Al ruim 10.000 cursisten gingen je voor
Al ruim 10.000 cursisten gingen je de afgelopen 15 jaar voor

Fotografie cursus Portretfotografie

Vind je het lastig om een portret te maken dat natuurlijk en spontaan oogt? Wil je weten hoe fotografen dat doen? In deze workshop portretfotografie leer je hoe je sprekende portretten kunt maken. Met een digitale camera of een smartphone. Met natuurlijk licht en zonder speciaal gereedschap.

Kleine groepjes Leren door te doen Veel persoonlijke aandacht
Kleine groepjes
Leren door te doen
Veel persoonlijke aandacht
workshop portretfotografie

zat 13 apr 2024
(13:00-16:00)
Amsterdamvol
zon 16 jun 2024
(10:00-13:00)
Amsterdamvol
Inschrijven voor de workshop Portretfotografie (€ 99 pp)
Door in te schrijven ga je akkoord met de Algemene Voorwaarden


Tijdens deze workshop leer je sprekende portretten maken. Dat doen we aan de hand van een eenvoudig stappenplan. Zes praktische aandachtspunten. Als je die gaat gebruiken, maken jouw portretten een enorme sprong voorwaarts. Gewoon met natuurlijk licht, zonder flitsers en andere poespas. Het is een intensieve workshop met een leuke inleiding om je voor te bereiden op de praktijksessie in kleine groepen in Amsterdam.

Waarom deze workshop?
 • Je leert hoe je sprekende portretten maakt
 • Gewoon met natuurlijk licht
 • Voor smartphone en digitale camera
 • In Amsterdam
 • Methode: leren door het te doen
 • Ervaren foto docent

Wat zijn sprekende portretten?

Portretfotografie gaat verder dan alleen het fotograferen van iemand’s gezicht. Het gaat over het vastleggen van menselijke expressie. Dus niet alleen hoe de buitenkant eruit ziet, maar ook wat er omgaat in die persoon. Het doel van een portretfoto is om die innerlijke emotie vast te leggen.

Als dat lukt, roept een portret gevoelens op bij de kijker. Je voelt je verbonden met de persoon die je ziet. Het kan ook zijn dat het portret je intrigeert en nieuwsgierig maakt. Dan stimuleert het de verbeeldingskracht.

...

Sprekende portretten hebben overigens nog een andere eigenschap: ze vormen een plezier voor het oog. Ze zijn fraai vormgegeven en prettig om naar te kijken. Maar dit soort foto’s zijn bepaald geen toevalstreffers. Het zijn foto's die bewust gemaakt worden. Hoe doe je dat? Dat leer je in deze workshop.

Hoe leer je sprekende portretten maken?

Toen ik ooit de portretten van bekende portretfotografen bestudeerde, vielen mij een paar veel voorkomende kenmerken op:
 •    De techniek is altijd dik in orde
 •    Het licht meestal zacht
 •    De achtergrond vrijwel altijd rustig
 •    Het standpunt doorgaans neutraal
 •    De nadruk ligt vaak op de gezichtsuitdrukking
 •    Het portret is aandachtig vormgegeven
 •    De expressie altijd natuurlijk en ongedwongen.

Ik ben deze kenmerken destijds als aandachtspunten gaan gebruiken in mijn eigen fotografie. Dat maakte dat ik bewuster ging fotograferen en al snel veel sterkere portretten ging schieten. Dit heeft mij enorm geholpen in mijn werk als reisfotograaf.

...

Hoe is de cursus portretfotografie opgebouwd?

Deze fotografie workshop bestaat uit twee delen:
1) Inleiding
2) Praktijksessie

Inleiding

Direct na inschrijving ontvang je een link en wachtwoord voor de inleiding. Daarmee kun je je alvast voorbereiden op de praktijksessie. Aan de hand van voorbeelden geven we je inzicht in de belangrijkste onderwerpen van deze cursus:
 •    Welke camera instellingen heb je nodig?
 •    Hoe doe je het met een smartphone?
 •    Wat voor soort licht zoeken we?
 •    Welke achtergrond werkt het beste?
 •    Waar let je op bij het standpunt?
 •    Hoe kies je de uitsnede?
 •    Waar let je op bij de compositie?
 •    Welke expressie zoeken we?

Praktijksessie

We oefenen grondig tijdens de 3 uur durende praktijksessie. Niet op getrainde modellen maar op elkaar. Dat maakt het veel realistischer.

En steeds aan de hand van een aandachtspunt. Fotograferen is goed leren kijken, doen en daarna de foto's bestuderen. We bespreken daarom direct na iedere oefening jouw resultaten. Zo ontvang je persoonlijke feedback en krijg je de aandachtspunten stapsgewijs in de vingers.

De praktijksessie is best intensief. Ervaring leert dat 3 uur optimaal is om de basisvaardigheden goed onder de knie te krijgen. Als de cursus langer duurt verslapt de aandacht.

Locatie in Amsterdam

In Amsterdam in de Utrechtsedwarsstraat en in het voorjaar en de zomer op het Amstelveld.

Wat kost deze fotografie cursus?

De workshop kost € 99 per deelnemer.
Je kunt het direct veilig online betalen met iDeal of Creditcard. veilig betalen met ideal

Wat heb je nodig voor deze workshop portretfotografie?

Deze workshop kun je met een smartphone of digitale camera doen. Het maakt niet uit welk type camera je hebt, zolang het maar digitaal is.

Deze workshop wordt in het Nederlands verzorgd. Als je het liever in het Engels doet, overweeg dan een Privéles Portretfotografie.

Reacties van deelnemers

"Hoewel ik al meer dan 40 jaar fotografeer was de workshop portretfotografie erg leerzaam. Han geeft op een prettige en ontspannen manier les en ik heb weer de nodige inspiratie opgedaan om hiermee verder te gaan." - Ed Tushuizen
"Super veel geleerd. Het mooie is dat je het ook echt gelijk in praktijk toepast." - Gerson
"Hoewel ik al meer dan 40 jaar fotografeer was de workshop portretfotografie erg leerzaam. Han geeft op een prettige en ontspannen manier les en ik heb weer de nodige inspiratie opgedaan om hiermee verder te gaan." - Ed Tushuizen
"Prima workshop. Goede afwisseling tussen theorie met veel tips van Han en zelf oefenen in tweetallen met feedback. Een aanrader!" - Fredrike Bannink
"Goede ontspannen sfeer, goed verhaal. Duidelijk, goede oefeningen. Gezellig en Han is goed in verbinden" - Martin Hoogland
"Heldere uitleg, nuttige tips, leuke oefeningen met wisselende cursisten, ontspannen sfeer." - Henk van der Lee

Op doordeweekse dagen - en soms in het weekend - is het mogelijk om deze workshop portretfotografie individueel, met z'n tweeën of een besloten groep doen. Dan kun je zelf een geschikte dag uitzoeken en wordt het programma volledig aan jouw wensen en tempo aangepast. Privéles kan al voor € 199.

Je kunt deze portretfotografie natuurlijk ook cadeau doen. Voor meer informatie over de cadeaubonnen en bestelling ga naar de rubriek Cadeaubon.

De workshop wordt verzorgd in:

Han Schnek fotografie cursus

Fotografie cursussen waar je écht wat aan hebt.

Contact
06 2606 6606
06 2606 6606
han@schnek-fotografie.nl

Adressen
Begijnhof 20, 2011 HE Haarlem
Utrechtsedwarsstraat 13-1, 1017 WB Amsterdam
Voetiusstraat 3, 3512 JL Utrecht
Wijnhaven 36, 3011 WS Rotterdam

Fotografie cursussen waar je écht wat aan hebt