Han Schnek, 12 augustus 2022
Categorie: Smartphone

Hoe maak je een geweldige selfie?

Heb je ooit een foto van jezelf willen maken, zonder dat het op een doorsnee selfie lijkt? Je bent niet de enige. En zo moeilijk is het niet. Het is logisch dat je niet direct een fotograaf in wilt huren om prachtige foto’s van jezelf te laten maken. Ook zit je er niet op te wachten om je partner of beste vriendin telkens lastig te moeten vallen voor een foto van jezelf.

smartphone fotografie selfie

Maar wist je dat je een heel eind kunt komen met smartphone fotografie als het aankomt op het maken van een selfie? De smartphones van tegenwoordig kunnen prachtige foto’s maken. Wil je meer halen uit smartphone fotografie en een mooie selfie kunnen maken? Lees dan snel verder, want we zetten de vijf beste tips voor een geweldige selfie met je smartphone voor je op een rijtje.

Tip 1. Zorg voor zacht licht

Net als bij andere foto's, is het licht super belangrijk bij smartphone fotografie. Om een mooie foto met je smartphone te kunnen maken heb je voldoende licht nodig, anders wordt de foto wazig. Zorg bij het maken van een selfie dat je in een ruimte staat waar veel natuurlijk licht is, dit zorgt namelijk voor het mooiste effect. Ga bijvoorbeeld in de buurt van een raam staan en kijk naar buiten.

Naast voldoende licht heb je ook zacht licht nodig. Zacht licht is het meest flatteuze licht voor portretten. Zacht licht is schaduwloos licht. Het levert mooie, zachte huidtinten op. Bovendien zwakt het rimpels en oneffenheden af. Wat wil je nog meer? Zacht licht vindt je binnenhuis bij een raam op het noorden en buitenshuis als je in de schaduw staat.

O ja, vergeet niet de flitser uit te zetten. Die zorgt juist voor hard licht.

Tip 2. Kies een rustige achtergrond

Ook de achtergrond van de foto is bepalend voor het slagen van een selfie. Uiteraard is de achtergrond niet het focuspunt van je selfie, maar het leidt wel af als er teveel gebeurt.

Probeer vooral "kleur bommen" buiten beeld te houden. Kleur bommen zijn oppervlakken die super veel aandacht trekken.

Kijk dus altijd goed naar je achtergrond van je foto. Draai de camera een stukje verder weg, of beweeg het ding een beetje naar links of rechts wanneer de achtergrond te onrustig is.

Tip 3. Probeer verschillende poses

Een heel belangrijk onderdeel voor het maken van de juiste foto is hoe je poseert. Je kunt de camera van je smartphone niet zomaar op je gezicht richten en een geweldige foto maken. Je zult goed moeten nadenken over de juiste pose. We zouden je een lijst kunnen geven met selfie poses om uit te proberen, maar wat je het beste kunt doen is experimenteren.

Probeer eens om de rechterkant van je gezicht naar de camera te draaien om te kijken of dit je meest flatterende kant is. Probeer daarna de linkerkant. Hou je telefoon iets hoger en vervolgens iets lager en kijk wat er gebeurt. Als je eenmaal weet welke positie van de camera het beste is, kun je verder kijken naar wat je met je handen, armen en houding zou kunnen doen.

Natuurlijk is een duckface grappig. Maar als je kijkt naar het werk van professionele portretfotografen, merk je al snel dat de uitdrukking altijd natuurlijk en ongedwongen is. Dat levert een tijdloos beeld op dat veel meer vertelt dan een gemaakte uitdrukking.

Tip 4. Maak gebruik van een statief

Wil je graag een foto van jezelf maken zonder dat het eruit ziet als een selfie? Gebruik dan een statief. Een statief is een apparaat met drie poten waaraan je je smartphone kunt bevestigen. Als je veel selfies van jezelf wilt maken is dit een goede investering.

smartphone fotografie selfiestick Het biedt je enorm veel mogelijkheden om creatieve smartphone foto’s te maken. Eén van de grootste voordelen van het gebruik maken van een statief is dat het niet uitmaakt hoe ver je van de camera verwijderd bent. Dit is perfect, want een typische selfie ziet er altijd uit alsof deze van heel dichtbij is gemaakt.

Door gebruik te maken van een statief heb je niet alleen je handen vrij, je kunt ook een foto maken van je hele lichaam in plaats van alleen je hoofd, zoals gebruikelijk is bij het maken van selfies.

Een statief geeft je dus de mogelijkheid om een selfie te maken, zonder dat het op een selfie lijkt.

Tip 5. Hou je gezicht niet te dicht bij de camera

Wil je geen gebruik maken van een statief, zorg er dan voor dat je je gezicht niet te dicht bij de camera houdt. Het is onmogelijk om een flatterende foto van jezelf te maken als jouw gezicht te dicht op de camera zit, het zorgt namelijk voor vervormingen.

De delen van je gezicht die zich dicht bij de camera bevinden, zien er groter uit dan de overige kenmerken van je gezicht. Dit verklaart direct waarom je neus er ineens zo groot uitziet. Bekijk jezelf maar eens van heel dicht bij in de spiegel, ook dan zullen vervormingen ontstaan.

Wil je dus een mooie selfie maken, zonder dat bepaalde kenmerken vervormd lijken? Zorg er dan voor dat je de camera op gepaste afstand houdt van je gezicht. Een selfiestick komt daarbij goed van pas. Voral als het er een is die je ook als statief kunt gebruiken, zoals het model op de foto.

Conclusie

Ook al gebruik je alle tips en leer je alles wat er te weten valt over het maken van een geweldige selfie, het zal je niet elke keer lukken om een prachtige foto van jezelf te maken.

Door veel te oefenen word je steeds beter, dus maak gewoon lekker veel foto’s van jezelf. Als je jezelf regelmatig fotografeert, merk je ook dat je je steeds meer op je gemak gaat voelen. Dit komt de foto uiteindelijk ten goede. Jouw selfie zal er steeds natuurlijker uit gaan zien.

Het belangrijkste bij het maken van een selfie is dat je er plezier aan beleeft. Zorg voor zacht licht, een rustige achtergrond en wees gewoon jezelf. Dat is de beste look die er is.

Meer weten?

Wil je meer weten over smartphone fotografie, kijk dan eens naar de Workshop Smartphone fotografie.

Han Schnek fotografie cursus

Fotografie cursussen waar je écht wat aan hebt.

Contact
06 2606 6606
06 2606 6606
han@schnek-fotografie.nl

Adressen
Begijnhof 20, 2011 HE Haarlem
Utrechtsedwarsstraat 13-1, 1017 WB Amsterdam
Voetiusstraat 3, 3512 JL Utrecht
Wijnhaven 36, 3011 WS Rotterdam

Fotografie cursussen waar je écht wat aan hebt