Han Schnek, 21 augustus 2021
Foto's: © Han Schnek
Categorie: Smartphone

Smartphone fotografie voor Instagram

Je hebt geen dure smartphone nodig om geweldige Instagram foto's te maken.
Hier zijn 5 tips om de goede Instagram foto’s te maken.

smartphone fotografie Instagram

Tip 1. Zorg dat het onderwerp opvalt

Het oog heeft een landingsplaats nodig. Een blikvanger. Iets dat veel aandacht trekt. Als er geen enkele blikvanger is, komen we de foto niet in en haken af.

Een foto zonder opvallend onderwerp is ontoegankelijk. Instagram foto's zijn klein en hebben daarom een onderwerp nodig dat veel aandacht trekt.

En om aandacht te trekken moet het onderwerp duidelijk afsteken tegen de achtergrond. Dat kan middels kleur contrast (rood onderwerp tegen een groene achtergrond),  toon contrast (licht onderwerp in een donkere omgeving) of scherpte contrast (scherp onderwerp tegen een vage achtergrond). Alle drie technieken zorgen dat de aandacht direct naar het onderwerp gaat. 

Tip 2. Zoek het beste licht op

Smartphones hebben best wel veel licht nodig om scherpe foto’s te krijgen. De mooiste foto’s maak je dan ook als er veel licht is.

Vaak helpt het als je de zon in de rug houdt. Maar tegenlicht kan fraaie silhouetten geven. En diffuus licht is ideaal voor portretten.

Ga voor een portret bij een raam staan. Of zoek buiten de schaduw op. Fotografeer landschappen en stadsgezichten aan het eind van de dag. Vermijd in ieder geval het gebruik van je flitser. En pas op dat het onderwerp niet (half) in de schaduw staat terwijl de rest van de foto vol in het licht.

Tip 3. Hou het simpel

Als je teveel tegelijk laat zien oogt alles klein en onbeduidend. En als je niet oppast wordt de foto ook nog eens druk en rommelig. Te veel informatie, te veel visuele prikkels in een foto werkt niet.

Over het algemeen geldt dat hoe meer je in beeld zet, des te minder zeggingskracht het uitoefent. Het is bijna een natuurwet: hoe minder elementen in een foto een rol spelen, hoe meer de aandacht van de kijker wordt getrokken. 

Pas daarom de kunst van het weglaten toe. Hou alles buiten beeld dat niets toevoegt. Hou het simpel.

Tip 4. Zoom met je voeten

Gelukkig hebben steeds meer smartphones een extra lens om optisch te zoomen. Optische zoom levert goede resultaten. 

Dat kun je niet zeggen van digitale zoom: zoomen met je vingers. Dan wordt de foto bijgesneden en vervolgens uitgerekt tot het oorspronkelijke formaat. Dat gaat ten koste van de kwaliteit. Ze ogen blokkering en onscherp.

Probeer altijd eerst met je voeten te zoomen door naar voren te lopen. Zoom alleen met je vingers als het niet anders kan. En dan met mate.

Tip 5. Probeer verschillende standpunten

Goede foto’s krijg je zelden cadeau. Zelfs topfotografen moeten iedere keer weer hard werken om tot sprekende resultaten te komen. 

Van alle dingen die je kan doen om betere foto’s te krijgen is bewegen de belangrijkste. Een ander perspectief kan je foto’s geven die je anders zou hebben gemist als je op één plek was blijven staan.

Wees niet bang om op de grond te gaan liggen of ergens bovenop te klimmen om foto's te maken. Kijk ook wat er gebeurt als je zelf dichterbij komt. Of juist meer afstand neemt van het onderwerp.  En we hebben allemaal de neiging dingen recht van voren in beeld te zetten. Probeer eens een schuine hoek. 

Blijf fotograferen totdat je van alles geprobeerd hebt. Het zal je verbazen hoe vaak je dan tot onverwacht goede resultaten komt.

Conclusie

Instagram foto’s zijn te klein voor subtiliteiten. Zorg daarom dat het onderwerp opvalt. Zoek het beste licht op. Hou vervolgens alles buiten beeld dat niets toevoegt. Hou het beeld simpel. Zoom niet met je vingers. Probeer altijd met je voeten te zoomen door dichterbij te komen. Goede foto’s krijg je zelden cadeau. Onderzoek verschillende standpunten en pak door.

Meer weten?

Wil je een goede basis leggen in de smartphone fotografie, kijk dan eens naar de Workshop Smartphone fotografie.

Han Schnek fotografie cursus

Fotografie cursussen waar je écht wat aan hebt.

Contact
06 2606 6606
06 2606 6606
han@schnek-fotografie.nl

Adressen
Begijnhof 20, 2011 HE Haarlem
Utrechtsedwarsstraat 13-1, 1017 WB Amsterdam
Voetiusstraat 3, 3512 JL Utrecht
Wijnhaven 36, 3011 WS Rotterdam

Fotografie cursussen waar je écht wat aan hebt