Opzet

Het grootste deel van de dag besteden we aan oefeningen. Na de oefeningen bespreken we de gemaakte foto's en ontvang je persoonlijk advies voor verbetering. Zo ontrafelen we niet alleen de geheimen van sprekende foto's, maar leer je ze ook zelf maken. Belangrijke aandachtspunten zijn:

 • Wat is het verschil tussen een kiekje en een sprekende foto?
 • Wat zijn de ingrediënten van een sprekende foto?
 • Wat doen ervaren fotografen om een sprekende foto te maken?
 • Hoe zorg je dat iedereen direct begrijpt waar de foto over gaat?
 • Hoe creëer je zeggingskracht?
 • Wat is een goede achtergrond en hoe vind je die?
 • Waarom is de keuze van het standpunt zo belangrijk?
 • Hoe kun je de foto spannender maken door goed te kaderen?
 • Welke rol speelt timing en hoe doe je dat in de praktijk?

Voor wie is de eendaagse fotoworkshop bestemd?

Deze creatieve fotocursus is geschikt voor zowel beginners als gevorderden die graag zonder theoretische verhalen sprekende foto's willen leren maken.

Kleine groepen

De workshops in het weekend hebben kleine groepen (3 tot 12 deelnemers), zodat er veel tijd is voor persoonlijke begeleiding.

Prijs

Deelname kost € 99,50 per persoon incl. lunch.


 

Individueel of met z'n tweeën

Op doordeweekse dagen is het mogelijk om de workshop individueel of met z'n tweeën doen. Dan kun je zelf een geschikte dag uitzoeken en wordt het programma volledig aan jouw wensen en tempo aangepast. Een individuele workshop fotografie alleen of met twee personen kost € 299,50. Aarzel niet om contact op te nemen met Han Schnek.

Relatie met de andere basiscursus

Deze creatieve fotocursus staat geheel op zichzelf. Het is niet nodig de technische basiscursus fotografie Je camera de baas worden! te hebben gevolgd. Die gaat over belichting en andere technische fotografie zaken, onderwerpen die in deze creatieve fotoworkshop niet aan bod komen. Ze vullen elkaar dus goed aan.

Reacties van deelnemers

"Ik dank jou voor je cursus, ik heb genoten en ben zeer geïnspireerd geraakt. Werkelijk niets op aan te merken, ik ben onder de indruk van je enthousiasme en de manier waarop je dingen overbrengt. Je presentatie op het scherm was in één woord AF! Tweemaal naar buiten was prima en de manier waarop we de foto's besproken hebben heel opbouwend. En je lunch was heerlijk. Ik kom gauw nog iets opsteken van de technische kant." Bekijk meer reacties van deelnemers.

Cadeaubon

Je kunt deze workshop natuurlijk ook cadeau doen. Voor meer informatie over de cadeaubonnen en bestellen ga naar de rubriek Cadeaubon.

Wat heb je nodig voor deze workshop fotografie?

Het enige dat je voor deze cursus fotografie nodig hebt is een digitale camera. Het maakt niet uit welk model, zolang het maar een echte compact camera, een spiegelreflex of een modelletje ertussenin is.

Docent

Deze workshop wordt verzorgd door Han Schnek. Han is al jaren professioneel reisfotograaf en gespecialiseerd in Azië. Je kunt zijn foto's bekijken in het Portfolio.

Fotocursus Haarlem

Deze fotocursus begint om 10.00 uur en wordt rond 16:00 uur afgesloten. In Haarlem worden alle workshops gehouden in onze nieuwe cursusruimte aan de Lange Herenstraat 43 in Haarlem. De locatie ligt pal tegenover station Haarlem en naast een parkeergarage.