Al ruim 10.000 cursisten gingen je voor
Al ruim 10.000 cursisten gingen je de afgelopen 15 jaar voor

Fotografie cursus in Almere

Wil jij ook prachtige foto's leren maken? Met je smartphone of digitale camera?
Leer hoe je dat doet met een leuke fotografie cursus in Almere.

Kleine groepjes Leren door te doen Veel persoonlijke aandacht
Kleine groepjes
Leren door te doen
Veel persoonlijke aandacht
smartphone fotografie Almere
€79
Maandelijks

Smartphone fotografie

Leer de instellingen en compositie
Laagdrempelig, leuk en leerzaam
2.5 uur smartphone

Bekijk cursus

basiscursus fotografie
€99
Voor beginners

Basiscursus fotografie

Haal veel meer uit je camera
Methode: leren door te doen
3 uur digitale camera

Bekijk cursus

workshop reisfotografie Almere
€99
Op 3 locaties

Cursus reisfotografie

Leer boeiende reisfoto's maken
Praktijkgericht
3 uur smartphone en camera

Bekijk cursus

portretfotografie cursus
€99
Voor beginners

Cursus portretfotografie

Leer sprekende portretten maken
Met natuurlijk licht
3 uur smartphone en camera

Bekijk cursus

Privéles fotografie
va €199
In heel Nederland

Privéles fotografie

Thuis, op het werk of op locatie
Ook op korte termijn mogelijk
2 uur smartphone en camera

Bekijk privéles

kadobon cursus fotografie
va €49
Een inspirerend cadeau

Cadeaubon

Voor een cursus naar keuze
De bon ligt direct in je mailbox
3 uur smartphone en camera

Bekijk cadeaubon

Reviews van cursisten

Smartphone fotografie cursus

Vrijwel iedereen heeft een smartphone en maakt daar foto's mee. Hoe kun je de camera in de smartphone optimaal benutten? Hoe kun je er prachtige foto's mee maken die vergelijkbaar zijn met een digitale camera? Tijdens de workshop smartphone fotografie leer je:
Instellingen en technieken om meer uit de smartphone te halen
Tips om fraaie, boeiende en spannende foto's te maken
Snelle fotobewerking om de foto's net wat meer pit en pop te geven

Bekijk de fotocursus

fotografie cursus Almere
fotocursus Almere

Basiscursus fotografie

Als je een digitale camera hebt, kom je er niet omheen: je hebt een basis cursus fotografie nodig om de camera en de basisprincipes van de fotografie onder de knie te krijgen. Een paar van de onderwerpen van deze fotocursus voor beginners zijn:
Hoe stel je de camera in?
Hoe regel je de belichting?
Hoe stel je nauwkeurig scherp?
Hoe maak je de achtergrond onscherp?

Bekijk de basiscursus

Wat onze cursussen uniek maakt

Iedereen die heeft leren fietsen weet dat het een tijdje duurde voordat het vanzelf ging. Fotograferen is een vaardigheid. En net als alle andere vaardigheden komt die alleen tot ontwikkeling door te oefenen. Daarom besteden we veel tijd aan praktisch oefenen. Bovendien hou ik het tijdens de workshops graag simpel en wordt je niet overspoeld met te veel informatie. Daarom krijg je vooraf een inleiding die je rustig in je eigen tijd kan doornemen. En duren de workshops geen hele dag. De ervaring leert dat 3 uur optimaal is. Als het langer zou duren, verslapt de aandacht en nemen de meeste mensen weinig meer op.

Bekijk alle cursussen

Reizen en fotografie zijn passies

Onbekende culturen, nieuwe mensen ontmoeten, prachtige landschappen zien. Reizen verrijkt mij. En brengt verwondering. En die verwondering kan ik goed gebruiken bij het fotograferen. Voor mij is het een middel om mezelf uit te drukken.

De kennis en ervaring die ik de afgelopen 25 jaar heb opgedaan, deel ik graag. In iedereen schuilt een fotograaf. Het is allemaal niet zo ingewikkeld. Met wat gerichte instructie en oefening, kan iedereen prachtige foto's maken. Han Schnek fotografie

Hoe leer je beter fotograferen?

Techniek

Als je de basisprincipes van fotografie onder de knie hebt, ben je al een heel eind. Niemand is geboren als fotograaf, iedereen moet het leren. Maar laat je niet afschrikken door technische termen zoals sluitertijd of belichting. Een slim setje basisinstellingen, een paar uur gericht oefenen met een ervaren fotografie docent en daarna veel zelf uitproberen in de praktijk is al voldoende om beter te leren fotograferen.

Alles staat of valt met licht en scherpte. Wat is het effect van de richting en kwaliteit van het licht en hoe kan je daar gebruik van maken bij het maken van foto’s? Hoe kan je licht naar je hand zetten? Nauwkeurig scherp stellen, de voor- of achtergond onscherp maken of bij weinig licht onbewogen foto’s maken, het zijn allemaal dingen waar we tijdens de basiscursus fotografie volop mee aan de slag gaan!

Kleine groepen

Alle workshops bestaan uit een inleiding en een praktijksessie. De inleiding kun je online bekijken, voor de praktijk gaan we naar buiten. We oefenen in kleine groepen zodat je voldoende persoonlijke begeleiding krijgt.

Bokeh: de kunst van fraaie onscherpte

Al gaande weg, komt er bij iedereen een moment dat je het ziet. Het voelt als een Eureka ervaring.

Weten dat je het licht gezien hebt. Dat je iets belangrijks ontdekt hebt. Bij mij duurde het een paar jaar nadat ik serieus begonnen was met fotograferen. Zo geniaal ben ik dus! Waar heb ik het over? Bokeh! Misschien is het verstandig bij het begin te beginnen.

fotografie cursus 

Een belangrijke ontdekking die we allemaal (eerder of later) doen, is dat de achtergrond net zo belangrijk is als het onderwerp. Een fraai onderwerp tegen een drukke achtergrond zakt al snel door het visuele ijs. Een gewoon onderwerp tegen een rustige achtergrond is een stuk prettiger om naar te kijken.

Een van de manieren om de achtergrond rustig te krijgen is door het onscherp in beeld te brengen. Maar dat is niet genoeg. Het ware eureka moment komt als je ontdekt dat het niet de mate van onscherpte is die telt, maar de kwaliteit. Een volledig onscherpe achtergrond kan nog altijd visueel afleiden. Pas als de achtergrond onscherp is en niet of nauwelijks afleidt, spreken we van bokeh.

Hoe krijg je dat voor elkaar?

Meestal bouw ik het op in twee stappen. De eerste is de cameratechniek. Een onscherpe achtergrond krijg je al snel als je flink inzoomt, dichtbij scherpstelt en een groot diafragma gebruikt. Met een telelens gaat het vaak makkelijker dan een groothoek. Maar er zijn ook lichtgevoelige lenzen die een extreem groot grootste diafragma hebben, bijv. f/1.8. Dan lukt het ook. Misschien zelfs beter.

fotografie cursus

De tweede stap is al even eenvoudig. Het vergt alleen aandacht. Je maakt een proeffoto met maximaal onscherpe achtergrond. En kijkt dan rustig of er in de achtergrond vlakken zijn die storend afleiden. Laat je oog het werk doen. Zijn er veel elementen in de achtergrond die het oog heen en weer trekken? Zijn er vooral veel kleine lichte vlakken die om aandacht schreeuwen?

Als ondanks de cameratechniek de achtergrond nog onrustig blijft, is er maar een oplossing. Verander je positie een beetje en kijk of je een achtergrond kunt vinden die beter uitpakt. Soms moet je je flink in bochten wringen om de meeste optimale achtergrond te vinden. Dat spelletje - zoekt en gij zult (zo nu en dan) vinden - is wat fotografie voor mij zo leuk maakt.

Bokeh is een van de onderwerpen van de basiscursus Camera & Techniek.

Han Schnek fotografie cursus

Fotografie cursussen waar je écht wat aan hebt.

Contact
06 2606 6606
06 2606 6606
han@schnek-fotografie.nl

Adressen
Begijnhof 20, 2011 HE Haarlem
Utrechtsedwarsstraat 13-1, 1017 WB Amsterdam
Voetiusstraat 3, 3512 JL Utrecht
Wijnhaven 36, 3011 WS Rotterdam

Fotografie cursussen waar je écht wat aan hebt