Al ruim 10.000 cursisten gingen je voor
Al ruim 10.000 cursisten gingen je de afgelopen 15 jaar voor

Fotografie cursus in Leiden

Wil jij ook prachtige foto's leren maken? Met je smartphone of digitale camera?
Leer hoe je dat doet met een leuke fotografie cursus in Leiden.

Kleine groepjes Leren door te doen Veel persoonlijke aandacht
Kleine groepjes
Leren door te doen
Veel persoonlijke aandacht
smartphone fotografie Leiden
€84
Maandelijks

Smartphone fotografie

Leer de instellingen en compositie
Laagdrempelig, leuk en leerzaam
2.5 uur smartphone

Bekijk cursus

basiscursus fotografie
€99
Voor beginners

Basiscursus fotografie

Haal veel meer uit je camera
Methode: leren door te doen
3 uur digitale camera

Bekijk cursus

workshop reisfotografie Leiden
€99
Op 3 locaties

Cursus reisfotografie

Leer boeiende reisfoto's maken
Praktijkgericht
3 uur smartphone en camera

Bekijk cursus

portretfotografie cursus
€99
Voor beginners

Cursus portretfotografie

Leer sprekende portretten maken
Met natuurlijk licht
3 uur smartphone en camera

Bekijk cursus

Privéles fotografie
va €199
In heel Nederland

Privéles fotografie

Thuis, op het werk of op locatie
Ook op korte termijn mogelijk
2 uur smartphone en camera

Bekijk privéles

kadobon cursus fotografie
va €49
Een inspirerend cadeau

Cadeaubon

Voor een cursus naar keuze
De bon ligt direct in je mailbox
3 uur smartphone en camera

Bekijk cadeaubon

Reviews van cursisten

Smartphone fotografie cursus

Vrijwel iedereen heeft een smartphone en maakt daar foto's mee. Hoe kun je de camera in de smartphone optimaal benutten? Hoe kun je er prachtige foto's mee maken die vergelijkbaar zijn met een digitale camera? Tijdens de workshop smartphone fotografie leer je:
Instellingen en technieken om meer uit de smartphone te halen
Tips om fraaie, boeiende en spannende foto's te maken
Snelle fotobewerking om de foto's net wat meer pit en pop te geven

Bekijk de fotocursus

fotografie cursus Leiden
fotocursus Leiden

Basiscursus fotografie

Als je een digitale camera hebt, kom je er niet omheen: je hebt een basis cursus fotografie nodig om de camera en de basisprincipes van de fotografie onder de knie te krijgen. Een paar van de onderwerpen van deze fotocursus voor beginners zijn:
Hoe stel je de camera in?
Hoe regel je de belichting?
Hoe stel je nauwkeurig scherp?
Hoe maak je de achtergrond onscherp?

Bekijk de basiscursus

Wat onze cursussen uniek maakt

Iedereen die heeft leren fietsen weet dat het een tijdje duurde voordat het vanzelf ging. Fotograferen is een vaardigheid. En net als alle andere vaardigheden komt die alleen tot ontwikkeling door te oefenen. Daarom besteden we veel tijd aan praktisch oefenen. Bovendien hou ik het tijdens de workshops graag simpel en wordt je niet overspoeld met te veel informatie. Daarom krijg je vooraf een inleiding die je rustig in je eigen tijd kan doornemen. En duren de workshops geen hele dag. De ervaring leert dat 3 uur optimaal is. Als het langer zou duren, verslapt de aandacht en nemen de meeste mensen weinig meer op.

Bekijk alle cursussen

Reizen en fotografie zijn passies

Onbekende culturen, nieuwe mensen ontmoeten, prachtige landschappen zien. Reizen verrijkt mij. En brengt verwondering. En die verwondering kan ik goed gebruiken bij het fotograferen. Voor mij is het een middel om mezelf uit te drukken.

De kennis en ervaring die ik de afgelopen 25 jaar heb opgedaan, deel ik graag. In iedereen schuilt een fotograaf. Het is allemaal niet zo ingewikkeld. Met wat gerichte instructie en oefening, kan iedereen prachtige foto's maken. Han Schnek fotografie

Hoe leer je beter fotograferen?

Compositie

Sprekende foto's maken kun je leren. Je moet alleen weten waar je op moet letten. Kijk bijvoorbeeld eens naar foto’s die je zelf aanspreken. Wat is er bijzonder aan? Hoe is de compositie ervan? Waar heeft de fotograaf gebruik van gemaakt? De fotocursus compositie kan helpen bij het beter begrijpen van de aandachtspunten binnen een foto.

Het leren begrijpen van beeldtaal is leuk en spannend. Zodra je weet waar je op moet letten in een compositie en aandachtspunten kunt herkennen op foto's, ga je ze vanzelf toepassen tijdens het fotograferen. Het is een beetje als leren lezen; zodra je de woorden en zinnen begrijpt, kun je tekst niet meer negeren.

Zodra je beeldtaal begint te begrijpen, zie je dat meestal direct terug in je foto's. Die worden duidelijker en winnen aan zeggingskracht. Daarna is het gewoon een kwestie van flink oefenen. Net zolang totdat je het goed in de vingers hebt.

Kleine groepen

Alle workshops bestaan uit een inleiding en een praktijksessie. De inleiding kun je online bekijken, voor de praktijk gaan we naar buiten. We oefenen in kleine groepen zodat je voldoende persoonlijke begeleiding krijgt.

Vissen als fotografie techniek

Onlangs was ik een weekje in Nepal. Puur en alleen om te vissen. Om te vissen? Ja zeker! Maar dan niet met een hengel en aas. Maar wel met een fotocamera. Vissen is een techniek die veel reisfotografen toepassen. Het werkt als volgt.

Net als bij vissen zoek je eerst een goede stek. Ik wandel en zoek visueel sterk decor. Dat kan bestaan uit gekleurde luiken, een winkel façade, een fraai monument…. En dan zoek ik een standpunt en kadrering om het aantrekkelijk in beeld te brengen. Vervolgens rommel ik nog wat met de camera om de optimale belichting, scherptediepte en sluitertijd te ontdekken. Tot zover de voorbereidingen.

Han Schnek fotografie workshop

Het decor

Nu kan het echte spel beginnen. Ik gooi de hengel uit en wacht rustig op het moment dat de vis bijt. Onderwijl genietend van wat ik zie. In fotografie termen: ik hou mijn camera in aanslag en wacht rustig op wat gaat komen. Een scooter met 6 mensen, een rickshaw, moeder met dochter in gele sari’s, een ontsnapte olifant of piano die uit de lucht valt ……. Je weet nooit wat er gaat gebeuren. En dat maakt het nou juist zo leuk. Ik beschouw de wereld even als mijn decor en al wat er voorbij komt als acteurs in mijn fantasie film. Man, wat kan ik daar van genieten!

Als je beet hebt (iets fraais ziet aankomen) stijgt de spanning. Het is een hele klus de foto op het juiste moment te maken: als de acteur op de juiste plek in het decor staat.

 Han Schnek workshop fotografie

Het decor met acteurs

Vissen is natuurlijk geen uitvinding van Han Schnek. Veel bekende fotografen hebben de techniek gebruikt, zoals Henri Cartier-Bresson, Steve McCurry en Sam Abell. Je kunt de techniek niet direct herkennen op hun foto’s. Die laten alleen een verrassend dynamisch beeld zien van een fraai onderwerp tegen een visueel sterke achtergrond. Pas als je de hele foto serie ziet met alle foto’s die er voor of er na geschoten zijn, kun je hun werkwijze herkennen. Gelukkig spreken sommige fotografen openlijk over hun manier van werken.

"One of the things that I most believe in is the compose and wait philosophy of photography.
It’s a very satisfying, almost spiritual way to photograph. Life isn’t knocking you around, life isn’t controlling you.
You have picked your place, you’ve picked your scene, you’ve picked your light, you’ve done all the decision making and you are waiting for the moment to come to you…."  - Sam Abell

Workshop

Wil je meer weten over compositie, kijk dan eens naar de boeiende basiscursus compositie.

Han Schnek fotografie cursus

Fotografie cursussen waar je écht wat aan hebt.

Contact
06 2606 6606
06 2606 6606
han@schnek-fotografie.nl

Adressen
Begijnhof 20, 2011 HE Haarlem
Utrechtsedwarsstraat 13-1, 1017 WB Amsterdam
Voetiusstraat 3, 3512 JL Utrecht
Wijnhaven 36, 3011 WS Rotterdam

Fotografie cursussen waar je écht wat aan hebt