Al 14 jaar fotografie cursussen waar je echt wat aan hebt
Al 14 jaar fotografie cursussen
waar je echt wat aan hebt

Basiscursus Camera & Techniek

Je hebt een mooie camera maar gebruikt eigenlijk altijd de automaat. Je weet dat er meer in zit maar verdwaalt in al die knoppen en instellingen.

In deze basiscursus leer je de belangrijkste basisinstellingen en technieken. Dat doen we volgens de methode: leren door het te doen. De nadruk ligt dan ook op de praktijk.

Tijdens de 3 uur praktijksessie oefen je veel om het goed in de vingers te krijgen. Bovendien werken we in kleine groepjes. Zo is er ruimte voor veel persoonlijke aandacht. En wordt jij jouw camera de baas en leert mooie foto's maken.


KIES EEN DATUM

September 2023
zat 30 sept
13-16 uur
Amsterdamvol

Oktober 2023
zon 1 okt
13-16 uur
Utrechtnog plek
zat 7 okt
13-16 uur
Amsterdamnog plek
zon 15 okt
13-16 uur
Haarlemnog plek
zat 28 okt
13-16 uur
Rotterdamnog plek

November 2023
zat 4 nov
13-16 uur
Utrechtnog plek
zon 5 nov
13-16 uur
Amsterdamnog plek
zat 18 nov
13-16 uur
Haarlemnog plek
zon 19 nov
13-16 uur
Amsterdamnog plek
zat 25 nov
10:00-13 uur
Rotterdamnog plek
Inschrijven (€ 99 pp)
Door in te schrijven ga je akkoord met de Algemene VoorwaardenIn deze basiscursus fotografie laat ik je zien dat het allemaal niet zo ingewikkeld is. Je leert prachtige foto’s maken met een paar simpele technieken. Stap voor stap leer je de belangrijkste instellingen van jouw mooie camera kennen. Deze basis cursus is puur praktijkgericht we gebruiken zo veel mogelijk Jip-en-Janneke-taal. Laagdrempelig, leuk en leerzaam, en voor iedereen die meer uit de camera wil halen. Cursisten beoordelen deze basiscursus erg goed.

Waarom deze basiscursus?

 • Je leert goed omgaan met jouw camera
 • Je leert de belangrijkste fototechnieken
 • Geen voorkennis nodig
 • Kleine groepjes
 • In Haarlem, Amsterdam, Rotterdam en Utrecht
 • Methode: leren door het te doen
 • Veel persoonlijke aandacht
 • Ervaren fotodocent
 • Handige naslag voor in je fototas

Waarom lukt het me niet?

Waarom zijn mijn foto's niet altijd scherp? Waarom zijn ze soms te licht en soms juist te donker? Waarom kloppen de kleuren voor geen meter? Waarom lukt het niet om de achtergrond mooi onscherp te krijgen? Ligt het aan mij of aan de camera?

Klinkt dit bekend in de oren? Je bent niet de enige! Toch schrikken ingewikkelde termen als diafragma, sluitertijd, ISO, scherptediepte en witbalans nogal af. Het lijkt wel alsof je natuurkunde gestudeerd moet hebben om te kunnen fotograferen.

Een beetje digitale camera heeft zoveel knoppen en instellingen dat je de moed al snel in de schoenen zakt. Waar zijn ze allemaal voor? En welke moet je gaan gebruiken? Er zit dan wel een handleiding bij de camera, maar daar word je ook niet veel wijzer van. Help, hoe word ik mijn camera de baas?

basis cursus otografie

Hoe leer je goed fotograferen?

Net als iedereen begon ik destijds bij het begin: de camera instellingen en basistechnieken van de fotografie. Niemand is geboren als fotograaf. We moeten het allemaal een keer leren. Tijdens deze basiscursus Camera & Techniek laat ik je zien dat dat helemaal niet zo moeilijk is.

Alles wat je nodig hebt is een slim setje basisinstellingen, een paar uur gericht oefenen met een ervaren fotograaf en daarna nog een tijdje gericht zelf oefenen. Zo leert vrijwel iedereen technisch goed fotograferen.

De hele truc van de camera techniek is: Hou het simpel. Maak de techniek vooral niet te moeilijk. Haal niet alles overhoop. Anders levert het meer frustratie dan plezier op. Om sprekende foto's te maken heb je al je aandacht nodig voor de mensen en dingen die je in beeld wilt zetten.

Fotograferen is een vaardigheid. En net als fietsen, zwemmen en gitaar spelen, leer je vaardigheden door te oefenen. Oefenen, oefenen, oefenen. Oefen en gun jezelf de tijd om de camera de baas te worden. Het is onwijs leuk om fraaie foto's te kunnen maken.

Toen ik leerde auto rijden ging dat niet vanzelf. Ik bleek geen talent en had bijna 100 lessen nodig voordat de examinator het vertrouwde. Soms schiet me dat moeizame begin te binnen als ik auto rijdt. En begrijp ik nauwelijks nog wat er zo lastig aan was. Destijds had ik een geduldige rij-instructeur die me stimuleerde om door te zetten. Later begreep ik dat de één meer tijd (oefening) nodig heeft dan een ander. Gelukkig is fotograferen een stuk gemakkelijker dan autorijden.

Hoe is deze basis cursus fotografie opgebouwd?

Het programma van deze basis cursus fotografie bestaat uit 3 delen:
 1. Inleiding
 2. Praktijksessie
 3. Twee handzame boekjes

Inleiding

Direct na inschrijving ontvang je een link en wachtwoord voor de inleiding. Daarmee kun je je alvast voorbereiden. Aan de hand van voorbeelden krijg je inzicht in de belangrijkste technieken. De inleiding kun je relaxt in je eigen tijd en tempo doornemen. Het is geen lesstof die je moet onthouden. Dat komt vanzelf tijdens de praktijksessie. Bovendien hou je nog jaren toegang. Je hoeft het alleen maar aandachtig door te lezen. Dat spaart veel tijd tijdens de praktijksessie.
fotocursus

Praktijksessie

De praktijksessie van 3 uur vormt het hart van de cursus. Hier ga je leren fotograferen door het te doen. We beginnen met het instellen van de camera. Waar zitten de belangrijkste knoppen en menu's op jouw camera? En hoe kan je ze het beste instellen?

Daarna gaan we uitgebreid oefenen. Fotograferen is een vaardigheid. Net als fietsen leer je het alleen door het te doen. Stapsgewijs lopen we de 9 belangrijkste fotografie technieken langs:
 • Hoe regel je de belichting?
 • Hoe ga je met hoog contrast om?
 • Hoe stel je nauwkeurig scherp?
 • Hoe maak je de achtergrond onscherp?
 • Hoe ga je met weinig licht om?
 • Hoe regel je de kleur van het licht?
 • Hoe krijg je alles scherp op de foto?
 • Hoe zet je een beweging stil?
 • Hoe laat je beweging juist zien?

De praktijksessie is een eye opener. Je zal merken hoe snel je nieuwe mogelijkheden leert en gaat gebruiken. Onwijs gaaf. De praktijksessie is ook intensief. De ervaring leert dat 3 uur optimaal is om de basisvaardigheden in de vingers te krijgen. Als we langer doorgaan verliezen de meeste deelnemers hun concentratie. Vandaar dat we geen eendaagse basiscursussen meer doen.

Twee handzame boekjes

basis cursus fotografie Aan het eind van de praktijksessie krijg je 2 handzame boekjes.
Eentje waarin alle basisinstellingen en technieken nog eens kort en krachtig staan beschreven. Handig om mee te nemen in je fototas.

De ander met gerichte oefeningen waarmee je zelf verder aan de slag kunt.

Speciale cursus app

We hebben een speciale cursus app laten maken zodat je ook alle informatie en voorbeelden uit de inleiding altijd bij je hebt. Je kunt de app gratis downloaden en activeren op je smartphone na je inschrijving.

app voor iOS app voor Android

Kleine groepen

De praktijksessies worden in kleine groepen verzorgd met maximaal 10 deelnemers. Met kleine groepjes is er veel tijd voor persoonlijke begeleiding.

Startpunten

We beginnen en eindigen de basiscursus:

Han Schnek fotografie

Het weer

Als de weergoden roet in het eten dreigen te gooien kan de basis cursus worden afgeblazen. Je kunt dan doorschuiven naar een andere datum die jou schikt.

Wat kost de basiscursus fotografie

Deze cursus kost € 99 per deelnemer.
veilig betalen met ideal Je kunt het direct veilig online betalen met iDeal of Creditcard.
Als er nog plaats is, kan je tot een paar uur voor de workshop inschrijven.

Wat heb je voor deze basis cursus fotografie nodig?

Het enige dat je voor deze cursus nodig hebt is een digitale camera. Vrijwel alle moderne camera's zijn geschikt voor deze workshop. Het maakt niet uit of je een kleine compact camera hebt, een grote spiegelreflex of een modelletje ertussenin. Zolang je het diafragma en de sluitertijd maar handmatig kunt instellen. Bel of mail gerust als je twijfelt.

De basiscursus wordt in het Nederlands verzorgd. Als je het liever in het Engels doet, overweeg dan een Privéles Camera & Techniek.

Reacties van cursisten

"Het was een superleuke fotografie workshop! Er werd goede uitleg gegeven over de technische aspecten van de camera. Een groot deel van de middag oefen je buiten, waardoor je het gauw onder de knie krijgt. Voor iedereen die beter wil leren fotograferen en de mogelijkheden van de camera beter wilt leren benutten; ik raad deze cursus aan!" - Laura
"Prima cursus om het bedienen van je spiegelreflexcamera onder de knie te krijgen. Ook het op een goede manier leren fotograferen vind ik erg interessant. Han geeft op een leuke en humoristische manier les. Kan het iedereen aanbevelen." - Bert
"In een korte tijd leer je de basisstappen voor handmatig fotograferen. Han vertelt enthousiast en weet zijn ervaringen in het fotograferen goed over te brengen. Aanrader!" - Claudia
"Erg leuk en informatief. De basiskennis werd erg duidelijk uitgelegd en er was veel aandacht voor alle vragen die iedereen had. Buiten praktisch oefenen was leerzaam en leuk, wel erg koud. Het motiveert om met fotografie aan de slag te gaan!" - Caroline
"Han is een rustige man die alles op een leuke manier uitlegt, met name de functies van de camera. Aansluitend buiten de theorie in de praktijk brengen. Het was een leerzame middag." - Dave
"Ik heb gekregen waar ik voor kwam: een duidelijke uitleg van basis-instellingen met bijbehorende oefeningen in de praktijk. We waren met 3 cursisten dus ieder kreeg meer dan genoeg persoonlijke hulp van Han." - Marco
"In een leuke en relaxte sfeer mijn camera beter leter kennen. Groepsgrootte van zes personen maakt het Han ook mogelijk om persoonlijke aandacht te kunnen geven aan iedere deelnemer. Zeker een aanrader!" - Ruud Wijnands

Lees meer reacties


Han Schnek, reisfotograaf en fotografie docent

Han Schnek Ik heb een passie voor fotografie en leer met veel plezier anderen hoe ze betere foto’s kunnen maken. In iedereen schuilt een fotograaf. Het is allemaal niet zo ingewikkeld en technisch als mensen vaak denken; met het juiste gereedschap en simpele technieken kan iedereen prachtige resultaten bereiken.

Twintig jaar geleden kocht ik zelf mijn eerste camera, las talloze boeken en ging op reis naar China. Twee maanden en tienduizenden foto’s later kwam ik tot de slotsom dat er slechts enkele echt goede foto’s tussenzaten. Toevalstreffers en niet het werk van een professionele fotograaf.

De maanden erna heb ik mij verdiept in mijn grote voorbeelden in de fotografie, waaronder Steve McCurry en Jay Maisel. En ontelbare uren geïnvesteerd om hun geheimen te ontdekken en mijn eigen vaardigheden te verbeteren. Die kennis en ervaring deel ik graag.

fotografie cursus

Op doordeweekse dagen - en soms in het weekend - is het mogelijk om deze basiscursus fotografie individueel, met z'n tweeën of een besloten groep doen. Dan kun je zelf een geschikte dag uitzoeken en wordt het programma volledig aan jouw wensen en tempo aangepast. Privéles kan al voor € 199.

Je kunt deze basiscursus fotografie natuurlijk ook cadeau doen. Voor meer informatie over de cadeaubonnen en bestelling ga naar de rubriek Cadeaubon.

Heb je vragen?

Han Schnek Neem gerust contact op voor meer informatie.
Mail: han@schnek-fotografie.nl
Bel: 06 2606 6606
WhatsApp: 06 2606 6606