Han Schnek, 12 september 2023
Foto's: © Han Schnek
Categorie: Camera & Techniek

Wat is het verschil tussen RAW en JPEG?

Als fotograaf heb je de keuze om in RAW of JPEG te fotograferen. Beide bestandsformaten hebben hun voor- en nadelen en het is belangrijk om te begrijpen wat het verschil tussen de twee is, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen over welk bestandsformaat je het best kunt gebruiken.

RAW of JPEG? Wat kan je het beste gebruiken?

Wat is RAW?

RAW, kort voor "Ruwe Gegevens," is een ongecomprimeerd bestandsformaat dat rechtstreeks wordt gemaakt door de sensor van je camera. Het bevat alle informatie die de sensor heeft verzameld. Dit betekent dat het alle gegevens bevat van elke pixel op het moment van de opname. Het is als een ruwe diamant: vol potentieel.

Voordelen van RAW

RAW slaat alle details op, van de diepste schaduwen tot de helderste hooglichten. Het levert - in potentie - foto's op die rijk zijn aan textuur en kleur. Met RAW kun je achteraf de belichting, witbalans en kleurtoon aanpassen zonder kwaliteitsverlies. Als je de zonsondergang net wat warmer wilt maken, dan kan dat! RAW geeft je de vrijheid om je foto's op een creatieve manier te bewerken, met een brede marge voor correcties. Of het nu gaat om het corrigeren van overbelichte luchten of het verbeteren van de scherpte, RAW biedt de tools.

Wat is JPEG?

JPEG, oftewel "Joint Photographic Experts Group," is een gecomprimeerd bestandsformaat dat gegevens vermindert om de bestandsgrootte te verkleinen. Dit formaat is ideaal voor situaties waarin opslagruimte en snel delen belangrijk zijn.

JPEG is net als een supersnelle chef-kok die je foto's klaarmaakt voor consumptie. Het is een gecomprimeerd formaat, waardoor de bestandsgrootte kleiner wordt. Dat betekent dat je meer foto's kunt opslaan op je geheugenkaart zonder je zorgen te maken over ruimtegebrek. En het beste van alles? JPEG's zijn klaar voor gebruik! Je kunt ze direct delen met je vrienden of op social media zonder ze eerst te bewerken. Handig, toch?

RAW of JPEG RAW of JPEG
JPEG RAW met wat nabewerking

Voordelen van JPEG

JPEG-bestanden nemen minder ruimte in op je geheugenkaart en harde schijf. Dit maakt het gemakkelijk om honderden foto's op te slaan.

JPEG’s zijn klaar om te delen en afdrukken zonder verdere nabewerking. Perfect voor die foto’s die je meteen wilt delen met vrienden.

JPEG is het favoriete formaat voor sociale media en online platforms. Je hoeft geen grote bestanden te uploaden en je foto's zijn direct toegankelijk voor anderen.

De belangrijkste verschillen tussen RAW en JPEG

RAW biedt ongeëvenaarde beeldkwaliteit met meer details en kleurinformatie dan JPEG. Dit maakt het perfect voor foto’s waar elke pixel telt. Als je die perfecte afdruk wilt maken, is RAW de weg die je wil gaan.

JPEG-bestanden zijn kleiner en nemen minder opslagruimte in beslag dan RAW. Dit is handig voor onderweg en als je veel foto's maakt. Je hoeft je geen zorgen te maken over het snel vollopen van je geheugenkaart.

RAW-foto's kunnen uitgebreid worden bewerkt zonder kwaliteitsverlies, terwijl JPEG-beelden beperkter zijn in hun bewerkingsmogelijkheden. Dus, als je van plan bent om foto's achteraf te bewerken, is RAW de beste keuze. Het geeft je de artistieke vrijheid die je nodig hebt.

JPEG gebruikt compressie om bestandsgrootte te verkleinen, maar dit gaat ten koste van beeldkwaliteit. Elke keer dat je een JPEG bewerkt en opnieuw opslaat, treedt er kwaliteitsverlies op. Dit is iets om rekening mee te houden bij het kiezen van je bestandsformaat.

JPEG JPG
JPEG RAW met wat nabewerking

Wanneer kan je beter RAW gebruiken?

RAW kan je het beste gebruiken in situaties waarin maximale beeldkwaliteit en nabewerking vereist zijn, zoals bij landschapsfotografie, portretten en studio-opnames.

Als je besluit om in RAW te fotograferen, is het ook belangrijk om te weten welke software je nodig hebt om de foto's te bewerken. Adobe Lightroom en Capture One zijn de meest populaire opties voor fotografen.

Wanneer kan je beter voor JPEG kiezen?

Kies voor JPEG als je snel foto's wilt delen, als opslagruimte beperkt is of als je geen tijd of zin hebt in nabewerking. Het is ideaal voor snapshots, evenementfotografie en snelle publicatie. Simpelweg klikken en delen!

Conclusie

Kortom, het belangrijkste verschil is de hoeveelheid informatie die wordt vastgelegd. JPEG-bestanden zijn klein en hebben minder informatie dan RAW-bestanden, waardoor je minder controle hebt over het eindresultaat.

RAW-bestanden bevatten alle informatie die door de sensor van je camera is vastgelegd en zijn niet gecomprimeerd, waardoor je meer controle hebt over het eindresultaat van de foto.

Als je net begint met fotografie, is het waarschijnlijk het beste om in JPEG te fotograferen. Naarmate je vaardigheden verbeteren en je meer controle wilt krijgen over het eindresultaat van je foto's, is het de moeite waard om over te stappen op het gebruik van RAW-bestanden.

Veel plezier met fotograferen!

Han Schnek fotografie cursus

Fotografie cursussen waar je écht wat aan hebt.

Contact
06 2606 6606
06 2606 6606
han@schnek-fotografie.nl

Adressen
Begijnhof 20, 2011 HE Haarlem
Utrechtsedwarsstraat 13-1, 1017 WB Amsterdam
Voetiusstraat 3, 3512 JL Utrecht
Wijnhaven 36, 3011 WS Rotterdam

Fotografie cursussen waar je écht wat aan hebt