De magie van lenzen
Online fotografie cursus met begeleiding

Voor het maken van goede foto’s is de camera belangrijk. Maar met de camera alleen ben je er nog niet. Dat ding kan niets zonder een lens. En de keuze van de lens - of beter: de keuze van de brandpuntsafstand ervan - heeft nogal wat invloed op de foto.

Ga je aan de slag met groothoek, normaal of tele? Met een zoomlens of een primelens? Wat zijn de verschillen? Wanneer gebruik je wat? We leren het je graag in deze unieke workshop over lenzen.

fotocursus

In deze fotografie workshop ligt de nadruk op de belangrijkste kenmerken en valkuilen van groothoek, tele en normaal. Ze bepalen de look & feel van iedere foto. Ze spreken hun eigen beeldtaal.

Groothoek, tele en normaal brengen de wereld totaal anders in beeld. Dat is de magie van lenzen. En het is handig en onwijs spannend om te leren hoe dat werkt.

Waarom deze fotografie workshop?

 • Je leert de kenmerken en valkuilen van groothoek, normaal en tele lenzen
 • Vervolg op basiscursus Camera & Techniek
 • Online workshop met persoonlijke begeleiding
 • Methode: leren door het te doen
 • Ervaren fotodocent

Waarom is de lens zo belangrijk?

De lens is niet alleen het oog van de camera dat licht doorlaat. De manier waarop een lens de wereld ziet, heeft ook effect op de foto. De brandpuntsafstand (mate van zoom) van de lens bepaalt de look & feel van de foto. En elke brandpuntsafstand spreekt zijn eigen beeldtaal.

De lens heeft flink wat invloed op hoe je foto's eruitzien. Verschillende lenzen brengen de wereld verschillend in beeld. Het loont dan ook om te leren hoe je het beste uit lenzen kan halen. En hoe je de valkuilen kan omzeilen.

fotocursus

Wat leer je?

In deze workshop leer je het karakter van verschillende lenzen kennen. We laten je zien wat de sterke punten zijn. Hoe je ze het beste kunt inzetten en wat de valkuilen zijn. Hoe je de visuele kenmerken optimaal kan benutten in plaats van er tegen te vechten.

We bespreken verschillende typen lenzen:
 • groothoek, normaal en tele
 • zoomlenzen en primelenzen
 • superzoom en macro

We beginnen met een anatomische les. Daarin leggen we de lens op de snijtafel en onderzoeken we wat de ringen, knoppen en getallen betekenen.

Misschien wel de belangrijkste eigenschap van lenzen is de brandpuntsafstand. Die bepaalt de beeldhoek en veel andere visuele effecten. Maar wat blijkt: om de feitelijke brandpuntsafstand te bepalen moet je weten wat voor sensor jouw camera heeft. Daarom staan we even stilstaan bij de 3 meest gebruikte sensoren.

Het kloppend hart van deze Workshop bestaat uit het onderscheid tussen groothoek, normaal en tele. We besteden er de meeste tijd aan. En leren je de belangrijkste kenmerken, valkuilen en oplossingen.

Daarna zoomen we in op de verschillen tussen zoomlenzen en primelenzen. En praten je bij over superzooms, macrolenzen en filters.

Hoe is deze fotografie workshop opgebouwd?

Het programma van deze workshop bestaat uit 3 delen:
 1. Workshop
 2. Oefeningen
 3. Contactmoment

Workshop

Direct na inschrijving ontvang je een link en wachtwoord voor de workshop. De cursus kun je relaxt in je eigen tijd en tempo doornemen. Het is geen lesstof die je moet onthouden. Dat komt vanzelf tijdens het oefenen. Je hoeft alleen maar naar de korte video's te kijken en het verhaal eronder met de voorbeelden door te lezen.

De workshop is een echte eye opener. Je zal merken hoe snel je de kracht van je lens (of lenzen) leert en gaat gebruiken. Onwijs gaaf.

Oefeningen

Fotograferen is als fietsen en zwemmen. De beste manier om het te leren is door het te doen. Daarom eindigt de online workshop met geichte oefeninen. Oefeningen die speciaal ontworpen zijn om je vooruit te helpen.

Contact moment

Tijdens de online workshop is er een contact moment (zoom of telefoon) nadat je de inleiding hebt doorgenomen.
Om kennis te maken, jouw lens of lenzen door te nemen en mogelijke vragen te beantwoorden.

Speciale app

We hebben een speciale app laten maken zodat je ook alle informatie en voorbeelden uit de inleiding altijd bij je hebt. Je kunt de app gratis downloaden en activeren op je smartphone na je inschrijving.

app voor iOS app voor Android

De magie van lenzen

Wat kost deze fotografie workshop?

Deze workshop kost € 29 per deelnemer.
veilig betalen met ideal Je kunt het direct veilig online betalen met iDeal of Creditcard.

Wat heb je voor deze fotografie workshop nodig?

Deze workshop is een vervolg op de basiscursus Camera & Techniek. We gaan ervan uit dat je redelijk vertrouwd bent met je camera en in de diafragma-voorkeur kunt fotograferen.

Voor deze fotografie workshop heb je een een spiegelreflex- of systeemcamera nodig. Dat zijn camera's waar je lenzen op kunt wisselen. Voorts heb je één of meer lenzen nodig die samen het bereik beslaan van groothoek, normaal en tele. In de praktijk is dat een brandpuntsafstand van ongeveer 18 mm tot zeker 100 mm. Een beetje meer of minder is geen enkel probleem. Als het goed is staan de getallen op de lens.
Bel, app of mail gerust als je twijfelt.


Han Schnek, reisfotograaf en fotografie docent

Han Schnek op Flores Ik heb een passie voor fotografie en leer met veel plezier anderen hoe ze betere foto’s kunnen maken. In iedereen schuilt een fotograaf. Het is allemaal niet zo ingewikkeld en technisch als mensen vaak denken; met het juiste gereedschap en simpele technieken kan iedereen prachtige resultaten bereiken.

Twintig jaar geleden kocht ik zelf mijn eerste camera, las talloze boeken en ging op reis naar China. Twee maanden en tienduizenden foto’s later kwam ik tot de slotsom dat er slechts enkele echt goede foto’s tussenzaten. Toevalstreffers en niet het werk van een professionele fotograaf.

De maanden erna heb ik mij verdiept in mijn grote voorbeelden in de fotografie, waaronder Steve McCurry en Jay Maisel. En ontelbare uren geïnvesteerd om hun geheimen te ontdekken en mijn eigen vaardigheden te verbeteren. Die kennis en ervaring deel ik graag.

Schrijf je in

cursus fotografie


Inschrijven voor de online workshop Magie van lenzen (€ 29)

Door in te schrijven ga je akkoord met de Algemene Voorwaarden

Neem gerust contact op

Han Schnek Neem gerust contact op voor meer informatie of als je vragen hebt.
Telefoon: 06 2606 6606
Whatsapp: 06 2606 6606
Mail: han@schnek-fotografie.nl