Fotografie tips

Welkom bij de tips voor enthousiaste fotografen! Hier vind je eenvoudig uitgelegde tips en trucs om je fotografische vaardigheden te verbeteren. Of je nu een beginner bent die beter wil leren fotograferen met je smartphone of camera, of een meer ervaren liefhebber die zijn of haar vaardigheden wil aanscherpen, deze tips zijn voor jou.

Trends in smartphone fotografie 2024 en 2025

De nieuwste snufjes en trends op het gebied van smartphone fotografie. Wat brengt de toekomst?

Het fotografisch oog

Heb je je ooit afgevraagd wat het fotografisch oog precies inhoudt? En wist je dat je het gewoon kunt ontwikkelen? In dit artikel doe ik het uit de doeken.

7 iPhone fotografie tips die je niet wil missen

Met sprekende foto’s kun je jezelf beter uitdrukken. Beter laten zien wat jij zag. En dat zorgt dat je foto's meer opvallen tussen de eindeloze stroom van saaie plaatjes. Maar wat is het geheim van sprekende iPhone foto's?

Het belang van contrast in de smartphone fotografie

Een van de belangrijkste aandachtspunt bij smartphone fotografie is contrast. Wat is contrast, waarom is het belangrijk en hoe beheers je het?

Het beeld vullen

Als beginnend fotograaf is het leren van compositietechnieken van essentieel belang om spannende foto's te maken. Een van deze technieken is het beeld vullen.

Landschapsfotografie met smartphone

Kun je met een smartphone net zo fraaie landschapsfoto's maken als met een digitale camera? Laten we eens kijken naar landschapsfotografie met een smartphone.

De kracht van telelenzen

Wat maakt telelenzen bijzonder? In het derde deel van deze serie over de magie lenzen gaan we uitgebreid in de kracht van telelenzen.

De valkuilen van telelenzen

In de vierde aflevering over de magie van lenzen kijken we naar de valkuilen van telelenzen. En dat zijn er best wel veel!

Minimalisme als stijl in de fotografie

Minimalisme is een stijl die de nadruk legt op visuele eenvoud. Het gaat niet alleen om het weglaten van zo veel mogelijk onnodige details. Er is meer.

Hoe haal je het beste uit de ultragroothoeklens op je smartphone?

De ultragroothoeklens is een bijzonder stuk gereedschap dat we steeds vaker aantreffen op moderne smartphones. Maar wat doet deze lens nu precies?

Vogelfotografie

Vogelfotografie dwingt je de techniek tot in de puntjes te beheersen en vergt tegelijkertijd veel vaardigheden aan de compositie kant. Een paar handige tips.

De kracht van groothoeklenzen

Wat maakt groothoeklenzen bijzonder? In het eerste deel van deze serie over lenzen gaan we uitgebreid in de kracht van groothoeklenzen. Maar laat me de essentie alvast verklappen: lenzen zijn pure magie!

De valkuilen van groothoeklenzen

In de tweede aflevering over de magie van lenzen kijken we naar de valkuilen van groothoeklenzen. En dat zijn er nogal wat!

Wat is het verschil tussen RAW en JPEG?

Als fotograaf heb je de keuze om in JPEG of RAW te fotograferen. Beide bestandsformaten hebben hun voor- en nadelen. Welke kun je het best gebruiken?

Hoe maak je spontane portretten?

Iedereen wil spontane portretten kunnen maken. Maar hoe doe je dat? Hier zijn enkele praktische tips om je op weg te helpen met portretfotografie.

Wildlife fotografie

Als je op safari gaat wil je natuurlijk mooie foto’s maken. Maar hoe doe je dat? Hier zijn enkele praktische tips voor wildlife fotografie.

De voordelen van mobiele fotografie

Vaak wordt gedacht dat je met een digitale camera betere foto’s maakt. Misschien is dat waar, maar de voordelen van smartphone fotografie moet je niet onderschatten.

Eliot Porter

In de fotografie zijn er een paar namen die synoniem zijn met meesterschap en innovatie. Een van deze pioniers is Eliot Porter, een Amerikaanse fotograaf wiens intieme landschappen een blijvende indruk heeft achtergelaten.

Is er verschil tussen foto's nemen en foto's maken?

Is het maken van een foto hetzelfde als het nemen van een foto? Wat zeggen beroemde fotografen? En waar zit dat verschil dan in?

Wat is fotografie eigenlijk?

In deze blogpost duiken we in de wereld van de fotografie en bespreken we enkele misvattingen en opvattingen die mensen hebben over dit fascinerende medium.

Welke camera moet ik kopen?

Wekelijks, soms zelfs dagelijks, ontvang ik mailtjes met de vraag: Han, welke camera raad je me aan te kopen? Een simpele vraag die helaas niet eenvoudig te beantwoorden is. Laten we het desondanks toch eens proberen...

Reisfotografie - tips voor sterkere reisfoto's

Het doel van reisfotografie is om herinneringen te bewaren van je eigen reiservaringen. Maak ook om anderen te inspireren om te reizen en de wereld te ontdekken. En dat lukt het best met sterke reisfoto's. Maar hoe maak je die?

Voedselfotografie met een smartphone

Wil jij graag een mooie foto van een gerechtje voor Instagram? Of wie weet heb jij wel een toffe blog waar je receptjes op deelt en dus foto’s voor nodig hebt? Hier volgen alvast 5 tips voor betere voedselfotografie met je smartphone.

Rotterdam in beeld: fotograferen in de Maasstad

In dit artikel nemen we je mee op een fotografische reis door Rotterdam, met tips voor enkele van de meest fotogenieke plekken.

Gaan smartphones de camera’s helemaal vervangen?

Om die vraag te beantwoorden is het goed om de voordelen van smartphones af te zetten tegen de beperkingen. Al was het maar om wat tegenwicht bieden aan de hoera-stemming die de laatste tijd nogal vaak hoorbaar is.

Hoe maak je een geweldige selfie?

Heb je ooit een foto van jezelf willen maken, zonder dat het op een doorsnee selfie lijkt? Je bent niet de enige. En zo moeilijk is het niet.

Avondfotografie met een smartphones

Je zult ongetwijfeld wel eens gemerkt hebben dat het niet meevalt om ’s avonds scherpe foto’s te maken met een smartphone. Ze worden snel onscherp en korrelig. Toch is het niet zo moeilijk.

Het geheim van sprekende foto's (1)

Ik kocht ik een knappe camera, las de halve bibliotheek en ging op pad. Naar China. China was hot en de plaatjesboeken beloofden een fotogeniek Luilekkerland met schitterende landschappen, exotische bergvolken en fabelachtige architectuur.

Het geheim van sprekende foto's (2)

Deel 2 in de serie: de typische kenmerken van het medium fotografie.

Het geheim van sprekende foto's (3)

Deel 3 in de serie: de belangrijkste ingrediënten van sprekende foto's.

Smartphone fotografie voor instagram

Je hebt geen dure smartphone nodig om geweldige Instagram foto's te maken.
Hier zijn 5 tips om de goede Instagram foto’s te maken

Het verhaal achter de foto

De nieuwste trend in Varanasi (India) is het fotograferen van Baba’s op een boot midden op de Ganges. Het is maar dat je het weet. Natuurlijk wil ik niet onder doen voor mijn geëerde collega’s en huur een boot met maar liefst 4 Baba’s.

Hoe selecteer je de beste foto's?

Iedereen loopt er tegen aan. En volgens velen is dit het moeilijkste deel van de fotografie: het selecteren van de beste foto's. Als ik op reis ben, vormt selecteren dagelijkse kost. Laat me vertellen hoe dat bij mij in zijn werk gaat.

Kun je met een smartphone goede foto's maken?

Stel je bent als fotograaf op reis met een zwaar autistische camera. Het ding kan alleen foto’s maken met een groot diafragma (f/1.7) en biedt geen enkele controle over sluitertijd of ISO......

Vissen als fotografie techniek

Onlangs was ik een weekje in Nepal. Puur en alleen om te vissen. Om te vissen? Ja zeker! Maar dan niet met een hengel en aas. Maar wel met een fotocamera. Vissen is een techniek die veel reisfotografen toepassen. Het werkt als volgt....

Bokeh: de kunst van fraaie onscherpte

Al gaande weg, komt er bij iedereen een moment dat je het ziet. Het voelt als een Eureka ervaring. Je iets belangrijks ontdekt hebt. Bij mij duurde het een paar jaar nadat ik serieus begonnen was met fotograferen.

Waarom doorpakken zin heeft?

Veel mensen geloven dat professionele fotografen alleen maar goede foto's maken. Helaas, zelfs de toppers moeten iedere keer weer hard werken om tot sprekende resultaten te komen.

Heeft goed leren flitsen zin?

Flitsen roept veel weerstand op. De overheersende opinie is: “Natuurlijk licht geeft fraaiere resultaten dan flitslicht.” Ik ben het daar hartgrondig mee eens. Maar dat weerhoudt mij niet om geregeld te flitsen.

Han Schnek fotografie cursus

Fotografie cursussen waar je écht wat aan hebt.

Contact
06 2606 6606
06 2606 6606
han@schnek-fotografie.nl

Adressen
Begijnhof 20, 2011 HE Haarlem
Utrechtsedwarsstraat 13-1, 1017 WB Amsterdam
Voetiusstraat 3, 3512 JL Utrecht
Wijnhaven 36, 3011 WS Rotterdam

Fotografie cursussen waar je écht wat aan hebt