Kleurrijke fotoreis door Noord India

25 februari tot 11 maart 2022 (geannuleerd ivm COVID-19)

  • Bezoek aan de blauwe stad Jodhpur en de roze stad Jaipur
  • Agra met de wereldberoemde Taj Mahal
  • Verblijf in de heilige stad Varanasi aan de Ganges
  • Overnachtingen in comfortabele en sfeervolle hotels
  • Fotografie tips van reisfotograaf en India-reiziger Han Schnek
  • Klein gezelschap van 6 tot 10 deelnemers
  • 2 weken vanaf € 1850 pp


Kleurrijke fotoreis door Noord-India 2022


Reisplan

Vertrek uit Nederland (vrijdag 25 februari)
Vandaag is het zover. We stappen in op het vliegtuig met Delhi als bestemming.

Aankomst in Delhi (zaterdag 26 februari)
De meeste vluchten komen rond middernacht aan. Daarom overnachten we in een comfortabel hotel op nog geen 10 minuten van het vliegveld van Delhi.
Hotel: Classic Diplomat (alternatief is ibis New Delhi Aerocity)


Kleurrijke fotoreis door Noord-India 2022


Delhi (zondag 27 februari)
‘s Morgens om 10 uur Meet & Greet in de lobby van hotel Classic Diplomat. We beginnen de dag met een bezoek aan de tombe van Humayun. Het fraaie bouwwerk is een van de voorlopers van de Taj Mahal. Vlak daarbij in de buurt is de Hazrat Nizamuddin Dargah, een sfeervol soefi heiligdom waar je het eclectische religieuze leven in India van dichtbij kan gadeslaan. Als er voldoende tijd over is duiken we nog even in de chaos van Old Delhi. Er zijn geen woorden om de wirwar van straten te beschrijven.
Hotel: Classic Diplomat (alternatief is ibis New Delhi Aerocity)

Jodhpur (maandag 28 februari)
‘s Middags vliegen we door naar Jodhpur en zitten dan in het hart van het kleurrijke Rajasthan. Na het inchecken in het hotel, waar we 3 nachten zullen blijven, gaan we op verkenning uit. We wandelen door het deel van de stad waar de huizen blauw zijn gesaust. Veel fotogenieker kun je het niet krijgen.
Hotel: Ratan Vilas (alternatief is Haveli Inn Pal)


Kleurrijke fotoreis door Noord-India 2022


Jodhpur (dinsdag 1 en woensdag 2 maart)
Jodhpur heeft drie hoofdattracties. Het Mehrangarh Fort is moeilijk te missen. Dat torent hoog boven de stad uit. De oude stad met haar bazaars waaiert uit rond de klokkentoren. En tenslotte de blauwe wijk. We hebben twee volle dagen om dit te beleven en te fotograferen. In mijn ervaring is er geen betere manier om Rajasthan te leren kennen dan te verdwalen in de oude stad en contact te maken met de lokale mensen. De foto’s komen dan vanzelf. Ik laat jullie graag zien hoe dat werkt.
Hotel: Ratan Vilas (alternatief is Haveli Inn Pal)

Jaipur (donderdag 3 maart)
Donderdag is het alweer tijd om verder te gaan. Na het ontbijt rijden we met de taxi naar Jaipur. Het is een lange rit van ongeveer 6 uur. Maar het is de beste manier om ook iets te zien van het droge platteland. Halverwege maken we een stop in Pushkar, een hindoeïstisch pelgrimsoord. Aan het eind van de dag komen we in Jaipur aan waar we twee nachten zullen blijven.
Hotel: Hotel Arya Niwas (alternatief is Pearl Palace)


Kleurrijke fotoreis door Noord-India 2022


Jaipur (vrijdag 4 maart)
De kleur van Rajasthan verandert in Jaipur naar roze. De stadsmuren, paleizen en veel huizen ogen zoet roze. Een feest om te naar te kijken. Jaipur heeft veel attracties, zoals het Stadspaleis dat nog steeds door een maharadja wordt bewoont, een sterrenkundig observatorium en het betoverende Windpaleis. Bovendien kun je er weer eindeloos dwalen door de oude ommuurde binnenstad.
Hotel: Hotel Arya Niwas (alternatief is Pearl Palace)


Kleurrijke fotoreis door Noord-India 2022


Bharatpur (zaterdag 5 maart)
Vandaag pakken we onze spullen en gaan eerst met de taxi naar Amber. We vertrekken vroeg om de toeristische drukte voor te zijn. Amber ligt een half uurtje rijden van Jaipur. Dit magnifieke fort bestaat uit een uitgebreid paleiscomplex, opgetrokken uit lichtgeel en roze zandsteen en wit marmer. Het zijn vooral de binnenplaatsen en ontvangstruimtes die het paleis onderscheiden. Je raakt er niet snel uitgekeken. Aan het eind van de ochtend rijden we verder naar Bharatpur, waar we de nacht doorbrengen.
Hotel The Bagh (alternatief is The Birder's Inn)


Kleurrijke fotoreis door Noord-India 2022


Keoladeo National Park en Fatehpur Sikri (zondag 6 maart)
Vlakbij Bharatpur ligt het Keoladeo National Park. Dit vogelreservaat is een oase van rust vergeleken bij de Indiase steden. We hebben de hele ochtend om hier met een gids op de fiets vogels te spotten. Na de lunch rijden we verder naar Fatehpur Sikri, dat vlakbij Agra ligt. Fatehpur was ooit de hoofdstad van het Mughal Rijk. Je weet niet wat je ziet. En de kleur, die gaat richting rood. Eind van de dag komen we aan in Agra, waar we twee nachten blijven.
Hotel: Grand Imperial (alternatief is Maple Grand)


Kleurrijke fotoreis door Noord-India 2022


Agra (maandag 7 maart)
Je kunt niet naar India zonder de Taj Mahal te bezoeken. Mughal keizer Shah Jahan liet het bouwen als graf voor zijn geliefde vrouw Mumtaz Mahal. Ondanks de mega drukte is het meer dan de moeite waard. De rest van de dag hebben we vrij om te doen wat we willen: rondneuzen in de stad, relaxen bij het zwembad of iets anders.
Hotel: Grand Imperial (alternatief is Maple Grand)


Kleurrijke fotoreis door Noord-India 2022


Vrindavan en Varanasi (dinsdag 8 maart)
Vandaag gaan we met de taxi op en neer naar Vrindavan. In tegenstelling tot Agra zullen we hier vrijwel geen toeristen tegenkomen. Vrindavan is de plek waar de jonge Krishna zou zijn opgegroeid. Pelgrims komen uit heel India om Krishna te aanbidden. Wat mij aan Vrindavan trekt, is dat je er ongestoord het religieuze leven kunt meemaken. ’s Avonds vertrekken we met de nachttrein naar Varanasi. Hou desgewenst de hotelkamer nog een nachtje aan als je wil relaxen en douchen voor we op de trein stappen.
Hotel: Grand Imperial (alternatief is Maple Grand)


Kleurrijke fotoreis door Noord-India 2022


Varanasi (woensdag 9 maart)
We komen in de loop van de ochtend aan in Varanasi en hebben nog genoeg tijd om ‘s middags een eerste wandeling te maken langs de Ganges.
Hotel: Shri Ganesh Palace (alternatief is Hotel Buddha)

Varanasi (donderdag 10 maart)
Na het ontbijt bezoeken we het heiligdom van Bahadur Shahid, een soefi-heilige. Donderdags komen hier hindoes, sikhs of moslims om hun kwalen, kwalen en levensproblemen uit te drijven. Het zijn vooral vrouwen, die met hun families naar het heiligdom komen. Het exorcisme is spectaculair om gade te slaan. Na de lunch gaan we weer naar de Ganges om het leven op de ghats (trappen naar de rivier) te observeren. Devote hindoes komen naar de Ganges om hun zonden weg te wassen in de heilige wateren, om hun geliefden te cremeren of zelf te sterven. Alles in de hoop op bevrijding van de cyclus van wedergeboorte.
Hotel: Shri Ganesh Palace (alternatief is Hotel Buddha)


Kleurrijke fotoreis door Noord-India 2022


Delhi (vrijdag 11 maart)
Het is tijd om met de ochtendvlucht terug te keren naar Delhi. Afhankelijk van je wensen kun je de avond- of nachtvlucht terugnemen naar Amsterdam of nog een nachtje blijven in Delhi.
Desgewenst hotel: Classic Diplomat (alternatief is ibis New Delhi Aerocity)


Fotoreis

Als fotograaf ben ik talloze keren in India geweest. Ik geloof dat de teller op 20 staat. Er is voor mij geen fotogenieker land dan India. Fraaie bouwwerken, levendige markten, bijzondere mensen, kleurrijke kleding en exotische gewoontes. Bijzonder is dat het dagelijkse leven zich grotendeel op straat afspeelt. Een walhalla voor iedere fotograaf. Ik zal je dingen laten zien die je bij een gewone reis niet snel zult aantreffen.

India is een ook een uitgelezen plek om beter te leren fotograferen. De omgeving is inspirerend en de mensen toegankelijk. Deze fotoreis biedt veel opties. Ik ben er overdag om je te laten zien hoe ik het doe en je te helpen het stap voor stap zelf in de vingers te krijgen. En ‘s avonds om je feedback te geven op je foto’s. Alles mag, niets moet. Als je liever kijkt in plaats van te fotograferen is dat prima.


Kosten

We reizen zonder klassieke reisorganisatie. Dat betekent dat iedereen zelf de hotels, internationale en binnenlandse vluchten online boekt.

Op basis van de pre-corona tarieven bedragen de kosten ongeveer € 700 voor de hotels (op basis van tweepersoonskamer), € 650 voor een internationale vlucht met 1 stop en € 150 voor de binnenlandse vluchten.

Daarnaast betalen alle deelnemers € 500 pp voor de begeleiding en € 200 pp voor de nachttrein (Agra-Varanasi) en transfers (Jodhpur-Jaipur, Jaipur-Agra en Agra-Vrindavan-Agra).

Dat betekent dat je - alles bij elkaar - ca. € 1850 pp kwijt bent als je een kamer deelt en ca. € 2200 pp voor een eenpersoonskamer.

Niet inbegrepen zijn maaltijden en drankjes, visumkosten, lokale transportkosten zoals taxi’s en tuktuks, verzekeringen, toegangsgelden, gidsen en alle andere zaken die niet uitdrukkelijk inbegrepen zijn.


Aandachtspunten

India is niet het makkelijkste land om te bereizen. Vluchten en treinen kunnen zomaar uitvallen. Hotels willen nog wel eens overboekt zijn. Het land is flink ontwikkeld als je het vergelijkt met 20 jaar geleden. Dat betekent niet dat je geen armoede tegen gaat komen. Dat kan schrijnende taferelen opleveren. Er is speciaal gekozen voor een comfortabele hotels om alle indrukken te kunnen verwerken.

Flexibiliteit en empathie zijn belangrijke eigenschappen als je door India reist. Groepsreizen vergen bovendien een open en sociale houding. De eerste week gaat meestal wel goed. Daarna kan het soms lastig worden als je niet open en sociaal met elkaar omgaat.

Wacht met het boeken van de internationale vlucht en de hotels tot mijn bericht dat er voldoende deelnemers zijn de reis definitief doorgaat. Dan ontvang je ook de details van de binnenlandse vluchten.

We reizen 11 maart terug uit Varanasi naar Delhi. Vluchten naar Delhi willen nog wel eens vertraging oplopen of geannuleerd worden bijv. vanwege de smog of mist. Gelukkig zijn er die dag nog een paar andere vluchten van verschillende luchtvaartmaatschappijen naar Delhi. Voor de internationale vlucht naar huis neem ik meestal geen risico door die pas de volgende dag te plannen. En extra dagje Delhi is nooit weg.


Kleurrijke fotoreis door Noord-India 2022


Informatie

Bel, mail of app gerust als je vragen hebt.
Han Schnek
tel. 06 2606 6606
han@schnek-fotografie.nl


Kleurrijke fotoreis door Noord-India 2022