De laatste jaren hebben de beste smartphones, zoals Apple iPhone, Google Pixel, OnePlus en Samsung Galaxy, een complete revolutie teweeggebracht in de manier waarop we foto's maken. Maar zijn ze in staat om net zo adembenemende landschapsfoto's te maken als de grote digitale camera’s? Laten we eens kijken.
Camera’s hebben een contrastbeperking. Ze kunnen het verschil tussen de lichtste delen in de lucht en donkerste delen (schaduwen in het landschap) niet in één enkele foto overbruggen. Daardoor raken delen van de foto snel over- of onderbelicht.
Smartphones hebben diezelfde contrastbeperking, maar lossen dat op door middel van HDR. Ze maken snel achter elkaar een hele reeks foto’s met verschillende belichtingen en vervangen daarna de over- en onderbelichte delen van de foto met delen uit andere foto’s uit de reeks. Smartphones zijn echt smart.
We verwachten van landschapsfoto’s dat ze van voor tot achter scherp zijn. We vragen dus een grote scherptediepte. De grote sensor van een digitale camera maakt dat best lastig. Maar met de kleine sensor van de smartphone is het een eitje. Als je maar voldoende afstand houdt tot de voorgrond.
De eerste generatie smartphones hadden veel last van ruis vanwege hun kleine sensor. Ruisonderdrukking blijft een lastige uitdaging voor smartphones. De hoeveelheid ruis is direct gekoppeld aan de hoeveelheid licht die op de sensor valt. Minder fotonen betekent meer ruis. Aangezien de gemiddelde smartphone sensor minder dan een twintigste van de fotonen ontvangt van een full-frame sensor voor dezelfde belichtingstijd, is hij veel gevoeliger voor ruis.
Overdag valt de ruis op een smartphone mee. Maar als je aan de randen van de dag of ‘s avonds fotografeert, leidt de ruis op een smartphone nog steeds tot duidelijk kwaliteitsverlies. Gelukkig zijn er steeds meer apps, zoals Even Longer en ReeHeld, die dit probleem oplossen met stacking. Ze maken meerdere foto’s en leggen die over elkaar. Omdat ruis op willekeurige plaatsen zichtbaar wordt, kunnen ze het er zo uitfilteren.
Maar al die techniek zorgt niet automatisch voor fraaie landschapsfoto’s. Zelfs niet op de mooiste plekken op aarde. Dat moeten we echt zelf doen. Hieronder een paar handige tips en tricks om dat voor elkaar te krijgen.
Bij landschapsfotografie wil je de resolutie van je foto zo veel mogelijk behouden. Hoe hoger de resolutie des te meer details zichtbaar zijn. De resolutie van digitale camera's is veel hoger dan de resolutie van smartphones, dankzij hun grotere sensoren.
Hoe verder je digitaal inzoomt (met je vingers) bij het nemen van de foto, hoe minder gedetailleerd je foto wordt. Je verliest veel details als je helemaal inzoomt. Natuurlijk kan je wel overschakelen op een andere lens als jouw iphone of android die optie heeft.
Het landschap is ongetwijfeld het belangrijkste element van je foto. Maar voor je het weet heb je een platte pannenkoekfoto gemaakt. Een foto zonder diepte die ook nog eens afstandelijk overkomt.
Je kunt je landschapsfoto’s naar een hoger plan tillen door iets op de voorgrond in beeld te zetten. Een interessante voorgrond voegt de illusie van diepte toe aan je foto en maakt dat het beeld vooraan begint. Beide zorgen voor een veel rijkere kijkervaring.
Benadruk je voorgrond door er dicht bij te staan zodat het relatief groot in beeld komt en je foto een driedimensionaal gevoel geeft. Niet te dichtbij, want dan wordt de achtergrond onscherp.
Het is essentieel om de foto goed te belichten. Goed betekent bij landschapsfotografie dat de lichte delen niet overbelicht raken. De lichte delen zijn meestal de lucht en wolken.
Op de iPhone kun je de belichting bijsturen met het zonnetje dat in beeld verschijnt als je ergens scherpstelt (tikt). Schuif het omhoog of omlaag over de afbeelding om de belichting aan te passen. Op een Samsung verschijnt het zonnetje meestal onder het rondje dat je krijgt als je ergens op het scherm tikt. Schuif van links naar rechts om de belichting zo aan te passen.
Fraai licht maakt bij alle foto's een groot verschil. Bij landschapsfotografie is dat niet anders. Ook het weer speelt een grote rol. Beide kunnen voor sfeer zorgen. En daarmee je landschapsfoto’s omtoveren tot sfeervolle plaatjes.
In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken gaat landschapsfotografie niet over het documenteren van de mooiste plekjes op aarde. Natuurlijk helpt het als het onderwerp er zelf spectaculair uitziet. Maar wat veel belangrijker is, is sfeer. Wandelen in de natuur is een belevenis. En die belevenis willen (de meeste) landschapsfotografen overbrengen.
De wereld is niet altijd hetzelfde. Landschapsfotografen proberen zich altijd voor te stellen hoe een landschap eruit ziet als het licht of het weer anders zou zijn. Welke weersomstandigheden geven de meeste magie? Welke lichtomstandigheden werken het beste? Welk seizoen voegt de meeste zeggingskracht toe?
Het geheim van landschapsfotografen is dat ze vaak de beste omstandigheden zoeken: mist, zonsopkomst en zonsondergang, avondschemering, sneeuw en storm.
Als er weinig licht is, heeft de smartphone langere sluitertijden nodig om genoeg licht binnen te krijgen. Daardoor wordt het risico op bewogen foto's groter als je uit de hand schiet. Dat los je op door je iPhone of Galaxy stil te zetten.
Natuurlijk kan je daarvoor een statief gebruiken. Maar het gaat ook prima door de smartphone ergens tegenaan te laten leunen. Gebruik dan wel de zelfontspanner om trillingen te voorkomen bij het maken van de foto.
In kom steeds vaker landschapsfoto’s tegen waarvan niet direct duidelijk is of ze met een grote digitale camera of smartphone geschoten zijn. Pas als ik ze groot afgedrukt zie, wordt het verschil duidelijk.
Zelf maak ik ook steeds vaker plaatjes met mijn smartphone. Noem mij lui, maar het scheelt een slok op een borrel als je geen zware camera, lenzen en statief de berg op hoeft te slepen. Maar ik zou het niet doen als de kwaliteit van de foto's niet bijna net zo goed was als van een digitale camera.
Wil je een goede basis leggen in de smartphone fotografie, kijk dan eens naar de Smartphone fotografie cursus.
Fotografie cursussen waar je écht wat aan hebt.
Contact
Adressen
Begijnhof 20, 2011 HE Haarlem
Utrechtsedwarsstraat 13-1, 1017 WB Amsterdam
Voetiusstraat 3, 3512 JL Utrecht
Wijnhaven 36, 3011 WS Rotterdam
Locaties
Fotografie cursus Amsterdam
Fotografie cursus Rotterdam
Fotografie cursus Utrecht
Fotografie cursus Haarlem
Fotografie cursus Den Haag
Fotografie cursus Leiden
Fotografie cursus Almere
Snelle links
Over Han
Fotografie tips
FAQ
Veel bezochte pagina's
Basiscursus Fotografie
Workshop Smartphone fotografie
Basiscursus Compositie
Workshop Reisfotografie
Privéles en Cadeaubon
Zakelijk
BTW NL001186580B68
KvK 34385185
Algemene voorwaarden
Privacy