Welke fotografie workshop?

Wil je beter leren fotograferen? Waar kun je dan het beste beginnen?

fotografie cursus

Ik heb een digitale camera. Met welke fotografie workshop kun je dan het beste beginnen?

Dat hangt af van je interesse en vaardigheden die je misschien al hebt. Ben je een beginner? Dan hebben we een paar suggesties. We hebben twee basis workshops die perfect zijn om beter foto’s te leren maken:

Niemand is geboren als fotograaf. We moeten het allemaal leren. En net als jij begon ik destijds bij het begin: de cameratechniek en de basisprincipes van de fotografie. Tijdens de basiscursus laat ik je zien dat fotografie vooral heel leuk is, en zeker niet ingewikkeld.

Mijn werkwijze tijdens de fotografie workshops: houd het simpel. Maak het vooral niet te moeilijk, anders levert het meer frustratie dan plezier op. En je komt tenslotte voor leuke en leerzame dag!

We beginnen met het instellen van een slim setje basisinstellingen. Daarna gaan we samen een paar uur gericht oefenen. Dan heb je alles geleerd wat echt belangrijk is. Wat nog rest is huiswerk. Lekker veel zelf oefenen om al het geleerde goed te laten inzakken.

Belangrijkste onderwerpen van de basiscursus zijn licht en scherpte. Welk effect heeft de richting, kleur en kwaliteit van het licht op onze foto’s? En hoe kan je de belichting aanpassen? Vervolgens leer ik je het onderwerp nauwkeurig scherp te stellen, een compositie op te zetten en de achtergrond scherp of juist onscherp te maken.

Sprekende foto's maken kun je leren. Je moet alleen weten waar je op moet letten. Kijk bijvoorbeeld eens naar foto’s die je zelf aanspreken. Wat is er bijzonder aan? Hoe is de compositie ervan? Welke aandachtspunten heeft de fotograaf gebruikt? De fotografie workshop compositie helpt je de aandachtspunten beter te begrijpen.

Het leren begrijpen van beeldtaal is leuk en spannend. Zodra je weet waar je op moet letten in een compositie en aandachtspunten kunt herkennen op foto's, ga je ze vanzelf toepassen tijdens het fotograferen. Het is een beetje als leren lezen; zodra je de woorden en zinnen begrijpt, kun je tekst niet meer negeren.

Zodra je beeldtaal begint te begrijpen, zie je dat terug in je foto's. Die worden duidelijker en winnen aan zeggingskracht. Daarna is het gewoon een kwestie van flink oefenen. Net zolang totdat je het goed in de vingers hebt.

Geven jullie ook les in smartphone fotografie?

Jazeker, kijk maar eens naar de workshops smartphone fotografie en de reisfotografie

De basis heb ik al. Ik wil me juist verder ontwikkelen...

Prima! Kijk dan eens naar de volgende workshops:

fotografie workshop

Zijn de workshops praktijkgericht en voor iedereen?

Omdat fotograferen vooral een vaardigheid is, ligt bij mij de nadruk altijd op praktijkgerichte oefeningen. Er zijn ook geen ingangseisen. Je kunt aan iedere workshop deelnemen. Je beslist zelf of je er klaar voor bent. De groepen zijn klein, waardoor we voldoende tijd hebben om iedereen veel persoonlijke begeleiding te bieden.

fotografie workshop

Is het belangrijk van wie je les krijgt?

Dat is inderdaad belangrijk. Een paar tips om een goede fotografiedocent uit te kiezen:
  • Spreken de foto’s van de docent jou aan?
  • Kan de fotodocent het goed uitleggen?
  • Wat zeggen de reviews?

Spreken de foto's jou aan?
Fotografen zijn er in alle soorten. Zo zijn er bijvoorbeeld studiofotografen, fotojournalisten en reclamefotografen. Je hebt beginnende en meer ervaren fotografen. Technisch geörienteerde en meer creatieve fotografen. Van wie wil jij les hebben?

Wat belangrijk is dat de foto’s van de fotograaf je aanspreken. Kijk er naar en vraag je af: wil ik ook zulke foto's leren maken? Het is belangrijk om je dit even af te vragen omdat een fotograaf zijn of haar geheel eigen kijk op fotografie heeft, met bijbehorende vaardigheden. Een studio fotograaf heeft bijvoorbeeld veel verstand en ervaring met studioportretten maar minder met landschappen.

Kan de fotodocent het goed uitleggen?
Fotografen zijn professionals. En de meeste professionals zijn goed in hun hun vak. Maar dat betekent nog niet dat ze het goed kunnen uitleggen aan anderen. Docent zijn is ook een kunst.

De belangrijkste taak van een fotodocent is je iets leren en je vooral ook inspireren. Lastige dingen in Jip-en-Janneke-taal uitleggen. En je het gevoel geven dat fotograferen leuk is en dat het jou gaat lukken. Hoe kom je daar achter? Natuurlijk zeggen reviews van cursisten veel. Maar ook een video waarop je de docent hoort en ziet. Heb je er een goed gevoel bij?

Wat zeggen de reviews?
Reviews zijn niet heilig, maar schetsen wel een beeld van de docent. Lees er een paar. Zeggen ze iets dat je aanspreekt?

Han Schnek, reisfotograaf en fotodocent

Han Schnek Ik heb een passie voor fotografie en leer met veel plezier aan anderen hoe je betere foto’s kunt maken. Ik geloof namelijk dat er in iedereen een fotograaf schuilt. Het is allemaal niet zo ingewikkeld en technisch als mensen vaak denken; met het juiste gereedschap en simpele technieken bereiken mijn cursisten prachtige resultaten.

Twintig jaar geleden kocht ik zelf mijn eerste camera, las talloze boeken over fotografie en ging op reis naar China. Twee maanden en tienduizenden foto’s later kwam ik tot de conclusie dat er slechts enkele echt goede foto’s tussenzaten. Toevalstreffers en niet het werk van een professionele fotograaf.

De jaren erna heb ik mij verdiept in mijn grote voorbeelden in de fotografie, waaronder Steve McCurry en Jay Maisel. Ik heb duizenden uren geïnvesteerd om hun geheimen te ontdekken en mijn eigen technieken te verbeteren. En met enig succes. Tegenwoordig reis ik elk jaar maandenlang door Azië, Afrika en Zuid-Amerika. Zo heb ik in de loop der jaren een breed portfolio opgebouwd aan kleurrijke, intieme en schilderachtige beelden.

Een paar van mijn reisfoto's:

Wat zeggen anderen?

Han Schnek op RTL 4

Kamera Express
"Han is wat ons betreft één van de beste cursusleiders in Nederland. Hij geeft dan ook al jaren verschillende cursussen, die allemaal spannend en uitdagend zijn. Hiermee heeft hij al vele hobby fotografen geleerd hoe zij beter met de camera om kunnen gaan."

Google Reviews
Bekijk de Google reviews Han Schnek Of andere reacties van cursisten.

Han, heb je nog wat foto tips?

Welke camera moet ik kopen?

Wekelijks, soms zelfs dagelijks, ontvang ik mailtjes met de vraag: Han, welke camera raad je me aan te kopen? Een simpele vraag die helaas niet eenvoudig te beantwoorden is. Laten we het desondanks toch eens proberen... Lees verder...

Het geheim van sprekende foto's

Ik kocht ik een knappe camera, las de halve bibliotheek en ging op pad. Naar China. China was hot en de plaatjesboeken beloofden een fotogeniek Luilekkerland met schitterende landschappen, exotische bergvolken en fabelachtige architectuur. Wat kon er fout gaan? Lees verder...

Bokeh: de kunst van fraaie onscherpte

Al gaande weg, komt er bij iedereen een moment dat je het ziet. Het voelt als een Eureka ervaring. Weten dat je het licht gezien hebt. Dat je iets belangrijks ontdekt hebt. Bij mij duurde het een paar jaar nadat ik serieus begonnen was met fotograferen. Lees verder...

fotografie workshop

Veelgestelde vragen

Ja, zolang het maar een digitale camera is en niet zo een waar je nog een flimrolletje in moet doen. Het maakt niet uit of het een spiegelreflex camera, systeemcamera of compactcamera is.
Iedere online cursus kun je doen met alle merken en types smartphones. Zowel smartphones die draaien op IOS (iPhones) als Android. Zolang er maar een camera op zit. En je de gratis app Snapseed kunt downloaden.
Je ontvangt direct na inschrijving een mailtje met daarin een link naar het online platform en je toegangscodes. Klik op de link, vul je toeganggegevens in en je bent binnen.
Je kunt online veilig betalen met iDeal, creditcard en Bancontact.
Ja natuurlijk. Stuur een mailtje met de naam, adresgegevens en het BTW nummer. Dan mailen wij zo snel mogelijk de factuur.

Neem gerust contact op

Han Schnek Neem gerust contact op voor meer informatie of als je vragen hebt.
Telefoon: 06 2606 6606
Whatsapp: 06 2606 6606
Mail: han@schnek-fotografie.nl