Han Schnek, 16 februari 2024
Foto's: © Han Schnek
Categorie: Smartphone

Trends in smartphone fotografie 2024 en 2025

Smartphones zijn tegenwoordig meer dan alleen handige telefoons. Ze fungeren als onze personal assistants, mini-computers, en - voor velen - als primaire camera. De ontwikkeling van smartphone fotografie gaat razendsnel en de grenzen van wat mogelijk is worden voortdurend verlegd. In deze blog bespreken we de nieuwste snufjes en trends op het gebied van smartphone fotografie, en kijken we vooruit naar wat de toekomst brengt.
Trends in smartphone fotografie 2024 en 2025

1. Megapixels zijn niet meer alles

De megapixel-race is al een tijdje gaande, met fabrikanten die steeds hogere resoluties claimen. Echter, meer megapixels betekent niet per se betere foto's. Beeldkwaliteit hangt af van een complex samenspel van factoren, zoals de sensortechnologie, lenskwaliteit, en beeldverwerkingssoftware. Fabrikanten beginnen zich hier meer van bewust te worden en richten zich nu ook op andere aspecten van camera's, zoals grotere sensoren, betere lenzen, en geavanceerde software.

2. Telelenzen in opmars

Telefoons met telelenzen worden steeds populairder. In 2023 zagen we diverse modellen met periscoop-camera's die optische zoom tot 10x en meer mogelijk maken. Daarmee kan je dingen die ver weg zijn toch aardig vast te leggen. De kwaliteit van telelenzen is de laatste jaren enorm verbeterd, en we verwachten dat deze trend zich in de toekomst zal voortzetten. In 2024 verwachten we verdere verbeteringen in optische zoom, evenals de introductie van nieuwe zoom-technologieën, zoals hybride zoom en periscoop-zoom.

3. Betere prestaties bij weinig licht

Smartphones worden steeds beter in het maken van foto's bij weinig licht. Dit is te danken aan verbeterde sensoren, lenzen en beeldverwerkingssoftware. In 2024 verwachten we dat nachtfotografie nog beter wordt, met meer detail en minder ruis in foto's die in het donker zijn gemaakt.

Hoe werkt de nachtmodus op een smartphone?
De meeste smartphones hebben tegenwoordig een nachtmodus die is ontworpen om foto's te maken bij weinig licht. De nachtmodus maakt gebruik van een langere sluitertijd en/of hogere ISO om meer licht op te vangen, wat resulteert in een helderdere en scherpere foto.

Steeds meer smartphones maken in de nachtstand meerdere foto's achter elkaar en combineren deze tot één foto. Dit zorgt voor een helderdere foto met minder ruis.

4. Beeldstabilisatie: trillingen tegengaan

Beeldstabilisatie (OIS) is een cruciale technologie voor scherpe foto's en vooral video's. OIS-technologieën worden steeds geavanceerder en effectiever, waardoor onscherpe foto's door trillende handen tot het verleden behoren.

5. Kunstmatige intelligentie (AI)

Kunstmatige intelligentie speelt een steeds grotere rol in smartphone fotografie. AI-gebaseerde mogelijkheden kunnen automatisch de beste instellingen voor je foto's bepalen, of je helpen bij het bewerken van je foto's. In 2024 en 2025 verwachten we dat AI nog meer wordt toegepast, met nieuwe features zoals automatische scèneherkenning, real-time filters en verbeterde portretmodus.

fotografie tips

6. Computational photography

Computational photography is een techniek die gebruikmaakt van AI en machine learning om foto's te verbeteren. Deze techniek kan worden gebruikt om foto's te maken met een hogere resolutie, meer detail en minder ruis. In 2024 en 2025 verwachten we dat computational photography nog meer wordt toegepast, met nieuwe features zoals superresolutie zoom en real-time HDR.

Wat is computational photography?
Computational photography is de magie achter die geweldig mooie foto's die je met je smartphone camera maakt, ook al is de hardware zelf misschien niet zo krachtig als een moderne digitale camera. Het draait allemaal om software-algoritmes die de foto's die je maakt verwerken en verbeteren.

Hoe werkt het?
Vaak worden meerdere opnamen gemaakt en gecombineerd.
Bij HDR (High Dynamic Range) bijvoorbeeld. De camera neemt dan meerdere foto's met verschillende belichtingen en voegt deze samen om een beeld samen te stellen met betere details in zowel schaduwen als hooglichten.
Bij ruisonderdrukking legt de camera meerdere beelden vast op verschillende ISO-niveaus en combineert ze om ruis te verminderen. Dat levert vooral in omstandigheden met weinig licht verbluffende resultaten.

Er zijn ook software-gestuurde effecten.
In de Portretmodus simuleert de camera kleine scherptediepte (onscherpe achtergrond) met behulp van software om het onderwerp van de achtergrond te scheiden.
In de Nachtmodus legt de camera meerdere beelden met lange belichting vast en voegt ze samen om een helderder, duidelijker beeld zonder ruis te creëren in situaties met weinig licht.
Bij Scène optimalisatie past de camera automatisch instellingen aan zoals belichting, witbalans en kleur op basis van het type scène dat wordt gefotografeerd (bijvoorbeeld landschap, portret, voedsel).

smartphone fotografie

7. Nieuwe cameramogelijkheden

Naast deze trends, verwachten we de komende jaren ook nieuwe cameramogelijkheden te zien op smartphones. Denk bijvoorbeeld aan 360-graden camera's, time-of-flight sensoren voor betere dieptemeting, en macro-camera's voor het dichtbij fotograferen van kleine details.

Conclusie

De ontwikkeling van smartphonefotografie gaat razendsnel. In 2024 en 2025 verwachten we nog meer innovatieve features en snufjes die de manier waarop we foto's maken en bewerken compleet zullen veranderen. Benieuwd naar wat de toekomst brengt? Houd de ontwikkelingen in de gaten en blijf op de hoogte van de nieuwste trends!

Meer fotografie tips voor iPhone, Samsung of andere smartphones?

Wil je een goede basis leggen in de smartphone fotografie, kijk dan eens naar de Smartphone fotografie cursus.

Of de fotografie cursus compositie. Camera's zijn geen fotokopieermachines. We willen geen saaie afbeeldingen. We willen foto's die onze onderwerpen met zeggingskracht laten zien. Foto's die een verhaal vertellen, fraai zijn vormgegeven, boeiend ogen en bij de kijkers binnenkomen. We willen foto's maken die onszelf en anderen aanspreken. Dat is waar compositie over gaat.

Han Schnek fotografie cursus

Fotografie cursussen waar je écht wat aan hebt.

Contact
06 2606 6606
06 2606 6606
han@schnek-fotografie.nl

Adressen
Begijnhof 20, 2011 HE Haarlem
Utrechtsedwarsstraat 13-1, 1017 WB Amsterdam
Voetiusstraat 3, 3512 JL Utrecht
Wijnhaven 36, 3011 WS Rotterdam

Fotografie cursussen waar je écht wat aan hebt