Al 14 jaar fotografie cursussen waar je echt wat aan hebt
Al 14 jaar fotografie cursussen
waar je echt wat aan hebt

Workshop smartphone fotografie

Steeds meer mensen maken alleen nog foto’s met hun smartphone. Logisch, want die heb je altijd bij je. En is makkelijk te gebruiken. Maar een smartphone is geen echte camera. Toch kun je er toch schitterende foto’s mee maken. Als je maar weet waar je op moet letten.


KIES EEN DATUM

September 2023
zat 30 sept
(10:00-12:30)
Amsterdamvol

Oktober 2023
zon 1 okt
(10:00-12:30)
Utrechtvol
zat 7 okt
(10:00-12:30)
Amsterdamnog plek
zon 15 okt
(10:00-12:30)
Haarlemnog 3 plekjes
zat 28 okt
(10:00-12:30)
Rotterdamvol

November 2023
zat 4 nov
(10:00-12:30)
Utrechtnog 5 plekjes
zon 5 nov
(10:00-12:30)
Amsterdamnog plek
zat 18 nov
(10:00-12:30)
Haarlemnog plek
zon 19 nov
(10:00-12:30)
Amsterdamnog plek
zat 25 nov
(13:00-15:30)
Rotterdamnog plek
zon 26 nov
(10:00-12:30)
Utrechtnog plek
Inschrijven voor de workshop Smartphone fotografie (€ 79 pp)
Door in te schrijven ga je akkoord met de Algemene VoorwaardenIn deze workshop leer je hoe je sprekende smartphone foto’s maakt. We beginnen met instellingen en technieken om het maximale uit jouw smartphone te halen. Vervolgens leer je de belangrijkste aandachtspunten om sterke foto’s te maken. De workshop eindigt met het nabewerken van foto's met Snapseed. Cursisten beoordelen deze workshop met een gemiddelde van 4,9 uit 5

Waarom deze workshop?

 • Geen voorkennis nodig
 • In Haarlem, Amsterdam, Rotterdam en Utrecht
 • Kleine groepjes
 • Methode: leren door het te doen
 • Veel persoonlijke aandacht
 • Laagdrempelig, leuk en leerzaam

Hoe leer je sprekende foto's maken met een smartphone?

Grappig genoeg gaat smartphone fotografie nauwelijks over de smartphone zelf. Het is een simpele camera die weinig technische opties biedt. En dat is precies de kracht van het ding. De drempel is laag en iedereen kan ermee overweg.

Mooiere foto’s maken met een smartphone zit 'm dan ook in iets heel anders. Namelijk, hoe je het onderwerp in beeld zet en er echt iets boeiends van maakt. Het geheim zit 'm dus in de compositie.

smartphone fotografie

Wat leer je?

In deze workshop leer je hoe je gewone kiekjes kan omvormen tot sprekende foto’s. Hoe gaat dat in z’n werk? Simpel: we laten je de belangrijkste aandachtspunten zien die zorgen dat jouw foto's meer zeggingskracht krijgen. Die aandachtspunten zijn:

 • Wat zijn de belangrijkste instellingen en
 • Waar let je op bij het licht?
 • Hoe zorg je dat het onderwerp duidelijk wordt?
 • Waarom is de achtergrond zo belangrijk?
 • Welke uitsnede geeft het sterkste beeld?
 • Hoe geef je de foto boeiend vorm?
 • Hoe voorkom je dat landschappen en stadsgezichten saai en plat ogen?
 • Welk standpunt levert het spannendste beeld op?
Dat betekent niet dat we de technische mogelijkheden van de smartphone negeren. Integendeel. Ze kunnen je best vaak helpen om net wat fraaiere plaatjes te krijgen. Daarom kijken we naar de belangrijkste instellingen en functies, waaronder:
 • Scherpstellen
 • Belichting
 • Beeldverhouding
 • Portretstand
 • Live / Beweging
 • Panorama
 • Flitser
 • Raster/hulplijnen
 • HDR

Fotograferen is een vaardigheid die je net als fietsen en zwemmen alleen onder de knie krijgt door flink te oefenen. Daarom is de workshop vooral een praktijksessie. Aan de hand van gerichte oefeningen en persoonlijke feedback leren we je de aandachtspunten stap voor stap toe te passen. Zo leer je in een paar uur mooiere foto’s maken met je smartphone.

smartphone fotografie Haarlem

Hoe zit deze workshop in elkaar?

Deze workshop bestaat uit drie delen:
1) Inleiding: om vooraf alvast wat korte video's en voorbeelden te bekijken
2) Praktijksessie: om te oefenen en te leren door het te doen
3) Naslag: handzaam boekje met samenvattingen

Inleiding

Direct na inschrijving ontvang je een link en wachtwoord voor de inleiding. Daarmee kun je je alvast wat voorbereiden. Aan de hand van korte video's en veel voorbeelden geven we je op een relaxte manier inzicht in de belangrijkste aandachtspunten.

Praktijksessie

We beginnen altijd even wat instellingen van de smartphone. Ik laat je een paar trucs zien die goed van pas kunnen komen.

Daarna gaan we aan slag met de de belangrijkste aandachtspunten om sprekende foto’s te maken. Dat zijn:

 1. Hoe licht je het onderwerp goed uit?
 2. Hoe zet je het onderwerp zo in beeld dat iedereen snapt waar de foto over gaat?
 3. Waarom is de achtergrond net zo belangrijk als het onderwerp zelf?
 4. Welke uitsnede geeft het sterkste beeld?
 5. Hoe geef je de foto bewust vorm?
 6. Hoe creëer je diepte in de foto’s?
 7. Welk effect heeft een ongewoon standpunt?

En tenslotte laat ik je nog zien hoe je snel het maximale uit je foto's haalt met de gratis app Snapseed.

De praktijksessie is intensief. De ervaring leert dat een ochtend of middag optimaal is om de basisvaardigheden van de smartphone fotografie in de vingers te krijgen.

Handzaam boekje

Aan het eind van de praktijksessie ontvang je een handzaam boekje waarin alles nog eens kort en krachtig staat opgeschreven. Natuurlijk hou je ook nog jaren toegang tot de online inleiding met de vele voorbeelden.

betere foto's leren maken met je smartphone

Kleine groepen

De praktijksessies worden in kleine groepen verzorgd van maximimaal 10 deelnemers. Met kleine groepjes is er veel tijd voor persoonlijke begeleiding.

Voor wie is deze fotoworkshop bestemd?

Deze workshop smartphone fotografie is voor iedereen die graag mooiere foto’s met de smartphone wil maken. De workshop is geschikt voor alle leeftijden (9-99 jaar) en is een beginnerscursus. Je hebt dus geen enkele kennis en fotografie ervaring nodig.

Wat heb je nodig voor deze workshop?

Het enige dat je voor deze workshop nodig hebt is een smartphone. De workshop smartphone fotografie is geschikt voor alle smartphones van alle merken die op iOS en Android werken, inclusief de Apple iPhone, Samsung Galaxy, Google Pixel, Xiaomi, Motorola, Oppo, OnePlus en Vivo. Het maakt niet uit hoe oud ze zijn, zolang er maar een camera op zit. Daarnaast heb je de fotobewerking app Snapseed nodig. Die kun je gratis uit de app store downloaden.

Deze fotografie cursus wordt in het Nederlands verzorgd. Als je het liever in het Engels doet, overweeg dan een Privéles Smartphone fotografie.

Deze workshop kan je ook boeken voor een in-company training, personeelsvereniging of bedrijfsuitje.

Direct beginnen

Ik heb een uitgebreide inleiding online gezet. Na de inschrijving krijg je daar direct toegang toe. De inleiding biedt uitleg, voorbeelden en kijk-oefeningen. Je kunt het achteraf ook als naslag gebruiken en om verder te oefenen aan de hand van de gerichte oefeningen.

Smartphone app

Maar je kunt het lesmateriaal ook bekijken op onze gratis smartphone app.

app voor iOS app voor Android

Wat kost de workshop smartphone fotografie?

Deze workshop kost € 79 per deelnemer.
veilig betalen met ideal Je kunt direct veilig online betalen met iDeal of Creditcard.

Wat zijn de startlocaties?

De workshop smartphone fotografie begint:

betere foto's leren maken met je smartphone

Het weer

Als de weersverwachting veel regen voorspelt gedurende een groot deel van de praktijksessie, wordt de workshop natuurlijk afgeblazen. Je kan dan omboeken naar een andere datum.

Reacties van cursisten

"Ik vond het een leuke, leerzame, goed opgebouwde workshop. Eerst een half uurtje theorie, daarna Amsterdam Centrum in om opdrachten uit te voeren en deze meteen ter plekke bespreken met Han. Laatste half uur weer op lokatie om uitleg over de app te krijgen. Ik kan deze workshop aan iedereen aanbevelen." - Limka de Rouwe
"Een interessante workshop in het centrum van Amsterdam. Na een korte uitleg van de smartphone-features snel naar buiten om echt te oefenen. De opdrachten en feedback hielpen om alles snel onder de knie te krijgen. Met als resultaat: echt mooiere foto’s." - Renate
"Je krijgt veel praktische tips over het instellen en omgaan met je smartphone als camera. Daarna uitleg hoe je bij het maken van fotos kunt kijken en bewegen zodat er een beeld uitrolt met een verhaal." - Arend Zeelenberg

Meer reacties over de workshop smartphone fotografie

fotografie cursus

Op doordeweekse dagen - en soms in het weekend - is het mogelijk om deze cursus smartphone fotografie individueel, met z'n tweeën of een besloten groep doen. Dan kun je zelf een geschikte dag uitzoeken en wordt het programma volledig aan jouw wensen en tempo aangepast. Privéles kan al voor € 199.

Je kunt deze workshop smartphone fotografie natuurlijk ook cadeau doen. Voor meer informatie over de cadeaubonnen en bestelling ga naar de rubriek Cadeaubon.

Heb je vragen?

Han Schnek Neem gerust contact op voor meer informatie.
Mail: han@schnek-fotografie.nl
Bel: 06 2606 6606
WhatsApp: 06 2606 6606