Han Schnek, 15 augustus 2022
Foto's: © Han Schnek
Categorie: Smartphone

Avondfotografie met een smartphone

Je zult ongetwijfeld wel eens gemerkt hebben dat het niet meevalt om ’s avonds scherpe foto’s te maken met een smartphone. Ze worden snel onscherp en korrelig. Toch is het niet zo moeilijk. Hier heb je 5 top tips voor avondfotografie met een smartphone.

smartphone avondfotografie

Nachtmodus

Eerst iets over nacht modus. Ieder jaar wordt de technologie achter smartphonecamera's beter. Met elke nieuwe generatie komen er verbeteringen om bij weinig licht goede foto's te maken. Eén van die verbeteringen is de introductie van de nachtmodus. Met de nacht modus kun je uit de hand haar scherpe foto’s maken als het donker is. Makkelijker kan het niet.

Helaas zit die op dit moment alleen nog op de duurdere modellen. Gelukkig zijn er een paar apps die je kunt gebruiken. Zo is er NightCap Camera voor IOS. En Night Mode Camera voor Android.

Laten we er vanuit gaan dat jouw smartphone geen app met een goede nacht modus heeft. Hoe kan je dan scherpe foto’s maken als het donker is?

Tip 1. Zorg dat de smartphone niet beweegt

Als er weinig licht is, heeft de sensor in de camera lang nodig om voldoende licht te vangen. En dat zie je terug op de foto. Die is bewogen omdat je de smartphone niet lang genoeg stil hebt gehouden. Hoe goed je de smartphone ook vasthoudt, het lukt zelden uit de hand.

De oplossing is simpel. Zorg dat de smartphone niet beweegt als je in het donker foto’s maakt. Hoe doe je het dan? smartphone fotografie selfiestick Een goede oplossing is je smartphone op een statief zetten. Of je smartphone ergens op te zetten waar de lens in de goede richting kijkt. Bijvoorbeeld door het op tafel tegen een fles te zetten. Of tegen het raam te drukken als je ’s avonds een straatbeeld wilt maken.

Als het gaat om statieven voor smartphones, is er keuze te over. Een van de meest populaire en mijn persoonlijke favoriet is de Manfrotto Pixi Smart.

Tip 2. Gebruik de zelfontspanner of oordopjes

Als de smartphone goed stilstaat moet je er natuurlijk niet tegen aan tikken om de foto te maken. Je kunt beter de zelfontspanner gebruiken.

Wat je ook kunt doen is je oordopjes als afstandsbediening gebruiken. De volumeknoppen werken als trigger om foto’s mee te maken. Probeer het maar!

Tip 3. Zet de ISO zo laag mogelijk

Avondfoto’s worden korrelig omdat de camera een hoge ISO gebruikt. De oplossing is de ISO handmatig laag te houden. Gebruik voor het beste resultaat de handmatige modus, of Pro-modus zoals dat op sommige modellen wordt genoemd.

In deze modus hoef je alleen maar de ISO van de automaat (A) te halen en op een lage vaste waarde te zetten, bijv. 50 of 100.

Helaas bieden niet alle camera apps deze opties. Op een iPhone kan dat wel met bijv. de Camera+ 2 app en op een Android met Camera FV-5.

Tip 4. Pas de belichting aan

Door de belichting aan te passen, kun je 's avonds absoluut betere foto's maken. Als ik het over het aanpassen van de belichting heb, bedoel ik helderheid van de foto.

Je kunt de foto eenvoudig lichter of donkerder maken. Geheel naar smaak.

Dat doe je door eerst op het scherm te tikken en dan het schuifbalkje te bewegen tot de helderheid, uitstraling en kleuren jou het meeste aanspreken.

Tip 5. Haal de schaduwen op in de nabewerking

Voor alle nabewerking gebruik ik steevast Snapseed voor Andoid of Snapseed voor IOS. Het is gratis en een van de meest gebruikersvriendelijke bewerkings apps.

Onder Tools / Afstellen zit het submenu Schaduw. Daarmee kan je de donkere delen van de foto - geheel naar smaak - lichter of donkerder maken. Vaak scheelt dat een slok op een borrel.

Conclusie

Veruit de beste manier om scherpe foto’s uit de hand en bij weinig licht te maken is de nacht modus. Maar als jouw smartphone die optie niet heeft, zorg dan dat je de smartphone niet beweegt. Bijvoorbeeld door een statief te gebruiken of het ergens op te zetten. Maak vervolgens foto’s met de zelfontspanner of oordopjes.

Zet de ISO zo laag mogelijk om een korrelig beeld te voorkomen en pas de belichting naar smaak aan. In de nabewerking kun je de donkere vlakken wat oplichten zodat je nog wat details ziet. Veel succes met je smartphone avondfotografie.

Meer weten?

Wil je meer weten over smartphone fotografie, kijk dan eens naar de workshop Smartphone fotografie.

Han Schnek fotografie cursus

Fotografie cursussen waar je écht wat aan hebt.

Contact
06 2606 6606
06 2606 6606
han@schnek-fotografie.nl

Adressen
Begijnhof 20, 2011 HE Haarlem
Utrechtsedwarsstraat 13-1, 1017 WB Amsterdam
Voetiusstraat 3, 3512 JL Utrecht
Wijnhaven 36, 3011 WS Rotterdam

Fotografie cursussen waar je écht wat aan hebt