Han Schnek, 9 juli 2022
Foto's: © Han Schnek
Categorie: Compositie

Vissen als fotografie techniek

Onlangs was ik een weekje in Nepal. Puur en alleen om te vissen. Om te vissen? Ja zeker! Maar dan niet met een hengel en aas. Maar wel met een fotocamera. Vissen is een techniek die veel reisfotografen toepassen. Het werkt als volgt.

Net als bij vissen zoek je eerst een goede stek. Ik wandel en zoek visueel sterk decor. Dat kan bestaan uit gekleurde luiken, een winkel façade, een fraai monument…. En dan zoek ik een standpunt en kadrering om het aantrekkelijk in beeld te brengen. Vervolgens rommel ik nog wat met de camera om de optimale belichting, scherptediepte en sluitertijd te ontdekken. Tot zover de voorbereidingen.

Han Schnek fotografie workshop

Het decor

Nu kan het echte spel beginnen. Ik gooi de hengel uit en wacht rustig op het moment dat de vis bijt. Onderwijl genietend van wat ik zie. In fotografie termen: ik hou mijn camera in aanslag en wacht rustig op wat gaat komen. Een scooter met 6 mensen, een rickshaw, moeder met dochter in gele sari’s, een ontsnapte olifant of piano die uit de lucht valt ……. Je weet nooit wat er gaat gebeuren. En dat maakt het nou juist zo leuk. Ik beschouw de wereld even als mijn decor en al wat er voorbij komt als acteurs in mijn fantasie film. Man, wat kan ik daar van genieten!

Als je beet hebt (iets fraais ziet aankomen) stijgt de spanning. Het is een hele klus de foto op het juiste moment te maken: als de acteur op de juiste plek in het decor staat.

 Han Schnek workshop fotografie

Het decor met acteurs

Vissen is natuurlijk geen uitvinding van Han Schnek. Veel bekende fotografen hebben de techniek gebruikt, zoals Henri Cartier-Bresson, Steve McCurry en Sam Abell. Je kunt de techniek niet direct herkennen op hun foto’s. Die laten alleen een verrassend dynamisch beeld zien van een fraai onderwerp tegen een visueel sterke achtergrond. Pas als je de hele foto serie ziet met alle foto’s die er voor of er na geschoten zijn, kun je hun werkwijze herkennen. Gelukkig spreken sommige fotografen openlijk over hun manier van werken.

"One of the things that I most believe in is the compose and wait philosophy of photography.
It’s a very satisfying, almost spiritual way to photograph. Life isn’t knocking you around, life isn’t controlling you.
You have picked your place, you’ve picked your scene, you’ve picked your light, you’ve done all the decision making and you are waiting for the moment to come to you…."  - Sam Abell

Workshop

Wil je meer weten over compositie, kijk dan eens naar de boeiende basiscursus compositie.

Han Schnek fotografie cursus

Fotografie cursussen waar je écht wat aan hebt.

Contact
06 2606 6606
06 2606 6606
han@schnek-fotografie.nl

Adressen
Begijnhof 20, 2011 HE Haarlem
Utrechtsedwarsstraat 13-1, 1017 WB Amsterdam
Voetiusstraat 3, 3512 JL Utrecht
Wijnhaven 36, 3011 WS Rotterdam

Fotografie cursussen waar je écht wat aan hebt