Is het je wel eens opgevallen dat professionele foto's er visueel aantrekkelijk uitzien? Je ziet direct dat alles goed op elkaar is afgestemd. Alles lijkt te kloppen. Hoe komt dat? Hoe doen fotografen dat? Het antwoord is: compositie. Ook jij kan leren zulke fraaie foto's te maken.
We vertrouwen teveel op de camera. We laten het vrijwel al het werk doen. Daarom vinden we dat ding ook zo belangrijk. En geven we er veel geld aan uit. De mythe is dat je geen goede foto’s kan maken als je geen goede camera hebt. Dat is natuurlijk niet waar. Net zomin als je alleen goed viool kunt spelen op de Stradivarius of goed kunt autorijden in een Ferrari.
Fotografie is een visueel medium. De camera vertaalt wat we zien naar een foto. En dat ziet er anders uit dan wij de wereld waarnemen. Je kent de teleurstelling wel van de landschapsfoto, die alles behalve zo indrukwekkend is als het landschap zelf. De camera kan dan wel een scherpe en goed belichte foto afleveren, maar ze ogen al snel plat, statisch, druk, rommelig en nietszeggend. Herkenbaar? Dat is waar compositie je kan helpen.
Voor de meeste enthousiaste fotografen is compositie niet meer dan wat simpele regels, zoals de regel van derden. Maar iedereen komt er snel achter dat die het niet doen. Ze zijn te eenvoudig en gaan voorbij aan het achterliggende ideeën als aandacht trekken, balans, eenvoud en dynamiek. Het zijn simpele recepten die geen garantie bieden op een smaakvolle maaltijd.
Fotografen is beeld maken. De camera doet zijn deel. En wij doen ons deel. Dat is compositie. Compositie gaat niet over regels maar over de foto kracht geven. Compositie maakt gebruik van hoe wij mensen waarnemen. En hoe je dat kunt inzetten bij het maken van sprekende foto’s. Compositie is een manier om van foto's een visuele beleving te maken, om ze te laten leven. Om foto’s te maken die aantrekkelijk ogen en de kijker aanspreken. Dat is de kracht van compositie.
Iedereen kan leren sprekende foto's te maken. Je moet alleen weten waar je op moet letten: de aandachtspunten. Zodra je weet waar je op moet letten en deze aandachtspunten kunt herkennen op foto's, ga je ze vanzelf toepassen tijdens het fotograferen. Het is een beetje als leren lezen; wanneer je de woorden en zinnen begrijpt, kun je tekst niet meer negeren. Beeldtaal leren is leuk en spannend.
Zodra je beeldtaal begint te begrijpen, zie je dat meestal direct terug in je foto's. Die worden duidelijker en winnen aan zeggingskracht. Daarna is het gewoon een kwestie van flink oefenen. En dat is precies wat we tijdens in deze workshop: veel oefenen.
Compositie is geen magie. Het vergt vooral aandacht. Je moet weten waar je op moet letten. Tijdens deze workshop leer je de belangrijkste aandachtspunten. Als je met gerichte aandacht gaat fotograferen, veranderen je foto’s vanzelf.
Aandachtspunten die de revue passeren zijn: Onderwerpkeuze, Licht, Achtergrond check, Ordening, Het beeld vullen, De kunst van het weglaten, Plaatsing, Actieve ruimte, Vlakverdeling, Sterke lijnen en Horizontaal of verticaal?
Dat zijn best veel dingen waar je op moet letten. In het begin lukt dat natuurlijk niet. Daarom bouwen we het rustig en gestructureerd op.
In de loop van de jaren heb ik een praktische aanpak ontwikkeld. Een eenvoudig stappenplan dat je bij vrijwel iedere foto kunt gebruiken. Het geeft houvast, stuurt de aandacht en zorgt dat je niets vergeet. Je zult merken hoe goed het werkt.
Direct na inschrijving ontvang je een link en wachtwoord voor het lesmateriaal.
Het uitgebreide lesmateriaal bevat praktische informatie over de aandachtspunten, veel praktijkvoorbeelden, kijkoefeningen en uitdagende foto-opdrachten.
Zonder persoonlijk contact met een ervaren docent kan vrijwel niemand beter leren fotograferen. Daarom zijn er 3 contact momenten waarop je persoonlijke feedback krijgt op je foto’s.
Hoe werkt dat? De resultaten van de foto-opdrachten kan je via WhatApp of e-mail voorleggen aan je docent. Tegelijkertijd maak je een afspraak voor een gesprek. Op het afgesproken tijdstip bel of videobel (via Zoom) je met je docent om te bespreken wat er goed is gegaan en wat er misschien nog beter kan. En kun je al je vragen stellen die ontstonden tijdens het fotograferen.
De workshop is bedoeld voor iedereen die sprekende foto’s wil leren maken. Je kan de workshop met je smartphone en/of digitale camera doen.
Deze online workshop compositie kost € 59 inclusief persoonlijke feedback op de foto opdrachten en 3 contact momenten met je docent. Het lesmateriaal blijft 2 jaar in je online account toegankelijk voor jou. Na inschrijving kun je direct beginnen.
Je kunt veilig online betalen met iDeal of Creditcard.
Het belangrijkste wat je nodig hebt is tijd. Reserveer voor ieder van de vier stappen tenminste een half uur uur de tijd om te oefenen. Dan haal je het maximale uit je workshop. Inclusief de foto opdrachten en de contactmomenten met je docent zal de workshop circa 8 uur van je tijd vergen. Je zult zien dat het loont!
We hebben een speciaal app laten maken zodat je alle informatie altijd bij je hebt. Je kunt de app gratis downloaden en activeren na je inschrijving.
Neem gerust contact op voor meer informatie of als je vragen hebt.
Telefoon: 06 2606 6606
Whatsapp: 06 2606 6606
Mail: han@schnek-fotografie.nl