Contact

Basiscursus Compositie

Is het je weleens opgevallen dat er verschil zit tussen wat jij ziet en wat de camera ervan maakt? En dat de foto vaak een slap aftreksel is van onze beleving? Compositie helpt je om foto’s te maken die beter laten zien wat jou opviel en beter uitdrukken wat jij ter plekke beleefde. Deze basiscursus compositie helpt je een flink eind op weg.

zon 4 feb 2024
(10:00-13:00)
Amsterdamvol
zon 17 maa 2024
(10:00-13:00)
Utrechtnog plek
zat 13 apr 2024
(10:00-13:00)
Amsterdamnog plek
zon 26 mei 2024
(10:00-13:00)
Utrechtnog plek
zon 23 jun 2024
(10:00-13:00)
Amsterdamnog plek
Inschrijven voor de basiscursus Compositie (€ 99 pp)
Door in te schrijven ga je akkoord met de Algemene VoorwaardenWe vertrouwen teveel op de camera. We laten het vrijwel al het werk doen. Daarom vinden we dat ding ook zo belangrijk. En geven we er veel geld aan uit. De mythe is dat je geen goede foto’s kan maken als je geen goede camera hebt. Dat is natuurlijk niet waar. Net zomin als je alleen goed viool kunt spelen op de Stradivarius of goed kunt autorijden in een Ferrari.

Waarom deze fotocursus?

 • Je leert hoe je sprekende foto's maakt
 • Voor camera en smartphone
 • Methode: leren door het te doen
 • Kleine groepjes
 • In Amsterdam en Utrecht
 • Ervaren en inspirerende fotodocent

Een aflevering uit de inleiding

Wat is compositie?

Fotografie is een visueel medium. De camera vertaalt wat we zien naar een foto. En dat ziet er anders uit dan wij de wereld waarnemen. Je kent de teleurstelling wel van de landschapsfoto, die alles behalve zo indrukwekkend is als het landschap zelf. De camera kan dan wel een scherpe en goed belichte foto afleveren, maar ze ogen al snel plat, statisch, druk, rommelig en nietszeggend. Herkenbaar? Dat is waar compositie je kan helpen.

Voor de meeste enthousiaste fotografen is compositie niet meer dan wat simpele regels, zoals de regel van derden. Maar iedereen komt er snel achter dat die het niet doen. Ze zijn te eenvoudig en gaan voorbij aan het achterliggende ideeën als aandacht trekken, balans, eenvoud en dynamiek. Het zijn simpele recepten die geen garantie bieden op een smaakvolle maaltijd.

Fotografen is beeld maken. De camera doet zijn deel. En wij doen ons deel. Dat is compositie. Compositie gaat niet over regels maar over de foto kracht geven. Compositie maakt gebruik van hoe wij mensen waarnemen. En hoe je dat kunt inzetten bij het maken van sprekende foto’s. Compositie is een manier om van foto's een visuele beleving te maken, om ze te laten leven. Om foto’s te maken die aantrekkelijk ogen en de kijker aanspreken. Dat is de kracht van compositie.

cursus fotografie compositie

Hoe leer je sprekende foto's maken?

Iedereen kan leren sprekende foto's te maken. Je moet alleen weten waar je op moet letten: de aandachtspunten. Zodra je weet waar je op moet letten en deze aandachtspunten kunt herkennen op foto's, ga je ze vanzelf toepassen tijdens het fotograferen. Het is een beetje als leren lezen; wanneer je de woorden en zinnen begrijpt, kun je tekst niet meer negeren. Beeldtaal leren is leuk en spannend.

Zodra je beeldtaal begint te begrijpen, zie je dat meestal direct terug in je foto's. Die worden duidelijker en winnen aan zeggingskracht. Daarna is het gewoon een kwestie van flink oefenen. En dat is precies wat we tijdens het praktijgedeelte van de cursus doen: veel oefenen.

cursus fotografie compositie

Hoe is de fotografie cursus compositie opgebouwd?

Deze fotocursus bestaat uit twee delen:
1) Inleiding: om je alvast voorbereiden op de praktijksessie.
2) Praktijksessie: om te oefenen en te leren door het te doen.

Inleiding

Direct na inschrijving ontvang je een link en wachtwoord voor de inleiding. Daarmee kun je je alvast voorbereiden op de praktijksessie.

Compositie is geen magie. Het vergt vooral aandacht. Je moet weten waar je op moet letten. Tijdens deze workshop leer je de belangrijkste aandachtspunten. Als je met gerichte aandacht gaat fotograferen, veranderen je foto’s vanzelf.

Aandachtspunten die de revue passeren zijn:
 • Aandacht trekken
 • Vereenvoudigen
 • Vormgeven
 • Zeggingskracht versterken
 • Doorpakken

basiscursus compositie

Praktijksessie

Tijdens de praktijksessie - het hart van de cursus - zijn we vooral aan het oefenen. Steeds aan de hand van een groepje aandachtspunten. Fotograferen is goed leren kijken, doen en daarna kijken naar wat je hebt geschoten. We bespreken steeds direct na iedere oefening jouw resultaten. Zo ontvang je persoonlijke feedback en krijg je de aandachtspunten stapsgewijs in de vingers.

De praktijksessie is best intensief. Ervaring leert dat 3 uur optimaal is om de basisvaardigheden goed onder de knie te krijgen. Als de cursus langer duurt verslapt de aandacht.

Kleine groepen

De praktijksessies worden in kleine groepen verzorgd met maximaal 10 deelnemers. Met kleine groepjes is er veel tijd voor persoonlijke begeleiding.

Locaties in Amsterdam en Utrecht

In Amsterdam starten we op het Amstelveld.
In Utrecht starten we op het Domplein.

Buitenlucht cursus

Deze basiscursus wordt volledig in de buitenlucht verzorgd. Daarom is het alleen van maart tot en met oktober beschikbaar. Als de weersverwachting bar en boos is, kan de cursus kort van te voren worden afgeblazen. Dan kan je natuurlijk doorschuiven naar een andere datum van je eigen voorkeur.

Voor wie is de fotografie workshop bestemd?

Deze fotografie cursus is geschikt voor zowel beginners als gevorderden die zonder ingewikkelde technische verhalen sprekende foto's willen leren maken. Iedereen kan er aan deelnemen. Je hebt geen voorkennis nodig. Je kan zowel met een camera als een smartphone meedoen.

cursus fotografie Amsterdam

Relatie met andere workshops

Deze fotografie workshop over compositie staat geheel op zichzelf. Het is daarom niet nodig eerst de basiscursus camera & techniek. Belichting en andere technieken komen in de cursus over compositie niet aan bod. Ze vullen elkaar dus goed aan.

Reacties van deelnemers

"Han neemt je vol passie en in duidelijke overzichtelijke stappen mee op reis door de krochten en bochten van alles wat met fotograferen te maken heeft. Compositie leren zonder geheimtaal maar met de nodige handvaten en de ruimte voor inspiratie en opbouwende zelfkritiek. Deze cursus is een aanrader voor iedereen die met gsm tot dure camera leukere en vooral sprekende foto’s wilt maken ! Doen!" - Cecile Beeck
"Goede duidelijke uitleg. Ook de informatie die we van tevoren kregen was duidelijk. Handig dat we dit altijd weer kunnen raadplegen." - Thecla Bakkernes
"Ik vond de workshop ontzettend interessant. Han kan op een prettige, laagdrempelige manier de vele leerpunten en inzichten van compositie , helder uitleggen. De kleine overzichtelijke opdrachten binnen het gebouw, doen je al snel beseffen: Wat heb ik in godsvredesnaam gedaan al die jaren. Nooit te oud om te leren dus. De opdrachten in de stad waren ook leuk. Gelukkig hebben we thuis nog het professionele online lesmateriaal om te oefenen" - Francine van Weel

Kosten

Deze cursus kost € 99 per deelnemer.
veilig betalen met ideal Je kunt het direct veilig online betalen met iDeal of Creditcard.

Benodigdheden

Het enige dat je voor deze cursus fotografie nodig hebt is een digitale camera. Het maakt niet uit welk model, zolang het maar een echte compact camera, een spiegelreflex of een modelletje ertussenin is. Deze fotocursus wordt in het Nederlands verzorgd. Als je het liever in het Engels doet, overweeg dan een Privéles compositie.

Privéles

Je kunt deze cursus het hele jaar door ook privé of met een besloten groepje boeken. Dan kun je zelf een geschikte doordeweekse dag uitzoeken en wordt het programma volledig aan jouw wensen en tempo aangepast. Privéles kan al voor € 199.

Han Schnek, reisfotograaf en fotografie docent

Han Schnek Ik heb een passie voor fotografie en leer met veel plezier aan anderen hoe je betere foto’s kunt maken. Ik geloof namelijk dat er in iedereen een fotograaf schuilt. Het is allemaal niet zo ingewikkeld en technisch als mensen vaak denken; met het juiste gereedschap en simpele technieken bereiken mijn cursisten prachtige resultaten.

Twintig jaar geleden kocht ik zelf mijn eerste camera, las talloze boeken over fotografie en ging op reis naar China. Twee maanden en tienduizenden foto’s later kwam ik tot de slotsom dat er slechts enkele echt goede foto’s tussenzaten. Toevalstreffers en niet het werk van een professionele fotograaf.

De jaren erna heb ik mij verdiept in mijn grote voorbeelden in de fotografie, waaronder Steve McCurry en Jay Maisel. Ik heb ontelbare uren geïnvesteerd om hun geheimen te ontdekken en mijn eigen vaardigheden te verbeteren. En met enig succes. Tegenwoordig reis ik elk jaar maandenlang door Azië, Afrika en Zuid-Amerika. Zo heb ik in de loop der jaren een breed portfolio opgebouwd aan kleurrijke, intieme en schilderachtige beelden. Neem gerust een kijkje in mijn portfolio.

Heb je vragen?

Han Schnek Neem gerust contact op voor meer informatie.
Mail: han@schnek-fotografie.nl
Bel: 06 2606 6606
WhatsApp: 06 2606 6606