Wil jij ook prachtige foto's leren maken? Met je smartphone of digitale camera?
Leer hoe je dat doet met een leuke fotografie cursus in Leiden.
Iedereen die heeft leren fietsen weet dat het een tijdje duurde voordat het vanzelf ging. Fotograferen is een vaardigheid. En net als alle andere vaardigheden komt die alleen tot ontwikkeling door te oefenen. Daarom besteden we veel tijd aan praktisch oefenen. Bovendien hou ik het tijdens de workshops graag simpel en wordt je niet overspoeld met te veel informatie. Daarom krijg je vooraf een inleiding die je rustig in je eigen tijd kan doornemen. En duren de workshops geen hele dag. De ervaring leert dat 3 uur optimaal is. Als het langer zou duren, verslapt de aandacht en nemen de meeste mensen weinig meer op.
Onbekende culturen, nieuwe mensen ontmoeten, prachtige landschappen zien. Reizen verrijkt mij. En brengt verwondering. En die verwondering kan ik goed gebruiken bij het fotograferen. Voor mij is het een middel om mezelf uit te drukken.
De kennis en ervaring die ik de afgelopen 25 jaar heb opgedaan, deel ik graag. In iedereen schuilt een fotograaf. Het is allemaal niet zo ingewikkeld. Met wat gerichte instructie en oefening, kan iedereen prachtige foto's maken.
Sprekende foto's maken kun je leren. Je moet alleen weten waar je op moet letten. Kijk bijvoorbeeld eens naar foto’s die je zelf aanspreken. Wat is er bijzonder aan? Hoe is de compositie ervan? Waar heeft de fotograaf gebruik van gemaakt? De fotocursus compositie kan helpen bij het beter begrijpen van de aandachtspunten binnen een foto.
Het leren begrijpen van beeldtaal is leuk en spannend. Zodra je weet waar je op moet letten in een compositie en aandachtspunten kunt herkennen op foto's, ga je ze vanzelf toepassen tijdens het fotograferen. Het is een beetje als leren lezen; zodra je de woorden en zinnen begrijpt, kun je tekst niet meer negeren.
Zodra je beeldtaal begint te begrijpen, zie je dat meestal direct terug in je foto's. Die worden duidelijker en winnen aan zeggingskracht. Daarna is het gewoon een kwestie van flink oefenen. Net zolang totdat je het goed in de vingers hebt.
Alle workshops bestaan uit een inleiding en een praktijksessie. De inleiding kun je online bekijken, voor de praktijk gaan we naar buiten. We oefenen in kleine groepen zodat je voldoende persoonlijke begeleiding krijgt.
Onlangs was ik een weekje in Nepal. Puur en alleen om te vissen. Om te vissen? Ja zeker! Maar dan niet met een hengel en aas. Maar wel met een fotocamera. Vissen is een techniek die veel reisfotografen toepassen. Het werkt als volgt.
Net als bij vissen zoek je eerst een goede stek. Ik wandel en zoek visueel sterk decor. Dat kan bestaan uit gekleurde luiken, een winkel façade, een fraai monument…. En dan zoek ik een standpunt en kadrering om het aantrekkelijk in beeld te brengen. Vervolgens rommel ik nog wat met de camera om de optimale belichting, scherptediepte en sluitertijd te ontdekken. Tot zover de voorbereidingen.
Het decor
Nu kan het echte spel beginnen. Ik gooi de hengel uit en wacht rustig op het moment dat de vis bijt. Onderwijl genietend van wat ik zie. In fotografie termen: ik hou mijn camera in aanslag en wacht rustig op wat gaat komen. Een scooter met 6 mensen, een rickshaw, moeder met dochter in gele sari’s, een ontsnapte olifant of piano die uit de lucht valt ……. Je weet nooit wat er gaat gebeuren. En dat maakt het nou juist zo leuk. Ik beschouw de wereld even als mijn decor en al wat er voorbij komt als acteurs in mijn fantasie film. Man, wat kan ik daar van genieten!
Als je beet hebt (iets fraais ziet aankomen) stijgt de spanning. Het is een hele klus de foto op het juiste moment te maken: als de acteur op de juiste plek in het decor staat.
Het decor met acteurs
Vissen is natuurlijk geen uitvinding van Han Schnek. Veel bekende fotografen hebben de techniek gebruikt, zoals Henri Cartier-Bresson, Steve McCurry en Sam Abell. Je kunt de techniek niet direct herkennen op hun foto’s. Die laten alleen een verrassend dynamisch beeld zien van een fraai onderwerp tegen een visueel sterke achtergrond. Pas als je de hele foto serie ziet met alle foto’s die er voor of er na geschoten zijn, kun je hun werkwijze herkennen. Gelukkig spreken sommige fotografen openlijk over hun manier van werken.
"One of the things that I most believe in is the compose and wait philosophy of photography.
It’s a very satisfying, almost spiritual way to photograph. Life isn’t knocking you around, life isn’t controlling you.
You have picked your place, you’ve picked your scene, you’ve picked your light, you’ve done all the decision making and you are waiting for the moment to come to you…." - Sam Abell
Wil je meer weten over compositie, kijk dan eens naar de boeiende basiscursus compositie.
Fotografie cursussen waar je écht wat aan hebt.
Contact
Adressen
Begijnhof 20, 2011 HE Haarlem
Utrechtsedwarsstraat 13-1, 1017 WB Amsterdam
Voetiusstraat 3, 3512 JL Utrecht
Wijnhaven 36, 3011 WS Rotterdam
Locaties
Fotografie cursus Amsterdam
Fotografie cursus Rotterdam
Fotografie cursus Utrecht
Fotografie cursus Haarlem
Fotografie cursus Den Haag
Fotografie cursus Leiden
Fotografie cursus Almere
Snelle links
Over Han
Fotografie tips
FAQ
Veel bezochte pagina's
Basiscursus Fotografie
Workshop Smartphone fotografie
Basiscursus Compositie
Workshop Reisfotografie
Privéles en Cadeaubon
Zakelijk
BTW NL001186580B68
KvK 34385185
Algemene voorwaarden
Privacy