Online fotografie cursussen

Met korte video's, veel voorbeelden, kijk-oefeningen, uitdagende foto-opdrachten en persoonlijke feedbackHoe leer je online fotograferen?

Aandachtspunten
Het begint met weten waar je op moet letten. Dat is niet zo moeilijk. Tenminste niet als het teveel aandachtspunten zijn. Bij onze online fotocursussen beperken we het tot vijf of zes aandachtspunten. Zo voorkomen we dat je verdwaalt.

Korte video’s
Ervaring leert dat je het snelst leert door te luisteren en te lezen. Daarom leggen we de aandachtspunten uit in korte video’s en tekst. Geen urenlange video’s en ellelange teksten. We houden het graag kort en krachtig.

Voorbeelden
Weten waar je op moet letten is alleen niet voldoende. Kun je die aandachtspunten ook herkennen op foto's? Dat vormt de tweede stap in goed leren fotografen. Een leuke stap, want er gaat een wereld voor je open. Je leert namelijk beeldtaal. Onwijs spannend. Tijdens de online fotografie cursussen is dat een van de leukste onderdelen.

Kijk oefeningen
We hebben zelfs kijk-oefeningen gemaakt waarmee je zelf je nieuwe kennis kunt testen.

Foto opdrachten
Wat rest is oefenen. Fotograferen is een vaardigheid die je alleen met oefenen onder de knie krijgt. Daarom hebben we gerichte foto opdrachten gemaakt.

Persoonlijke feedback
Je kunt bij iedere foto opdracht je beste foto voorleggen voor feedback. Dan vertellen we je wat er goed is gegaan en wat er misschien nog beter kan. Zo kom je snel vooruit.

Eén-op-één contact
Als je vragen hebt of vastloopt kun je altijd contact opnemen.

Praktijkgericht
De online fotografie cursussen bevatten geen theoretische vergezichten. Alles wat je leert is praktijkgericht.

Leren in je eigen tempo
Je kunt de online fotografie cursus in je eigen tempo doen. Ze zijn twee jaar lang beschikbaar.


Han Schnek, reisfotograaf en fotografie docent

Ik studeerde begin jaren 80 biologie en wetenschapsdynamica in Amsterdam. In plaats van een beleidsbaan op een ministerie koos ik voor de spannende nieuwe wereld van computers en software. Maar na twee decennia jaar bits en bytes was het welletjes. Mijn rechter hersenhelft wilde ook wat.

Han SchnekTwintig jaar geleden kocht ik een knappe camera, las de halve bibliotheek en ging op pad. Naar China. Dat was destijds hot en de plaatjesboeken beloofden een fotogeniek Luilekkerland met schitterende landschappen, exotische bergvolken en fabelachtige architectuur. Wat kon er mis gaan?

Twee maanden later en tienduizend foto's verder, kwam ik tot de slotsom dat fotografie niet afhankelijk is van een goede camera, supersonische lenzen en technische vakkennis. Tussen al die foto's zaten best een paar aardige plaatjes, een handjevol toevalstreffers. Te weinig om mijn brood mee te verdienen.

Er volgde een tijd van bezinning. De doorbraak kwam toen ik de foto's mijn grote voorbeelden, Steve McCurry en Jay Maisel, wekenlang bestudeerde. Ik leerde zo de geheimen van hun sprekende foto's kennen. Sedertdien zwerf ik jaarlijks maandenlang door Azië. In de loop van de tijd resulteerde dat in een portfolio met kleurrijke, vaak intieme en soms schilderachtige beelden. De foto's laten vooral mijn verwondering zien over het dagelijks leven in de verre Oost.

Sinds 2009 geef ik ook fotografie les waarbij ik mijn ervaring deel.