06 2606 6606     e-mail    
Fotografie cursussen waar je echt wat aan hebt
Fotografie cursussen waar je echt wat aan hebt

Basiscursus compositie

Iedereen kan fotograferen, maar goede foto’s maken gaat niet vanzelf. Ontdek tijdens deze inspirerende en praktijkgerichte fotocursus het verschil tussen kiekjes en sprekende foto's.


Sprekende foto’s leren maken is een drietrapsraket. Je moet allereerst weten waar je op moet letten. Daarna leer je om deze aandachtspunten te herkennen op foto's. En tenslotte om ze toe te passen. Dat is precies wat we in deze inspirerende en praktijkgerichte fotocursus doen.

Waarom deze fotocursus?

 • Je leert sprekende foto's maken
 • Geen voorkennis nodig
 • Methode: leren door het te doen
 • In Amsterdam
 • Kleine groepjes met max. 10 deelnemers
 • Ervaren en inspirerende fotodocent

Hoe leer je sprekende foto's maken?

Sprekende foto's maken kun je leren. Je moet alleen weten waar je op moet letten. Kijk bijvoorbeeld eens naar foto’s die je zelf aanspreken. Wat is er bijzonder aan? Hoe is de compositie opgebouwd? Welke compositie technieken (beeldtaal) heeft de fotograaf gebruikt?

Het leren begrijpen van beeldtaal is leuk en spannend. Zodra je weet waar je op moet letten in een compositie en aandachtspunten kunt herkennen op foto's, ga je ze vanzelf toepassen tijdens het fotograferen. Het is een beetje als leren lezen; zodra je de woorden en zinnen begrijpt, kun je tekst niet meer negeren.

Zodra je beeldtaal begint te begrijpen, zie je dat meestal direct terug in je foto's. Die worden duidelijker en winnen aan zeggingskracht. Daarna is het gewoon een kwestie van flink oefenen. En dat is precies wat we tijdens het praktijgedeelte van de basiscursus compositie doen: oefenen.

cursus fotografie compositie

Hoe is deze basiscursus opgebouwd?

Deze basiscursus compositie bestaat uit drie delen:
1) Inleiding: om vooraf alvast wat korte video's en voorbeelden te bekijken
2) Praktijksessie: om te oefenen en te leren door het te doen
3) Naslag: handzaam boekje met samenvattingen

Inleiding

Direct na inschrijving ontvang je een link en wachtwoord voor de inleiding. Daarmee kun je je alvast voorbereiden op de praktijksessie. Aan de hand van voorbeelden geven we je inzicht in de 6 belangrijkste onderwerpen:
 • Waarom is de keuze van het onderwerp belangrijk?
 • Hoe licht je het onderwerp goed uit?
 • Hoe maak je het onderwerp duidelijk?
 • Waarom is de achtergrond belangrijk?
 • Hoe kies je een overzichtelijke en krachtige uitsnede?
 • Hoe geef je het beeld boeiend vorm?
 • Wanneer schiet je horizontaal en wanneer verticaal?
 • Waarom is standpunt zo belangrijk?
 • Hoe kies je een expressief moment?
 • Hoe creëer je diepte?

fotocursus compositie

Praktijksessie

Tijdens de praktijksessie - het hart van de fotocursus - zijn we continu aan het oefenen. Steeds aan de hand van een aandachtspunt. Fotograferen is goed leren kijken, doen en daarna kijken naar wat je hebt geschoten. We bespreken steeds direct na iedere oefening jouw resultaten. Zo ontvang je persoonlijke feedback en krijg je de aandachtspunten stapsgewijs in de vingers.

De praktijksessie is best intensief. Ervaring leert dat 3 uur optimaal is om de basisvaardigheden goed onder de knie te krijgen. Als de cursus langer duurt verslapt de aandacht.

Naslag

Aan het eind van de praktijksessie ontvang je een handzaam boekje waarin alles nog eens kort en krachtig staat opgeschreven. Natuurlijk hou je ook nog jaren toegang tot de uitgebreide inleiding met de vele voorbeelden.

Speciale cursus app

Speciaal voor deze fotocursus heb ik een app laten maken zodat jij alle informatie altijd bij je hebt. Je kunt de app gratis downloaden en activeren op je smartphone na je inschrijving.

app voor iOS app voor Android

Kleine groepen

De praktijksessies worden in kleine groepen verzorgd met maximaal 10 deelnemers. Met kleine groepjes is er veel tijd voor persoonlijke begeleiding.

Locatie in Amsterdam

De fotocursus begint op het Amstelveld.

Weersomstandigheden

Als de weersverwachting veel regen voorspelt gedurende een groot deel van de praktijksessie, wordt de fotocursus natuurlijk afgeblazen. Je kunt dan deelnemen op een andere datum naar keuze.

Voor wie is de fotocursus bestemd?

Deze creatieve fotografie cursus is geschikt voor zowel beginners als gevorderden die zonder ingewikkelde technische verhalen sprekende foto's willen leren maken.

cursus fotografie Amsterdam

Relatie met de basiscursus

Deze fotografie cursus over compositie staat geheel op zichzelf. Het is daarom niet nodig eerst de basiscursus fotografie te hebben gevolgd. Belichting en andere fotografische technieken komen in de fotografie cursus over compositie niet aan bod. Ze vullen elkaar dus goed aan.

Reacties van deelnemers

"Ik dank jou voor je cursus, ik heb genoten en ben zeer geïnspireerd geraakt. Werkelijk niets op aan te merken, ik ben onder de indruk van je enthousiasme en de manier waarop je dingen overbrengt. Je presentatie op het scherm was in één woord AF! Tweemaal naar buiten was prima en de manier waarop we de foto's besproken hebben heel opbouwend. En je lunch was heerlijk. Ik kom gauw nog iets opsteken van de technische kant." Bekijk meer reacties van deelnemers.

Kosten

Deze cursus kost € 99 per deelnemer.
veilig betalen met ideal Je kunt het direct veilig online betalen met iDeal, Creditcard en Bancontact.

Benodigdheden

Het enige dat je voor deze cursus fotografie nodig hebt is een digitale camera. Het maakt niet uit welk model, zolang het maar een echte compact camera, een spiegelreflex of een modelletje ertussenin is.

Han Schnek, reisfotograaf en fotografie docent

Han Schnek Ik heb een passie voor fotografie en leer met veel plezier aan anderen hoe je betere foto’s kunt maken. Ik geloof namelijk dat er in iedereen een fotograaf schuilt. Het is allemaal niet zo ingewikkeld en technisch als mensen vaak denken; met het juiste gereedschap en simpele technieken bereiken mijn cursisten prachtige resultaten.

Twintig jaar geleden kocht ik zelf mijn eerste camera, las talloze boeken over fotografie en ging op reis naar China. Twee maanden en tienduizenden foto’s later kwam ik tot de slotsom dat er slechts enkele echt goede foto’s tussenzaten. Toevalstreffers en niet het werk van een professionele fotograaf.

De jaren erna heb ik mij verdiept in mijn grote voorbeelden in de fotografie, waaronder Steve McCurry en Jay Maisel. Ik heb ontelbare uren geïnvesteerd om hun geheimen te ontdekken en mijn eigen vaardigheden te verbeteren. En met enig succes. Tegenwoordig reis ik elk jaar maandenlang door Azië, Afrika en Zuid-Amerika. Zo heb ik in de loop der jaren een breed portfolio opgebouwd aan kleurrijke, intieme en schilderachtige beelden.

cursus fotografie

Privéles

Je kunt deze fotocursus het hele jaar door ook privé of met een besloten groepje boeken. Dan kun je zelf een geschikte doordeweekse dag uitzoeken en wordt het programma volledig aan jouw wensen en tempo aangepast. Privéles kan al voor € 199.


Inschrijven voor de basiscursus Compositie (€ 99)

zon 2 okt
(13:00-16:00)
Amsterdamnog plek
Door in te schrijven ga je akkoord met de Algemene Voorwaarden

Neem gerust contact op

Han Schnek Neem gerust contact op voor meer informatie of als je vragen hebt.
Telefoon: 06 2606 6606
Whatsapp: 06 2606 6606
Mail: han@schnek-fotografie.nl