Han Schnek, 19 februari 2022
Foto's: © Han Schnek
Categorie: Compositie

Waarom doorpakken zin heeft

Veel mensen geloven dat professionele fotografen alleen maar goede foto's maken. Helaas, zelfs de toppers moeten iedere keer weer hard werken om tot sprekende resultaten te komen.

Zelden in één keer

De contactafdrukken van bekende fotografen laten zien hoe zij te werk gingen. Hoe ze hun foto's uit de werkelijkheid wisten te trekken. Welke stappen zij namen om duidelijkheid en zeggingskracht te maximaliseren. Het verraadt hun werkwijze. Je kunt ze aan het werk zien door hun eigen ogen. En wat blijkt? Ze schoten hun beroemde foto’s zelden in één keer. De beelden zijn steevast het resultaat van hard werken. Een voortdurende zoektocht naar de beste techniek en compositie om het onderwerp duidelijk en met veel zeggingskracht op de plaat te krijgen. Fotograferen is jagen. Jagen zonder garantie op resultaat.

Work the shot

Dit technisch en creatief geploeter wordt wel work the shot genoemd. Het is een visuele ontdekkingsreis. Een methode van werken waarbij je visueel onderzoekt wat het beste standpunt, de beste kadrering en de beste timing is om het onderwerp uit te beelden.

Manier van werken

En net als creativiteit blijkt het maken van sprekende foto’s niet zozeer een talent, als wel een manier van werken. Hieronder acht foto's uit een serie die ik lang geleden schoot in een klein Indiaas dorp. Bekijk de verschillen en bedenk welke foto jij zou selecteren.

fotografie cursus
fotografie cursus
fotografie cursus
fotografie cursus
fotografie cursus
fotografie cursus
fotografie cursus
fotografie cursus

Mijn keuze is gevallen op de één na laatste foto. Maar smaken verschillen. Als jij een andere foto had uitgekozen is dat ook goed. Waar het om gaat is dat doorpakken in de fotografie zin heeft. Het levert keuze op en voorkomt dat je te snel denkt dat je klaar bent.

Han Schnek fotografie cursus

Fotografie cursussen waar je écht wat aan hebt.

Contact
06 2606 6606
06 2606 6606
han@schnek-fotografie.nl

Adressen
Begijnhof 20, 2011 HE Haarlem
Utrechtsedwarsstraat 13-1, 1017 WB Amsterdam
Voetiusstraat 3, 3512 JL Utrecht
Wijnhaven 36, 3011 WS Rotterdam

Fotografie cursussen waar je écht wat aan hebt