Basis cursus fotografie

Fotografie workshop in Haarlem, Amsterdam en Utrecht

Heb je een nieuwe camera? Of wil je nu eindelijk wel eens van de automaat af? Deze praktijkgerichte fotografie workshop leert je de camera goed te bedienen en er het maximale uit te halen.

workshop fotografie

De fotografie workshop in 't kort

 • Praktijkgericht
 • € 89 per deelnemer
 • In Haarlem, Amsterdam en Utrecht
 • Kleine groepen van max 8 deelnemers

Corona-maatregelen
De basis cursus fotografie vindt vrijwel geheel in de buitenlucht plaats.
De groepjes bestaan uit maximaal 8 deelnemers.
Zo kunnen we voldoende afstand houden en veilig oefenen.


Waarom lukt het me niet?

Waarom raken mijn foto's zo snel bewogen? Waarom zijn ze soms te licht, soms te donker en andere keren goed belicht? Waarom kloppen de kleuren voor geen meter? Ligt het aan mij of aan de camera?

Iedereen loopt tegen deze problemen op. Belichting is één van de belangrijkste onderdelen van de fotografie. Toch blijft het voor velen een mysterie. Ingewikkelde termen als ISO, diafragma, scherptediepte en witbalans schrikken af.

Een beetje digitale camera heeft tegenwoordig zoveel knoppen en instellingen dat je een grootrijbewijs nodig lijkt te hebben om goede foto's te kunnen maken. Waar zijn ze allemaal voor? Welke zijn belangrijk? De handleiding ziet er net zo aantrekkelijk uit als een lesboek Chinees voor gevorderden. Help, hoe word ik mijn camera de baas?

fotografie workshop

Hoe leer je goed fotograferen?

Net als iedereen begon ik destijds bij het begin: de camera techniek en de basisprincipes van de fotografie. Niemand is geboren als fotograaf. We moeten het allemaal een keer leren. Tijdens deze basis cursus fotografie laat ik je zien dat dat helemaal niet zo moeilijk is.

Alles wat je nodig hebt is een slim setje basisinstellingen, een paar uur gericht oefenen met een ervaren fotograaf en nog een paar dagen zelf oefenen in het veld. Vrijwel iedereen kan zo technisch goed leren fotograferen.

Natuurlijk begint het bij belichting. Zien welk effect de belichting heeft op kleur, details en sfeer. En daarna leren om nauwkeurig scherp te stellen, de achtergrond onscherp te maken, bij weinig licht onbewogen foto's maken, beweging stil te zetten en meer van die dingen.

De hele truc van fotograferen in het veld is: Hou het simpel. Maak de techniek vooral niet te moeilijk. Anders levert het meer frustratie dan plezier op. Om sprekende foto's te maken heb je bovendien al je aandacht nodig voor de mensen en dingen die je in beeld wilt zetten.

Hoe is deze fotografie workshop opgebouwd?

Deze basis cursus fotografie bestaat uit twee delen:
1) Inleiding: om door te lezen en voorbeelden te bekijken
2) Praktijksessie: om de camera in te stellen en te oefenen

Inleiding

Direct na inschrijving ontvang je een link en wachtwoord voor de online inleiding. Daarmee kun je - als je dat wil - je alvast voorbereiden op de praktijksessie. Je kunt het ook gebruiken als naslag. Aan de hand van voorbeelden geven we je inzicht in de 9 belangrijkste onderwerpen van deze cursus:
 • Hoe regel je de belichting?
 • Hoe ga je met hoog contrast om?
 • Hoe stel je nauwkeurig scherp?
 • Hoe maak je de achtergrond onscherp?
 • Hoe ga je met weinig licht om?
 • Hoe regel je de kleur van het licht?
 • Hoe krijg je alles scherp op de foto?
 • Hoe zet je een beweging stil?
 • Hoe laat je beweging juist zien?

workshop fotografie

Praktijksessie

De praktijksessie begint met het instellen van de camera. We laten je zien waar je de belangrijkste functies op jouw camera kunt vinden en hoe je ze kunt instellen. Zo leer je je eigen camera goed kennen en bedienen.

Daarna gaan we uitgebreid oefenen om de techniek in de vingers te krijgen. En krijg je persoonlijke hulp en feedback. Zo kom je snel vooruit.

Kleine groepen

De praktijksessies worden in kleine groepen van maximaal 8 deelnemers verzorgd. Daarmee vangen we twee vliegen in één klap. We willen graag voldoende afstand houden om veilig te oefenen. En met kleine groepjes is er veel tijd voor persoonlijke begeleiding.

Startpunten zijn:
- Amsterdam: Room2Learn in de Utrechtsedwarsstraat 13, 1017 WB Amsterdam.
- Haarlem: Centrum aan het Spaarne, Spaarne 112a, 2011 CM Haarlem.
- Utrecht: Domplein

Het weer

Als de weersverwachting veel regen voorspelt gedurende een groot deel van de praktijksessie, wordt de workshop natuurlijk afgeblazen. Je kunt dan deelnemen op een andere datum naar keuze.

workshop fotografie

Deze cursus kost € 89 per deelnemer.
Je kunt het direct veilig online betalen met iDeal, Creditcard en Bancontact.
veilig betalen met ideal

Wat heb je voor deze workshop nodig?

Het enige dat je voor deze workshop nodig hebt is een digitale camera. Vrijwel alle moderne camera's zijn geschikt voor deze workshop. Het maakt niet uit of je een kleine compact camera hebt, een grote spiegelreflex of een modelletje ertussenin. Zolang je maar het diafragma en de sluitertijd handmatig kunt instellen. Bel of mail gerust als je twijfelt.

Reacties van deelnemers

"Afgelopen weekend de basis cursus gevolgd bij Han. Zijn manier van uitleggen is heel erg prettig, rustig en geduldig. Welke camera je precies hebt maakt helemaal niet uit, hij weet van alle camera's waar de functie zit die besproken wordt. Als je het zelf even niet kunt vinden komt hij geduldig bij je staan om de knop op je camera te laten zien. Het kleine groepje zorgde ervoor dat er genoeg ruimte was om vragen te stellen." - Marije
Bekijk meer reacties

fotografie workshop

Op doordeweekse dagen is het mogelijk om deze workshop fotografie individueel of met z'n tweeën doen in Amsterdam of Haarlem. Dan kun je zelf een geschikte dag uitzoeken en wordt het programma volledig aan jouw wensen en tempo aangepast. Een dagdeel privéles alleen of met twee personen kan al voor € 199 tezamen plus € 89 per extra deelnemer. Aarzel niet om contact op te nemen met Han Schnek.
Je kunt deze workshop natuurlijk ook cadeau doen. Voor meer informatie over de cadeaubonnen en bestelling ga naar de rubriek Cadeaubon.
Deze workshop wordt verzorgd door Han Schnek. Han is al jaren freelance reisfotograaf en gespecialiseerd in Azië. Je kunt zijn foto's bekijken in het Portfolio en op Instagram.


Stap 1: Inschrijven voor deze fotografie workshop


September
zon 6 sep
(10:00-13:00)
Amsterdamvol
zon 6 sep
(13:30-16:30)
Amsterdamvol
zat 19 sep
(10:00-13:00)
Amsterdamvol
zat 26 sep
(10:00-13:00)
Utrechtnog plek

Oktober
zat 3 okt
(10:00-13:00)
Amsterdamnog plek
zon 11 okt
(10:00-13:00)
Haarlemnog plek
zon 18 okt
(13:30-16:30)
Amsterdamvol
zon 25 okt
(10:00-13:00)
Utrechtnog plek
zat 31 okt
(13:30-16:30)
Amsterdamnog plek

November
zat 7 nov
(10:00-13:00)
Amsterdamnog plek
zat 14 nov
(10:00-13:00)
Haarlemnog plek
zat 14 nov
(13:30-16:30)
Haarlemvol
zon 15 nov
(10:00-13:00)
Amsterdamnog plek
zon 22 nov
(10:00-13:00)
Utrechtnog plek

December
zon 6 dec
(10:00-13:00)
Haarlemvol
zat 12 dec
(10:00-13:00)
Utrechtvol
zon 13 dec
(13:30-16:30)
Amsterdamvol
Door in te schrijven ga je akkoord met de Algemene Voorwaarden