Al ruim 10.000 cursisten gingen je voor
Al ruim 10.000 cursisten gingen je de afgelopen 15 jaar voor

Basiscursus fotografie

Je hebt een mooie camera maar gebruikt eigenlijk altijd de automaat. Je weet dat er meer in zit maar verdwaalt in al die knoppen en instellingen. Deze basiscursus leert je de belangrijkste basisinstellingen en technieken. Dat doen we volgens de methode: leren door het te doen. De nadruk ligt dan ook op de praktijk.

Snow
Kleine groepjes (max 8) Leren door te doen Veel persoonlijke aandacht
Kleine groepjes (max 8)
Leren door te doen
Veel persoonlijke aandacht

In deze basiscursus fotografie laat ik je zien dat het allemaal niet zo ingewikkeld is. Je leert prachtige foto’s maken met een paar simpele technieken. Stap voor stap leer je de belangrijkste instellingen van jouw mooie camera kennen. Deze basis cursus is puur praktijkgericht en we gebruiken zo veel mogelijk Jip-en-Janneke-taal. Laagdrempelig, leuk en leerzaam, en voor iedereen die meer uit de camera wil halen. De groepjes bestaan uit maximaal 8 deelnemers. Met kleine groepjes is er veel tijd voor persoonlijke begeleiding. Cursisten beoordelen deze basiscursus met een gemiddelde van 4,9 uit 5.

Waarom deze basiscursus?
In Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Haarlem
Leer goed omgaan met jouw camera
Ontdek de belangrijkste technieken
Geen voorkennis nodig
Kleine groepjes max 8 deelnemers
Kort en bondig: 3 uur praktijkles
€ 99 pp
Onwijs goede reviews   

Waarom lukt het me niet?

Waarom zijn mijn foto's niet altijd scherp? Waarom zijn ze soms te licht en soms juist te donker? Waarom lukt het niet om de achtergrond mooi onscherp te krijgen? Ligt het aan mij of aan de camera?

Klinkt dit bekend in de oren? Je bent niet de enige! Toch schrikken ingewikkelde termen als diafragma, sluitertijd, ISO, scherptediepte en witbalans nogal af. Het lijkt wel alsof je natuurkunde gestudeerd moet hebben om te kunnen fotograferen.

Een beetje digitale camera heeft zoveel knoppen en instellingen dat je de moed al snel in de schoenen zakt. Waar zijn ze allemaal voor? En welke moet je gaan gebruiken? Er zit dan wel een handleiding bij de camera, maar daar word je ook niet veel wijzer van.

basis cursus fotografie

Help, hoe word ik mijn camera de baas?

Net als iedereen begon ik destijds bij het begin: de camera instellingen en basistechnieken van de fotografie. Niemand is geboren als fotograaf. We moeten het allemaal een keer leren. Tijdens deze basiscursus fotografie laat ik je zien dat dat helemaal niet zo moeilijk is.

Alles wat je nodig hebt is een slim setje basisinstellingen, een paar uur gericht oefenen met een ervaren fotograaf en daarna nog een tijdje gericht zelf oefenen. Zo leert vrijwel iedereen technisch goed fotograferen.

De hele truc van de camera techniek is: Hou het simpel. Maak de techniek vooral niet te moeilijk. Haal niet alles overhoop. Anders levert het meer frustratie dan plezier op.

Fotograferen is een vaardigheid. En net als fietsen, zwemmen en gitaar spelen, leer je vaardigheden door te oefenen. Oefenen, oefenen, oefenen. Oefen en gun jezelf de tijd om de camera de baas te worden. Het is onwijs leuk om fraaie foto's te kunnen maken.

Toen ik leerde auto rijden ging dat niet vanzelf. Ik bleek geen talent en had bijna 100 lessen nodig voordat de examinator het vertrouwde. Soms schiet me dat moeizame begin te binnen als ik auto rijdt. En begrijp ik nauwelijks nog wat er zo lastig aan was. Destijds had ik een geduldige rij-instructeur die me stimuleerde om door te zetten. Later begreep ik dat de één meer tijd (oefening) nodig heeft dan een ander. Gelukkig is fotograferen een stuk gemakkelijker dan autorijden.

Hoe zit deze basis cursus fotografie in elkaar?

Het programma van deze basis cursus fotografie bestaat uit 3 delen:
  1. Inleiding
  2. Praktijksessie
  3. Naslag: twee handzame boekjes

Inleiding

Direct na inschrijving ontvang je een link en wachtwoord voor de inleiding. Daarmee kun je je alvast voorbereiden. Aan de hand van voorbeelden krijg je inzicht in de belangrijkste technieken. De inleiding kun je relaxt in je eigen tijd en tempo doornemen. Het is geen lesstof die je moet onthouden. Dat komt vanzelf tijdens de praktijksessie. Bovendien hou je nog jaren toegang. Je hoeft het alleen maar aandachtig naar de korte video's te kijken of het door te lezen. Dat spaart veel tijd tijdens de praktijksessie.
fotocursus

Praktijksessie

De praktijksessie van 3 uur vormt het hart van de cursus. Hier ga je leren fotograferen door het te doen. We beginnen met het instellen van de camera. Waar zitten de belangrijkste knoppen en menu's op jouw camera? En hoe kan je ze het beste instellen?

Daarna gaan we uitgebreid oefenen. Stapsgewijs lopen we de belangrijkste fotografie technieken langs:
Hoe regel je de belichting?
Hoe ga je met hoog contrast om?
Hoe stel je nauwkeurig scherp?
Hoe maak je de achtergrond onscherp?
Hoe ga je met weinig licht om?
Hoe regel je de kleur van het licht?
Hoe krijg je alles scherp op de foto?
Hoe zet je een beweging stil?
Hoe laat je beweging juist zien?

De praktijksessie is een eye opener. Je zal merken hoe snel je nieuwe mogelijkheden leert en gaat gebruiken. Onwijs gaaf. De praktijksessie is ook intensief. De ervaring leert dat 3 uur optimaal is om de basisvaardigheden in de vingers te krijgen. Als we langer doorgaan verliezen de meeste deelnemers hun concentratie. Vandaar dat we geen eendaagse basiscursussen meer doen.

Twee handzame boekjes

basis cursus fotografie Aan het eind van de praktijksessie krijg je twee handzame boekjes.
Eentje waarin alle basisinstellingen en technieken nog eens kort en krachtig staan beschreven. Handig om mee te nemen in je fototas.

De ander met gerichte oefeningen waarmee je zelf verder aan de slag kunt.

Praktische informatie

Kleine groepen

De praktijksessies worden in kleine groepen verzorgd met maximaal 8 deelnemers. Met kleine groepjes is er veel tijd voor persoonlijke begeleiding.

Startpunten

We beginnen en eindigen de basiscursus:
In Amsterdam in de Utrechtsedwarsstraat en in het voorjaar en de zomer soms op het Amstelveld.
In Haarlem bij Hof20 en in het voorjaar en de zomer soms in het Kenaupark.
In Rotterdam in Het Coachhuis en in het voorjaar en de zomer soms op het de Markthal
In Utrecht bij Avanturijn bij het Domplein en in het voorjaar en de zomer soms op het Domplein.

Han Schnek fotografie

Wat kost de basiscursus fotografie

Deze cursus kost € 99 per deelnemer.
veilig betalen met ideal Je kunt het direct veilig online betalen met iDeal of Creditcard.

Wat heb je voor deze basis cursus fotografie nodig?

Het enige dat je voor deze cursus nodig hebt is een digitale camera. Vrijwel alle moderne camera's zijn geschikt voor deze workshop. Het maakt niet uit of je een kleine compact camera hebt, een grote spiegelreflex of een modelletje ertussenin. Zolang je het diafragma en de sluitertijd maar handmatig kunt instellen. Bel, mail of app gerust als je twijfelt.

Taal

De basiscursus wordt in het Nederlands verzorgd. Als je het liever in het Engels doet, overweeg dan een Privéles Camera & Techniek.

Reviews

Cursisten beoordelen deze basiscursus met een gemiddelde van 4,9 uit 5   

"Het was een superleuke fotografie workshop! Er werd goede uitleg gegeven over de technische aspecten van de camera. Een groot deel van de middag oefen je buiten, waardoor je het gauw onder de knie krijgt. Voor iedereen die beter wil leren fotograferen en de mogelijkheden van de camera beter wilt leren benutten; ik raad deze cursus aan!" - Laura
"Prima cursus om het bedienen van je spiegelreflexcamera onder de knie te krijgen. Ook het op een goede manier leren fotograferen vind ik erg interessant. Han geeft op een leuke en humoristische manier les. Kan het iedereen aanbevelen." - Bert
"In een korte tijd leer je de basisstappen voor handmatig fotograferen. Han vertelt enthousiast en weet zijn ervaringen in het fotograferen goed over te brengen. Aanrader!" - Claudia
"Erg leuk en informatief. De basiskennis werd erg duidelijk uitgelegd en er was veel aandacht voor alle vragen die iedereen had. Buiten praktisch oefenen was leerzaam en leuk, wel erg koud. Het motiveert om met fotografie aan de slag te gaan!" - Caroline
"Han is een rustige man die alles op een leuke manier uitlegt, met name de functies van de camera. Aansluitend buiten de theorie in de praktijk brengen. Het was een leerzame middag." - Dave
"Ik heb gekregen waar ik voor kwam: een duidelijke uitleg van basis-instellingen met bijbehorende oefeningen in de praktijk. We waren met 3 cursisten dus ieder kreeg meer dan genoeg persoonlijke hulp van Han." - Marco
"In een leuke en relaxte sfeer mijn camera beter leter kennen. Groepsgrootte van zes personen maakt het Han ook mogelijk om persoonlijke aandacht te kunnen geven aan iedere deelnemer. Zeker een aanrader!" - Ruud Wijnands

Lees meer reviews

Op doordeweekse dagen - en soms in het weekend - is het mogelijk om deze basiscursus fotografie individueel, met z'n tweeën of een besloten groep doen. Dan kun je zelf een geschikte dag uitzoeken en wordt het programma volledig aan jouw wensen en tempo aangepast. Privéles kan al voor € 199.

Je kunt deze basiscursus fotografie natuurlijk ook cadeau doen. Voor meer informatie over de cadeaubonnen en bestelling ga naar de rubriek Cadeaubon.

De basiscursus wordt vrijwel iedere maand verzorgd in deze steden:

Reizen en fotografie zijn passies

Onbekende culturen, nieuwe mensen ontmoeten, prachtige landschappen zien. Reizen verrijkt mij. En brengt verwondering. En die verwondering kan ik goed gebruiken bij het fotograferen. Voor mij is het een middel om mezelf uit te drukken.

De kennis en ervaring die ik de afgelopen 25 jaar heb opgedaan, deel ik graag. In iedereen schuilt een fotograaf. Het is allemaal niet zo ingewikkeld. Met wat gerichte instructie en oefening, kan iedereen prachtige foto's maken.

Neem gerust contact op

06 2606 6606
06 2606 6606
han@schnek-fotografie.nl
Han Schnek
Han Schnek fotografie

Cursusdata en inschrijven

1) Kies maand, datum, tijd en locatie

 
  Juli 2024
zon 7 juli
10-13 uur
Utrechtnog 1 plek
zat 13 jul
13-16 uur
Amsterdamvol
zon 14 jul
13-16 uur
Haarlemnog 3 plekjes
 
  Augustus 2024
zat 10 aug
13-16 uur
Utrechtvol
zon 11 aug
10-13 uur
Haarlemnog plek
zat 31 aug
13-16 uur
Amsterdamnog plek
 
  September 2024
zon 1 sep
13-16 uur
Utrechtnog plek
 
  Oktober 2024
zat 5 okt
13-16 uur
Rotterdamnog plek
zon 6 okt
10-13 uur
Haarlemnog plek
zat 12 okt
10-13 uur
Utrechtnog plek

2) Schrijf je in

Door in te schrijven ga je akkoord met de Algemene Voorwaarden


fotografie cursus

Han Schnek fotografie cursus

Fotografie cursussen waar je écht wat aan hebt.

Contact
06 2606 6606
06 2606 6606
han@schnek-fotografie.nl

Adressen
Begijnhof 20, 2011 HE Haarlem
Utrechtsedwarsstraat 13-1, 1017 WB Amsterdam
Voetiusstraat 3, 3512 JL Utrecht
Wijnhaven 36, 3011 WS Rotterdam

Fotografie cursussen waar je écht wat aan hebt