Han Schnek, 23 oktober 2023
Foto's: © Han Schnek
Categorie: Smartphone

Het belang van contrast in de smartphone fotografie

Een van de belangrijkste gereedschappen in de fotografie is contrast. Wat is contrast, waarom is het belangrijk en hoe beheers je het?
contrast smartphone fotografie

Tegenlicht geeft een hoog tonaal contrast

Het belang van contrast in de smartphone fotografie

Een van de belangrijkste gereedschappen in de fotografie is contrast. Contrast speelt een cruciale rol bij het maken van boeiende beelden. Voor beginnende fotografen is het begrijpen en beheersen van contrast essentieel om hun vaardigheden te ontwikkelen en hun foto's te verbeteren.

Voor smartphone gebruikers is contrast nog belangrijker. Smartphones zijn vrijwel allemaal uitgerust met HDR software die het contrast in overeenstemming brengt met ons zicht. Vaak betekent dat dat de donkere delen van de foto minder donker worden en de lichte delen minder licht. Kortom, het contrast wordt verlaagd. En dat doet soms afbreuk aan de uitstraling van het beeld.

Wat is contrast?

Voordat we dieper ingaan op het belang van contrast, laten we eens kijken naar wat contrast eigenlijk is. In de meest basale zin is contrast het verschil tussen lichte en donkere gebieden in een foto. Het kan op verschillende manieren worden waargenomen en gecreëerd:

Tonaal contrast heeft betrekking op het verschil in helderheid tussen de lichtste en donkerste delen van een foto. Foto’s met hoog contrast hebben duidelijke verschillen tussen lichte en donkere gebieden, terwijl foto’s met een laag contrast een meer gelijkmatige helderheid hebben.

Kleurcontrast is gebaseerd op de interactie van verschillende kleuren in een foto. Complementaire kleuren (kleuren die tegenover elkaar liggen in het kleurenwiel) kunnen een sterk kleurcontrast creëren en de foto visueel opvallend maken. Analoge kleuren (die naast elkaar liggen in het kleurenwiel) geven een beduidend lager contrast.

Scherpte contrast gaat over de verschillen in scherpte in een foto. Bij veel smartphone foto’s staat alles scherp in beeld. Alleen als je de portretstand gebruikt of iets van heel dichtbij fotografeert, wordt de achtergrond onscherp.

Textuur contrast betreft de variatie in textuur tussen de elementen in een foto. Het combineren van gladde en ruwe texturen kan een dynamisch en tastbaar gevoel aan de foto toevoegen.

contrast smartphone fotografie

Zijlicht geeft tonaal en textuur contrast

Het belang van contrast in smartphone fotografie

Laten we, nu we weten wat contrast is, eens kijken naar waarom contrast zo belangrijk is voor fotografen.

Contrast legt nadruk op het onderwerp

Een van de belangrijkste functies van contrast is het benadrukken van het onderwerp van de foto. Als beginnende fotograaf wil je dat je onderwerp de aandacht van de kijker trekt. Dat gaat tamelijk eenvoudig als je het onderwerp op een of andere manier laat contrasteren met de omgeving.

Dit contrast helpt het onderwerp te onderscheiden zodat de kijker weet waar ze naar moeten kijken. Een foto waarbij alles scherp in beeld staat, oogt drukker en is lastiger te lezen dan een foto waarbij het onderwerp is en de rest onscherp.

 7 iphone fotografie tips

Contrast legt nadruk op het onderwerp

Contrast schept diepte

Contrast speelt ook een cruciale rol bij het creëren van diepte in je foto's. Door te spelen met lichte en donkere gebieden kan je een gevoel van ruimte en diepte toevoegen. Hierdoor lijkt je foto meer driedimensionaal, en het maakt je beeld boeiender en realistischer. Hetzelfde effect krijg je als je de achtergrond onscherp maakt.

Contrast beïnvloedt de sfeer

Contrast heeft veel invloed op de uitstraling van de foto. Foto’s met een hoog contrast ogen een stuk dramatischer en intenser dan foto’s met een laag contrast. Dus als je een zachte en serene uitstraling zoekt, gebruik dan geen hoog contrast.

Contrast zorgt voor visuele impact

Foto's met een hoog contrast hebben over het algemeen een sterke visuele impact. Ze trekken de aandacht van de kijker en blijven in hun geheugen hangen. Als jij wilt dat je foto's opvallen en een sterke indruk achterlaten, weet dan dat contrast een van de sleutels is voor succes.

 7 iphone fotografie tips

Het hoge contrast zorgt voor veel visuele impact

Hoe beheers je het contrast in je foto's?

Nu je begrijpt waarom contrast zo belangrijk is in fotografie, wil je natuurlijk weten hoe je het kunt beheersen en effectief kunt toepassen in je foto's. Hier zijn enkele tips voor (beginnende) fotografen:

Licht

Een van de krachtigste hulpmiddelen om contrast te beheersen is het licht. Contrast is afhankelijk van de invalshoek, intensiteit en richting van het licht. Zacht diffuus licht creëert over het algemeen laag contrast, terwijl hard direct licht hogere contrasten kan produceren. Tegenlicht geeft veruit het hoogste contrast.

 contrast licht

Doordat het gebouwtje vooraan in de schaduw staat en de rest in de volle zon, ontstaat er hoog contrast

Doorkijkjes

Doorkijkjes geven al snel een hoog contrast. Dat maakt de foto boeiend.

Nabewerking

Je kunt tonaal contrast natuurlijk ook achteraf aanpassen in de nabewerking. Bewerk je foto's om de helderheid, de schaduwen en de hooglichten aan te passen om het gewenste contrast te bereiken.

contrast nabewerking

Het doorkijkje benadrukt de Taj Mahal in de verte. In de nabewerking zijn de donkere delen van het doorkijkje wat zwaarder aangezet om extra contrast te krijgen

Compositie

Denk bij het samenstellen van je compositie na hoe je contrast kunt gebruiken. Plaats je onderwerp op een manier dat het opvalt tegen de achtergrond. Een donker onderwerp trekt meer aandacht tegen een lichte achtergrond. Een licht onderwerp komt beter los uit een donkere achtergrond.

Kleurgebruik

Experimenteer met kleurcontrast door complementaire kleuren te gebruiken om het gewenste effect te bereiken. Rood en groen versterken elkaar en geven hoog contrast. Oranje en geel gaan goed samen, maar geven een laag contrast. Een witte vlinder zie je nauwelijks op een witte muur, maar des te beter op een rode wand.

contrast en kleuren

De man contrasteert goed met achtergrond

Textuur

Gebruik texturen in je onderwerp om tactiel contrast toe te voegen. Combineer verschillende texturen (glad en ruw) om het contrast te verhogen.

Scherpte

Gebruik de portretstand om de achtergrond onscherp te maken. Het verhoogt het scherpte contrast, waardoor het onderwerp dat scherp is duidelijk loskomt uit de achtergrond.

Scherpte en contrast

De onscherpe achtergrond maakt dat alle aandacht uitgaat naar wat scherp is

Samenvattend …

Contrast is een cruciaal element in fotografie dat beginnende fotografen absoluut willen begrijpen en beheersen. Contrast beïnvloedt de nadruk op het onderwerp, de diepte, de details, de sfeer en de visuele impact van je foto's. Door bewust te spelen met contrast in je foto's, kan je je foto’s naar een hoger niveau tillen en boeiende beelden creëren die indruk maken. Experimenteer met verschillende soorten contrast en blijf leren en ontwikkelen als fotograaf. De wereld van fotografie is een eindeloze reis van ontdekking en creativiteit. En contrast is een van de krachtigste gereedschappen die je kunt gebruiken om je verhalen te vertellen.

Meer tips voor smartphone fotografie?

Wil je een goede basis leggen in de smartphone fotografie, kijk dan eens naar de smartphone fotografie cursus.

Of de fotografie cursus compositie. Camera's zijn geen fotokopieermachines. We willen geen saaie afbeeldingen. We willen foto's die onze onderwerpen met zeggingskracht laten zien. Foto's die een verhaal vertellen, fraai zijn vormgegeven, boeiend ogen en bij de kijkers binnenkomen. We willen foto's maken die onszelf en anderen aanspreken. Dat is waar compositie over gaat.

Han Schnek fotografie cursus

Fotografie cursussen waar je écht wat aan hebt.

Contact
06 2606 6606
06 2606 6606
han@schnek-fotografie.nl

Adressen
Begijnhof 20, 2011 HE Haarlem
Utrechtsedwarsstraat 13-1, 1017 WB Amsterdam
Voetiusstraat 3, 3512 JL Utrecht
Wijnhaven 36, 3011 WS Rotterdam

Fotografie cursussen waar je écht wat aan hebt