Al ruim 10.000 cursisten gingen je voor
Al ruim 10.000 cursisten gingen je de afgelopen 15 jaar voor

Privéles compositie

In deze privéles laten we je zien hoe je sprekende foto’s maakt met een digitale camera of smartphone. We laten je allereerst zien waar je op moet letten. Daarna leer je om deze aandachtspunten te herkennen op foto's. En tenslotte om ze toe te passen. Een groot deel van de privéles oefenen we om het in de vingers te krijgen.

Compositie
Overal in Nederland Wanneer het jou uitkomt Kan vaak op korte termijn
Overal in Nederland
Wanneer het jou uitkomt
Vaak op korte termijn mogelijk

Waarom is compositie zo belangrijk?

Compositie is een van de belangrijkste aspecten van fotografie. Het gaat over de manier waarop de verschillende elementen van een foto zijn gerangschikt en hoe ze op elkaar inwerken. Een foto met een sterke compositie is visueel aantrekkelijk, evenwichtig en vestigt de aandacht van de kijker op het onderwerp van de foto.

Er zijn verschillende redenen waarom compositie zo belangrijk is in de fotografie.

Ten eerste helpt compositie om een gevoel van orde en structuur in de foto te creëren. Een goed gecomponeerde foto heeft een duidelijke blikvanger dat de aandacht van de kijker trekt. De andere elementen van de foto zijn zo gerangschikt dat dit ondersteunt en versterkt. Hierdoor ontstaat een gevoel van evenwicht en harmonie in de foto dat de kijker bevalt.

Ten tweede kan compositie worden gebruikt om betekenis en emotie over te brengen in een foto. De manier waarop verschillende elementen zijn gerangschikt, kan een stemming of sfeer creëren en helpen een verhaal te vertellen of een boodschap over te brengen. Zo kan een foto met een lage horizonlijn en donkere, stemmige kleuren een gevoel van melancholie of droefheid oproepen, terwijl een foto met heldere, levendige kleuren en een hoge horizonlijn een gevoel van vreugde of optimisme kan oproepen.

Ten slotte kan compositie ook helpen om de illusie van diepte en dimensie in een foto te creëren. Door de elementen van de foto zo te rangschikken dat er voorgrond, middengrond en achtergrond ontstaan, kan de fotograaf een gevoel van ruimte en diepte creëren dat de kijker de de foto intrekt.

Kortom, compositie is een essentieel aspect van fotografie. Een goed gecomponeerde foto is visueel aantrekkelijk, evenwichtig en vestigt de aandacht van de kijker op het onderwerp van de foto. Het kan betekenis en emotie overbrengen, een gevoel van diepte en dimensie creëren, en helpen een verhaal te vertellen.

compositie fotografie

Hoe leer je mooie foto's maken?

Het leren begrijpen van beeldtaal is leuk en spannend. Zodra je weet waar je op moet letten in een compositie en aandachtspunten kunt herkennen op foto's, ga je ze vanzelf toepassen tijdens het fotograferen. Het is een beetje als leren lezen; zodra je de woorden en zinnen begrijpt, kun je tekst niet meer negeren.

Zodra je beeldtaal begint te begrijpen, zie je dat meestal direct terug in je foto's. Die worden duidelijker en winnen aan zeggingskracht. Daarna is het gewoon een kwestie van flink oefenen. En dat is precies wat we tijdens het praktijkgedeelte van deze workshop compositie doen: oefenen.

compositie fotografie

Wat leer je?

In deze privéles compositie leer je hoe je gewone kiekjes kan omvormen tot sprekende foto’s. Hoe gaat dat in z’n werk? Simpel: we laten je de de belangrijkste aandachtspunten zien die zorgen dat jouw foto's meer zeggingskracht krijgen.

<32>Hoe is deze workshop opgebouwd?

Deze privéles compositie bestaat uit drie delen:
1) Inleiding: om vooraf alvast wat korte video's en voorbeelden te bekijken
2) Praktijksessie: om te oefenen en te leren door het te doen
3) Naslag: handzaam boekje met samenvattingen

Inleiding

Direct na betaling ontvang je een link en wachtwoord voor de inleiding. Daarmee kun je je alvast voorbereiden op de praktijksessie. Aan de hand van voorbeelden geven we je inzicht in de belangrijkste onderwerpen, waaronder:
  • Wat is het belangrijkste gereedschap voor compositie?
  • Hoe zorg je dat de foto een visuele ingang krijgt?
  • Hoe maak je er een rustig en overzichtelijk beeld van?
  • Hoe geef je de foto zo vorm dat het fraai oogt?
  • Hoe maak je het boeiend en spannend om naar te kijken?
  • Waarom is doorpakken zo belangrijk?

basiscursus compositie

Praktijksessie

Tijdens de praktijksessie - het hart van de privéles - zijn we continu aan het oefenen. Steeds aan de hand van een aandachtspunt. Fotograferen is goed leren kijken, doen en daarna kijken naar wat je hebt geschoten. We bespreken steeds direct na iedere oefening jouw resultaten. Zo ontvang je persoonlijke feedback en krijg je de aandachtspunten stapsgewijs in de vingers.

Naslag

Aan het eind van de praktijksessie ontvang je een handzaam boekje waarin alles nog eens kort en krachtig staat opgeschreven. Natuurlijk hou je ook nog jaren toegang tot de uitgebreide inleiding met de vele voorbeelden.

Wat heb je nodig?

Voor deze privéles heb je een digitale camera of een smartphone nodig. Het maakt niet uit welke merk of type.

compositie

Locatie

Privélessen kunnen op een locatie naar keuze worden verzorgd. Het kan in heel Nederland. Er kunnen reiskosten in rekening gebracht worden als de privéles buiten de regio Haarlem wordt verzorgd. De kosten bedragen 35 euro per uur geschatte reistijd per auto.

Reizen en fotografie zijn passies

Onbekende culturen, nieuwe mensen ontmoeten, prachtige landschappen zien. Reizen verrijkt mij. En brengt verwondering. En die verwondering kan ik goed gebruiken bij het fotograferen. Voor mij is het een middel om mezelf uit te drukken.

De kennis en ervaring die ik de afgelopen 25 jaar heb opgedaan, deel ik graag. In iedereen schuilt een fotograaf. Het is allemaal niet zo ingewikkeld. Met wat gerichte instructie en oefening, kan iedereen prachtige foto's maken.

Han Schnek

Tarief en data

Aantal Tarief (2 uur)
1 deelnemer € 199
2 deelnemers € 225
extra deelnemers € 59 pp
Prijzen zijn excl. reiskosten. Voor particulieren zijn de tarieven inclusief BTW. Voor bedrijven en organisaties exclusief 21% BTW.
Beschikbare data in de komende periode

Hoe boek je een privéles?

Stuur me een whatsapp, sms of e-mail.
Dan bel ik je zo snel mogelijk om je wensen en de mogelijkheden te bespreken.

06 2606 6606
06 2606 6606
han@schnek-fotografie.nl

Veelgestelde vragen

Hands-on. Praktijkgericht. Oefenen loont. Fotograferen is een vaardigheid die je leert door het veel te doen. Tijdens de lessen ligt de nadruk dan ook op gericht oefenen. Daarmee leer je aandachtspunten herkennen en toepassen en zie je snel vooruitgang in je resultaten. Ik hou het graag simpel in de lessen en behandel maar een paar aandachtspunten per keer. Dat betekent dat jij je kan concentreren op deze specifieke vaardigheden en je niet overweldigd voelt door allemaal nieuwe termen en weetjes..

De ervaring leert dat 2 uur optimaal is om de basisvaardigheden van de meeste onderwerpen in de vingers te krijgen. Voor de combinatie van verschillende onderwerpen zoals bijvoorbeeld camera techniek en compositie kan je beter 3 uur uittrekken.

Ja, privélessen kunnen ook in het Engels verzorgd worden.

Soms. In het weekend hebben we meestal groepslessen. Mail, app of bel om te informeren of het ook in het weekend kan.

Ja, het kan zeker 's avonds. Als er maar genoeg licht is om te oefenen.

Maar natuurlijk. Privélessen kunnen individueel, met z'n tweeën of in een besloten groep worden gedaan.

Ja, er worden reiskosten in rekening gebracht als de priveles buiten Haarlem wordt verzorgd. De kosten bedragen 35 euro per uur geschatte reistijd per auto.

Voor particulieren zijn de tarieven inclusief BTW. Voor bedrijven en organisaties exclusief 21% BTW.

Je ontvangt een betaallink waarmee je vooraf via iDeal of creditcard kan betalen. Natuurlijk kan je ook een factuur krijgen.

Han Schnek fotografie cursus

Fotografie cursussen waar je écht wat aan hebt.

Contact
06 2606 6606
06 2606 6606
han@schnek-fotografie.nl

Adressen
Begijnhof 20, 2011 HE Haarlem
Utrechtsedwarsstraat 13-1, 1017 WB Amsterdam
Voetiusstraat 3, 3512 JL Utrecht
Wijnhaven 36, 3011 WS Rotterdam

Fotografie cursussen waar je écht wat aan hebt