Fotografie tips over camera's & techniek

De kracht van groothoeklenzen

Wat maakt groothoeklenzen bijzonder? In het eerste deel van deze serie over lenzen gaan we uitgebreid in de kracht van groothoeklenzen. Maar laat me de essentie alvast verklappen: lenzen zijn pure magie!

De valkuilen van groothoeklenzen

In de tweede aflevering over de magie van lenzen kijken we naar de valkuilen van groothoeklenzen. En dat zijn er nogal wat!

Wat is het verschil tussen RAW en JPEG?

Als fotograaf heb je de keuze om in JPEG of RAW te fotograferen. Beide bestandsformaten hebben hun voor- en nadelen. Welke kun je het best gebruiken?

Welke camera moet ik kopen?

Wekelijks, soms zelfs dagelijks, ontvang ik mailtjes met de vraag: Han, welke camera raad je me aan te kopen? Een simpele vraag die helaas niet eenvoudig te beantwoorden is. Laten we het desondanks toch eens proberen...

Bokeh: de kunst van fraaie onscherpte

Al gaande weg, komt er bij iedereen een moment dat je het ziet. Het voelt als een Eureka ervaring. Je iets belangrijks ontdekt hebt. Bij mij duurde het een paar jaar nadat ik serieus begonnen was met fotograferen.

Heeft goed leren flitsen zin?

Flitsen roept veel weerstand op. De overheersende opinie is: “Natuurlijk licht geeft fraaiere resultaten dan flitslicht.” Ik ben het daar hartgrondig mee eens. Maar dat weerhoudt mij niet om geregeld te flitsen.