Han Schnek, 11 september 2023
Foto's: © Han Schnek
Categorie: Over fotografie

Hoe maak je spontane portretten?

Spontane portretten - Tips voor portretfotografie

Het doel van spontane portretfotografie is om echte emoties vast te leggen

8 tips voor beginnende fotografen

Welkom in de boeiende wereld van portretfotografie! Het vastleggen van de essentie van een persoon door spontane portretten met natuurlijk licht is een kunstvorm die diepgaand en betekenisvol kan zijn. Als beginnend fotograaf is het handig als je de belangrijkste aandachtspunten kent om prachtige resultaten te behalen. Hier zijn enkele praktische tips om je op weg te helpen.

Leer het licht lezen

Je hebt helemaal geen studiolampen of flitsers nodig om goede portretten te maken. Het kan vaak prima met natuurlijk licht. Maar dan is het wel handig als je de verschillende kwaliteiten van het licht herkent. Wat we zoeken is zacht licht. Middaglicht kan harde schaduwen werpen, dus zoek naar diffuus licht op bewolkte dagen of in de schaduw. Niets gaat boven het zachte, warme licht van het gouden uur net voor zonsondergang.

Zoek de juiste achtergrond

De achtergrond heeft veel invloed op het eindresultaat. Zoek naar plekken met interessante texturen, structuren en achtergronden die de persoonlijkheid van je onderwerp aanvullen. Maar wat we zoeken is niet alleen een interessante achtergrond. Kijk ook of de achtergrond rustig is en goed contrasteert met het onderwerp. Wees creatief en ontdek verborgen juweeltjes in je omgeving.

Over de achtergrond gesproken ... het is niet de bedoeling dat de achtergrond te veel afleidt van het portret. Check daarom altijd of er stoorzenders in beeld staan, die voor afleiding zorgen zonder iets toe te voegen. Kijk daarbij vooral goed naar het gebied rond het hoofd. Maar sla ook weer niet door. Een beetje afleiding is prima. Zolang het maar niet te dominant is. En de foto niet te druk maakt.

Creëer een ontspannen sfeer

Als iemand ontspannen is, vertaalt zich dat naar authentieke expressies. Neem de tijd om een relaxte sfeer te creëren. Een vriendelijk gesprek vooraf kan helpen om spanning weg te nemen en een connectie op te bouwen. Dit zorgt voor natuurlijke en oprechte momenten.

Spontane portretten - Tips voor portretfotografie

De achtergrond is net zo belangrijk als het onderwerp

Wees geduldig en observerend

Spontane momenten komen vaak wanneer je het het minst verwacht. Wees geduldig en blijf alert. Observeren is de sleutel. Anticipeer op reacties, blikken en gebaren. Kijk naar de kleine details die de persoon uniek maken.

Maak de achtergrond onscherp

Een grote diafragma-opening (laag f-getal zoals f/1.8) creëert een onscherpe achtergrond, waardoor je onderwerp eruit springt. Bij smartphones doe je dat door de portretstand te gebruiken. Dit helpt om de aandacht naar je onderwerp te sturen en legt de nadruk op hun houding en gezichtsuitdrukking.

Houd de techniek simpel

Voor spontane portretfotografie hoef je niet te veel technische hulpmiddelen te gebruiken. Laat de flitser thuis en vertrouw op natuurlijk licht. Houd je camera-instellingen eenvoudig en concentreer je op het vastleggen van het moment.

Let op de compositie

Houd rekening met de compositie van je beeld. Zet je model niet altijd in het midden. Plaats het belangrijkste deel van het gezicht (zoals de ogen) op natuurlijke kijkpunten. Experimenteer met verschillende kaders. Probeer te voorkomen dat je vingers, handen of voeten half afsnijdt. Kijk naar de randen en check of het onderwerp ongelukkig is afgesneden. Waarschijnlijk wil je voorkomen dat het model opgesloten lijkt te zitten in de foto. Laat daarom net zoveel ruimte boven en naast het hoofd dat het comfortabel aanvoelt. Maar ook niet onnodig veel. Je kunt er ook voor kiezen het bovenste deel van het hoofd buiten beeld te houden. Zorg dan wel dat de kijker voldoende idee houdt hoe het haar eruitziet.

Spontane portretten - Fotografie tips

Let op de compositie

Probeer echte emoties te vangen

Het doel van spontane portretfotografie is om echte emoties vast te leggen. Moedig je onderwerp aan om zichzelf te zijn en alles te doen zoals ze gewend zijn. Een oprechte lach, een bedenkelijke blik, of een verbaasde uitdrukking vertellen een verhaal dat recht uit het hart komt.

Hoe maak je spontane portretten?

Spontane portretfotografie draait om het vastleggen van echtheid en emoties. Als beginnende fotograaf is het belangrijk om te leren van elke sessie en te experimenteren met verschillende composities. Lees het licht en zoek een rustige en contrasterende achtergrond. Vergeet niet dat elke foto een verhaal vertelt, en het is jouw taak om dat verhaal met respect en empathie vast te leggen. Wees geduldig, wees creatief en geniet van elk moment dat je vastlegt.

Workshop portretfotografie?

Fotografie is een vaardigheid. Het helpt enorm om te oefenen. Zeker onder begeleiding van een ervaren portretfotograaf. Een korte workshop portretfotografie kan je een flink eind op weg helpen. Kijk eens naar onze workshop portretfotografie als je geïnteresseerd bent.

Han Schnek fotografie cursus

Fotografie cursussen waar je écht wat aan hebt.

Contact
06 2606 6606
06 2606 6606
han@schnek-fotografie.nl

Adressen
Begijnhof 20, 2011 HE Haarlem
Utrechtsedwarsstraat 13-1, 1017 WB Amsterdam
Voetiusstraat 3, 3512 JL Utrecht
Wijnhaven 36, 3011 WS Rotterdam

Fotografie cursussen waar je écht wat aan hebt