Cursus reisfotografie Amsterdam en Utrecht

Leer sprekende vakantiefoto's maken met een eendaagse workshop reisfotografie.

cursus reisfotografie Amsterdam

Cursus reisfotografie

 • Sprekende vakantiefoto's maken
 • Voor beginners
 • Van 10 tot 16 uur
 • Kleine groepjes
 • In Amsterdam en Utrecht
 • € 99 p.p.

Corona-maatregelen
De cursus reisfotografie vindt geheel in de buitenlucht plaats.
De groepjes bestaan uit maximaal 8 deelnemers.
Zo kunnen we voldoende afstand houden en veilig oefenen.


De essentie van reisfotografie

We maken reisfoto's vooral ter herinnering. Als je er later naar terugkijkt, roepen ze herinneringen op aan de plaatsen waar je bent geweest en de mensen die je hebt ontmoet.

Maar anderen die er niet bij waren, hebben die herinneringen niet. Zij moeten het doen met wat er op de foto's te zien is. En dat is waar de pijn zit.

Je kent het waarschijnlijk wel van de fotoboeken van familie of vrienden. Vaak bestaan die uit veel te veel foto's waarvan de meeste niet erg aantrekkelijk zijn om naar te kijken. Maar erger nog: ze vertellen weinig over wat de plaats zo speciaal maakte. En brengen nauwelijks de persoonlijke belevening en impressies over.

Niemand kijkt graag naar rommelige kiekjes. Visueel fraai vormgegeven foto's doen het veel beter. Ze nodigen uit om het reisverhaal verder te verkennen.

Wat ook opvalt is dat veel reisfoto's recht-toe-recht-aan plaatjes van bekende bezienswaardigheden zijn. Ze vertellen weinig over de plaats of het land. Parijs is zoveel meer dan de Eiffeltoren. Waarom jezelf en anderen niet wat meer informatie geven over wat de plaats echt uniek maakt.

Een fraai vormgegeven foto van een kenmerkend onderwerp is geen doel op zich. Reisfoto's proberen geen objectief beeld te schetsen. Reisfoto's werken pas goed als ze de kijker meenemen op reis. Op jouw persoonlijke reis. Als het jouw impressies en beleving laat zien. Als het focust op wat jou opviel en boeide. Als je dat doet blijf je ver van de saaie clichés en ogen je foto's origineel, persoonlijk en verrassend fris.

De essentie van reisfotografie is:
 • Herinneringen vastleggen met fraai vormgegeven foto's.
 • In beeld brengen wat kenmerkend is.
 • Persoonlijke impressies en beleving laten zien.

Wat leer je?

Al wandelend door de stad leren we aan de hand van leuke oefeningen om sprekende reisfoto's te maken. Daarbij besteden we vooral aandacht aan:

 • Wat neem je mee?
 • Hoe fotografeer je bezienswaardigheden op een originele manier?
 • Hoe fotografeer je landschapen waar je niet in verdwaalt?
 • Hoe maak je intieme plaatjes van planten en dieren?
 • Hoe laat je zien hoe de stad en het platteland er uitziet?
 • Hoe maak je sprekende portretten?
 • Hoe leg je het dagelijks leven vast?
 • Hoe breng je kenmerkende details in beeld?

reisfotografie Utrecht

Leren in de praktijk

Niemand is geboren als fotograaf. Fotograferen is een vaardigheid die je alleen met oefenen onder de knie krijgt. Maar domweg oefenen brengt je nergens. Daarom hebben we een aantal gerichte oefeningen ontworpen die je helpen de vaardigheden goed in de vingers te krijgen.

Weinig theorie en leren in de praktijk: dat is het motto van deze fotocursus in Amsterdam of Utrecht. Leren op straat sprekende foto's te maken. Oefenen in het maken van spontane portretten en impressies vastleggen van het dagelijks leven. Worstelen met hoge torens, grote gebouwen en stadsgezichten. En inzoomen op kleurrijke details. De sfeer proberen te pakken en de stad op een gevariëerde manier in beeld te brengen. Dat is fotografie op z'n best.

Voor wie is deze fotocursus bestemd?

Deze fotocursus is voor iedereen die al doende met een ervaren reisfotograaf betere vakantiefoto's wil leren maken. De cursus reisfotografie bouwt voort op de workshop Het geheim van sprekende foto's. Die leert je hoe je met compositie en beeldopbouw sprekendere foto's maakt. Het is raadzaam, maar zeker niet verplicht, om deze eerst te doen. Deze cursus reisfotografie is helemaal toegespitst op vakantiefoto's.

Tijdens deze cursus besteden we ook weinig aandacht aan de camera techniek. Als je dat wil leren raden we je aan eens naar de basiscursus te kijken. Net als met de compositie workshop is het raadzaam, maar niet verplicht om de basiscursus te doen. Het is prima als je liever op de automaat schiet.

Het weer

Als de weersverwachting veel regen voorspelt gedurende een groot deel van de dag, wordt de workshop natuurlijk afgeblazen. Je kunt dan deelnemen op een andere datum naar keuze.

Alleen voor de zomer

Deze workshop wordt alleen in de maanden voorafgaande aan de zomervakantie verzorgd. Als je het in een andere periode wilt doen, ben je van harte welkom voor een privéles in Amsterdam. Dan kun je zelf een geschikte doordeweekse dag uitzoeken en wordt het programma volledig aan jouw wensen en tempo aangepast. Een individuele workshop fotografie alleen of met twee personen kan al vanaf € 199 tezamen (3 uur). Aarzel niet om contact op te nemen met Han Schnek.

Wat heb je nodig voor deze workshop reisfotografie?

Het enige dat je voor deze workshop nodig hebt is een digitale camera. Alle camera's zijn geschikt voor deze workshop. Het maakt niet uit of je een kleine compact camera hebt, een grote spiegelreflex of een modelletje ertussenin. Zelfs een smartphone is prima.

Wat kost de workshop reisfotografie?

Deze workshop kost € 99 pp.
Je kunt het direct veilig online betalen met iDeal, Creditcard en Bancontact.
veilig betalen met ideal

reisfotografie

Reacties van deelnemers

"Han, bedankt voor de leerzame fotocursus. Jouw inspirerende manier van lesgeven, de kaartjes met leuke oefeningen en je humor hebben de dag tot een groot succes gemaakt. We hebben veel geleerd en komen zeker nog een terug voor een andere fotocursus." Bekijk meer reacties van deelnemers.

De workshop reisfotografie begint om 10.00 uur en wordt uiterlijk 16:00 uur afgesloten. Start- en eindpunt liggen in het centrum van Amsterdam.
Op doordeweekse dagen is het mogelijk om de workshop individueel of met z'n tweeën doen. Dan kun je zelf een geschikte dag uitzoeken en wordt het programma volledig aan jouw wensen en tempo aangepast. Een individuele workshop fotografie alleen of met twee personen kan al vanaf € 199 tezamen. Aarzel niet om contact op te nemen met Han Schnek.
Je kunt deze workshop natuurlijk ook cadeau doen. Voor meer informatie over de cadeaubonnen en bestelling ga naar de rubriek Cadeaubon.
Deze workshop wordt verzorgd door Han Schnek. Han is al jaren freelance reisfotograaf en gespecialiseerd in Azië. Je kunt zijn foto's bekijken in het Portfolio en op Instagram.


Stap 1: Inschrijven voor deze fotocursus


Juni
zat 6 juni 2020 Utrecht vol
zat 13 juni 2020 Amsterdam vol

Juli
zat 25 juli 2020 Utrecht vol

Augustus
zat 15 augustus 2020 Amsterdam vol

September
zon 20 september 2020 Amsterdam nog 2 plekjes

2021
De data voor 2021 komen eind van het jaar online
Door in te schrijven ga je akkoord met de Algemene Voorwaarden