Han Schnek, 11 maart 2022
Foto's: © Han Schnek
Categorie: Camera & Techniek

Welke camera moet ik kopen?

Wekelijks, soms zelfs dagelijks, ontvang ik mailtjes met de vraag: Han, welke camera moet ik kopen? Een simpele vraag die helaas niet eenvoudig te beantwoorden is. Laat ik het desondanks toch eens proberen...

Het bos door de bomen niet meer zien

Eerlijk gezegd voel ik lichte reserve bij de vraag. Zonder extra informatie kan ik je ook niet vertellen welke auto of welke kleren je moet kopen. En na al die jaren in de fotografie weet ik dat niet de camera maar de fotograaf de foto's maakt, dat niet de body, maar de lens het belangrijkste deel van de camera is en de camera net zo goed is als degene die haar bedient.

Dat zijn geen antwoorden waar de vragenstellers iets aan hebben. Die zien gewoon het bos door de bomen niet meer. Ze willen bovendien geen commmercieel maar een onafhankelijk advies. En dat begrijp ik heel goed! Daarom nu een antwoord. Hou je vast, hier gaan we!

Welke camera moet ik kopen?

Overwegingen

Laten we beginnen met een paar belangrijke overwegingen.
 • Kies een camera die goed bij jou past
  Schenk aandacht aan het gebruiksgemak (gewicht, bediening). Stap een fotowinkel binnen en vraag of je de camera's van je voorkeur eens mag vasthouden. Echt, het maakt heel veel uit of ze lekker in jouw hand liggen en of de belangrijke functies buiten op goed bereikbaar zijn.
 • Lenzen zijn belangrijker dan de camera
  Denk daarom vooraf na over welke lenzen je nodig hebt. Blijf niet steken bij een groothoeklens tenzij je alleen straatfotografie wilt gaan doen. Als je portretten wilt maken heb je echt een lichte telelenslens (ca. 100mm) nodig en op safari een forse telelens (100 tot 400mm).
 • Laat je niet te veel leiden door de technische specificaties
  Een technisch betere camera maakt niet vanzelf betere foto's. Alleen een betere fotograaf maakt betere foto's.
 • En geef vooral niet te veel geld uit
  Investeer liever in beter leren fotograferen. Wat heb je aan een camera als je nauwelijks weet waar al die knoppen en functies voor dienen? Volg een paar fotografie workshops. Alleen zo leer je sprekende foto's maken. Vergeet niet: de camera is net zo goed als degene die haar kan bedienen.

It is an illusion that photos are made with the camera… they are made with the eye, heart and head.
Henri Cartier-Bresson

Welk type camera past het beste bij jou?

Op dit moment zijn er drie soorten camera's op de markt: spiegelreflexcamera's, compactcamera's en systeemcamera's. We lopen ze even langs.

Spiegelreflexcamera's zijn die grote bakken. Groot is fijn als je grote handen hebt. Verder is groot fijn als je professioneel wilt overkomen. Of als je uit een breed assortiment van lenzen en andere accessoires wilt kunnen kiezen. Maar weet dat spiegelreflexen oude technologie zijn. De moderne ontwikkeling zit in de systeemcamera's.

Compactcamera's zijn die kleine compacte apparaatjes die je met gemak in je binnenzak kunt steken. Compactcamera's zijn fijn voor mensen met kleine vingers. En mensen die zo min mogelijk gewicht willen meezeulen. Vergis je niet: moderne compactcamera's leveren prima werk af, maar kunnen zich technisch natuurlijk niet altijd meten met hun grote broer: de spiegelreflex. Hun resolutie is lager, de autofocus trager, en de bediening vaak wat lastiger omdat er buitenop weinig plaats is voor knoppen. Last but not least, je kunt geen lenzen verwisselen en er zijn weinig accessoires beschikbaar.

Systeemcamera's zijn een kruising tussen spiegelreflex- en compact camera's. Of beter: het zijn opgeblazen compactcamera's waar je verschillende lenzen op kunt zetten. Uiterlijk lijken ze verdacht veel op de oude analoge spiegelreflexcamera's. Niet dat je er een film in hoeft te doen. Nee, ik heb het over de look en ergonomie. Ze zien er lekker retro uit en hebben een paar grote ronde knoppen waarmee je snel kunt schakelen. De meeste systeemcamera's zijn kleiner en lichter dan spiegelreflexcamera's. Technisch doen systeemcamera's niet meer onder voor de spiegelreflexcamera's. Integendeel. En ze hebben een groot voordeel. What you see is what you get! Als je door de zoeker kijkt zie je precies hoe de foto er uit gaat zien. Dat is bij de spiegelreflex niet zo. Mijn advies: ga voor een systeemcamera als je budget het toelaat.

Welke merken leveren de beste camera's?

Nog niet zo lang geleden had je keuze uit Canon en Nikon. Beide merken maken nog steeds goede camera's. Maar ook Olympus, Fujifilm en Sony bieden eersteklas camera's.

Han Schnek fotografie cursus

Fotografie cursussen waar je écht wat aan hebt.

Contact
06 2606 6606
06 2606 6606
han@schnek-fotografie.nl

Adressen
Begijnhof 20, 2011 HE Haarlem
Utrechtsedwarsstraat 13-1, 1017 WB Amsterdam
Voetiusstraat 3, 3512 JL Utrecht
Wijnhaven 36, 3011 WS Rotterdam

Fotografie cursussen waar je écht wat aan hebt