Han Schnek, 12 december 2022
Foto's: © Han Schnek
Categorie: Smartphone

Voedselfotografie met een smartphone

Wil jij graag een mooie foto van een gerechtje voor Instagram? Of heb je een toffe blog waar je receptjes op deelt en dus foto’s voor nodig hebt? Hoe dan ook, we maken met z’n allen heel erg graag foto’s van lekker eten – of het nu onze eigen creaties zijn, of die van een topchef in het restaurant. Maar hoe kunnen we nou de mooiste en beste voedselfoto’s nemen met onze smartphone? Hier volgen 5 top tips voor betere voedselfotografie met je smartphone.

smartphone voedsel fotografie

Tip 1. Gebruik natuurlijk licht

Wanneer je mooie foto’s van voedsel wil nemen is het erg belangrijk dat je natuurlijk licht gebruikt. Professionele fotografen kunnen hun lichten en lampen op zo’n manier instellen dat natuurlijk licht nagebootst wordt. Als er natuurlijk licht voor handen is gebruiken we dat dan ook best in ons voordeel.

Zet je gerecht bij het raam. Maar niet in de volle zon. Beter in de schaduw. Dat geeft zacht licht. Veruit het mooiste licht voor voedselfotografie.

En vergeet zeker niet om de flitser van je telefooncamera uit te zetten. Als je flitser afgaat kan dit ervoor zorgen dat kleuren verloren gaan of dat bepaalde delen van je foto zoals het bord overbelicht worden.

Tip 2. Regel het scherpstellen en de belichting zelf

Het is een goed idee om zelf scherp te stelen. Dan weet je zeker dat het belangrijkste deel van de foto scherp is. Bij vrijwel alle smartphone doe je dat door op het scherp te tikken.

Hetzelfde geldt voor de belichting. Die kun je ook beter zelf bijregelen. Dat doe je door - net als bij scherpstellen - eerst op het scherm te tikken en dan het schuifbalkje te bewegen tot de helderheid, uitstraling en kleuren jou het meeste aanspreken.

Als je foto wat te donker is geworden kan jij je foto achteraf nog steeds makkelijk aanpassen in een bewerkingsprogramma op je telefoon of je computer.

Tip 3. Gebruik een leuke achtergrond

Zorg voor een leuke achtergrond als je je eigen recepten en creaties wil fotograferen. Gebruik een achtergrond met structuur zoals een houten plank of tafel, of kies voor een neutrale achtergrond zoals wit of grijs.

Zorg voor een rustige achtergrond die niet onnodig afleidt van het onderwerp. Een achtergrond die de juiste sfeer schept voor je foto. De achtergrond is net zo belangrijk voor het eindresultaat als het gerecht.

Tip 4. Gebruik rekwisieten in je foto

Een foto vertelt een verhaal – en om dit verhaal te vertellen heb je rekwisieten nodig. Plaats een open pot salsa in je foto van je zelfgemaakte nachos met kaassaus. Drapeer een oud Hollandse keukendoek over de tafel wanneer je een foto wil nemen van die mooie taart die je zonet hebt gebakken.

Door rekwisieten in je foto op te nemen zorg je ervoor dat jouw foto interessant wordt. Daarnaast kan je door middel van deze rekwisieten ook met kleur, vorm en structuur spelen en jouw voedselfoto beter en makkelijker uitbalanceren.

Tip 5. Nabewerking is belangrijk

Als je aan voedselfotografie doet met een smartphone is het belangrijk dat jij je foto bewerkt voor je hem uploadt op je blog of op Instagram. Dankzij de bewerking kan je de helderheid regelen, de schaduwen donkerder maken en de kleuren wat aan te zetten om jouw voedselfoto er professioneel te laten uitzien.

Op je telefoon kun je apps installeren zoals Snapseed voor Andoid of Snapseed voor IOS om jouw foto te bewerken. Snapseed is gratis en een van de meest gebruikersvriendelijke bewerkings apps.

Conclusie

Het is het vandaag de dag erg makkelijk om met je smartphone professioneel ogende voedselfoto’s te nemen. Toch moet je erop letten dat je natuurlijk licht gebruikt en je flitser uit zet en dat je een geschikte achtergrond gebruikt.

Daarnaast is het ook een goed idee om het scherpstellen en de belichting zelf ter hand te nemen. Gebruik zeker ook rekwisieten in je foto en vergeet niet om je foto achteraf ook nog even te bewerken voor je hem op je blog, Facebook of Instagram uploadt.

Meer weten?

Wil je een goede basis leggen in de smartphone fotografie, kijk dan eens naar de Workshop Smartphone fotografie.

Han Schnek fotografie cursus

Fotografie cursussen waar je écht wat aan hebt.

Contact
06 2606 6606
06 2606 6606
han@schnek-fotografie.nl

Adressen
Begijnhof 20, 2011 HE Haarlem
Utrechtsedwarsstraat 13-1, 1017 WB Amsterdam
Voetiusstraat 3, 3512 JL Utrecht
Wijnhaven 36, 3011 WS Rotterdam

Fotografie cursussen waar je écht wat aan hebt