Als je op safari gaat wil je natuurlijk mooie foto’s maken. Maar hoe doe je dat?
Als je op safari gaat wil je natuurlijk mooie foto’s maken. Maar hoe doe je dat? Hier zijn enkele praktische tips.
Bij natuur fotografie kom je er niet onderuit om een telelens te gebruiken. Zelden kun je dichtbij genoeg komen. En toch wil je de dieren groot genoeg in beeld krijgen. Bovendien wil je de visuele afstand tussen het dier en de kijker overbruggen. Doe je dat niet dan ogen de foto’s afstandelijk. Dat lukt het beste met een telelens die flinke zoom biedt.
Met een 100-300 mm op een APS-C camera kom je een heel eind. Dan heb je feitelijk een bereik van 150-450 mm. Voor vogels heb je vaak nog meer nodig, zoals een 200-600 mm. Uit eigen ervaring weet ik: het is nooit genoeg. Er zijn best wel veel situaties waarbij je niet dicht genoeg in de buurt kunt komen. Dikke pech.
Met een teleconverter kun je het onderwerp dichterbij halen. Ze vergroten het bereik van je telelens. En zijn goedkoper dan supertelelenzen. Een 1.4x teleconverter maakt van een 100-300 lens een 140-420mm. Je verliest echter wel één stop licht. Voor dieren die stilzitten is dat meestal geen probleem.
2x teleconverters vergroten 2x. Dat klinkt ideaal, maar is het niet. Ze hebben als nadeel dat de foto’s minder scherp worden en je 2 stops licht verliest. In de praktijk is dat te veel.
Telelenzen vergroten niet alleen het onderwerp maar ook jouw eigen bewegingen. Een klein beetje beweging resulteert al snel in onscherpe foto’s. Daarom hebben de meeste telelenzen een ingebouwde stabilisator. Die compenseren trillingen van de camera waardoor je minder snel last hebt van bewegingsonscherpte.
Maar er zijn grenzen aan wat je uit de losse pols kan schieten. Hoe langer de lens, hoe groter de kans op bewegingsonscherpte. Bij echt lange lenzen (300 mm of meer) kan zelfs de geringste beweging onscherpte veroorzaken.
Dan zijn er twee oplossingen: snelle sluitertijden en statief. Probeer altijd een snelle sluitertijd te gebruiken. Snelle sluitertijden bevriezen beweging.
Welke sluitertijd heb je nodig? Bij natuur fotografie met een flinke telelens heb je minimaal 1/1000 sec nodig. Bij bewegende dieren en vogels heb je vaak 1/2000 - 1/3000 sec nodig.
Vaak wil je de dieren in hun natuurlijke omgeving laten zien
Zet je camera zo veel mogelijk op een statief. Dat helpt enorm om bewogen foto’s te voorkomen. En je kunt met langere sluitertijden werken, waardoor de ISO niet zo ver omhoog hoeft.
Vergeet de stabilisator niet uit te zetten als de camera stilstaat. Vreemd genoeg werken statief en stabilisator elkaar tegen. Soms is statief onhandig omdat je de auto niet uit mag. Gebruik dan een bonenzak en leg die op de rand van het raam of reling.
Zet de ISO op Auto ISO. En begrens de maximale ISO tot de ruisgrens.
Je wilt de ISO het liefst zo laag mogelijk houden om ruis te vermijden. Bij natuur fotografie is dat een uitdaging. Je hebt vaak snelle sluitertijden nodig. Bijvoorbeeld om de beweging van de lens te compenseren als je uit de hand schiet. Om te kunnen fotograferen bij weinig licht aan de randen van de dag. En om bewegende dieren scherp op de foto te krijgen.
Moderne camera's leveren verrassend goede kwaliteit bij hoge ISO-waarden. Zorg er echter wel voor dat je weet tot hoever je de ISO-waarde kunt verhogen voordat je te veel ruis in je foto's krijgt. Deze ruisgrens is afhankelijk van de camera die je gebruikt en je vaardigheden op het gebied van nabewerking. Als je je foto onderbelicht door te proberen je ISO te verlagen, zul je de belichting van de opname moeten verhogen in de nabewerking, wat een slechter resultaat oplevert dan wanneer je gewoon een hogere ISO zou hebben gebruikt in het veld.
Nieuwe camera's ondersteunen 14-bits RAW-bestanden. RAW biedt veel voordelen. Zo kan je, als je bij weinig licht fotografeert, in de nabewerking de schaduwen oplichten als dat nodig is om meer details te onthullen. En kun je veel beter ruis verwijderen.
Bij de meeste merken heet dit AF-C of Servo. Het is vooral bedoeld voor bewegende dieren. Nog handiger is tracking. Als jouw camera die optie heeft, houdt die het bewegende dier vanzelf in focus.
Je hoeft niet altijd het hele dier in beeld te brengen
Veel mensen klikken als ze klaar zijn met mikken. Maar het ene moment is het andere niet. Foto’s krijgen veel meer zeggingskracht als je op expressieve momenten wacht. Natuurlijk heb je daar geduld voor nodig. En naast geduld aandacht. Aandacht voor houding en beweging.
Alle dieren hebben een of meer kenmerkende houdingen. Houdingen die karakteristiek gedrag laten zien. Zoals een groep giraffen die op de uitkijk staan als een van hen drinkt. het klepperen van een ooievaar, het observeren van een aap, de alertheid van een groep antilopen.
Bewegende dieren leveren meer zeggingskracht op dan stilstaande, zittende of liggende. Niets leuker dan wachten totdat het in beweging komt. Al was het maar een gaap. Spelende jonge olifanten, vliegende bijeneters, springende apen, hollende giraffen...
Misschien wil je het dier vastleggen en een gedetailleerde opname maken met je supertelelens. Soms kun je beter wat uitzoomen en laten zien waar het dier leeft. Door wilde dieren in hun habitat te fotograferen, kan de kijker begrijpen waar het dier leeft. Veel natuurfotografen laten de omgeving van wilde dieren zien zodat we begrijpen dat we die moeten beschermen.
Je hoeft niet altijd het hele dier in beeld te brengen. Je kan er ook een close-up foto van maken. Dat maakt de foto veel intiemer en roept een emotionele band met de kijker op.
Oefen met fotograferen voordat je op reis gaat. Ik ga iedere keer naar een van de dierenparken in Nederland. Gewoon om mijn spiergeheugen weer op te frissen. En de handigheid in de vingers te krijgen.
Je kunt het ook dichterbij huis doen met vogels. Voor de grootste uitdaging ga ik ‘s morgens vroeg of aan het eind van de dag op pad om ze bij weinig licht te fotograferen. Dat biedt de beste gelegenheid om de sluitertijd te balanceren met de ISO. Je kunt bij weinig licht nooit een snelle sluitertijd krijgen bij een lage ISO. Je zult dan een compromis moeten vinden.
Fotografie is een vaardigheid. Het helpt enorm om te oefenen. Zeker onder begeleiding van een ervaren fotograaf. Een korte privéles natuur fotografie kan je een flink eind op weg helpen. Kijk eens naar onze privéles wildlife fotografie als je geïnteresseerd bent.
Fotografie cursussen waar je écht wat aan hebt.
Contact
Adressen
Begijnhof 20, 2011 HE Haarlem
Utrechtsedwarsstraat 13-1, 1017 WB Amsterdam
Voetiusstraat 3, 3512 JL Utrecht
Wijnhaven 36, 3011 WS Rotterdam
Locaties
Fotografie cursus Amsterdam
Fotografie cursus Rotterdam
Fotografie cursus Utrecht
Fotografie cursus Haarlem
Fotografie cursus Den Haag
Fotografie cursus Leiden
Fotografie cursus Almere
Snelle links
Over Han
Fotografie tips
FAQ
Veel bezochte pagina's
Basiscursus Fotografie
Workshop Smartphone fotografie
Basiscursus Compositie
Workshop Reisfotografie
Privéles en Cadeaubon
Zakelijk
BTW NL001186580B68
KvK 34385185
Algemene voorwaarden
Privacy