Al 14 jaar fotografie cursussen waar je echt wat aan hebt
Al 14jaar
fotografie cursussen waar je echt wat aan hebt

Privéles portretfotografie

Vind je het lastig om een portret te maken dat natuurlijk en spontaan oogt? Wil je weten hoe fotografen dat doen? In deze privéles portretfotografie leer je hoe je sprekende portretten kunt maken. Met een digitale camera of een smartphone. Met natuurlijk licht en zonder speciaal gereedschap.

priveles portretfotografie

Tijdens deze privéles leer je sprekende portretten maken. Dat doen we aan de hand van een eenvoudig stappenplan. Zes praktische aandachtspunten. Als je die gaat gebruiken, maken jouw portretten een enorme sprong voorwaarts. Gewoon met natuurlijk licht, zonder flitsers en andere poespas.

Wat maakt een goede portret?

Een goede portretfoto legt de essentie van de gefotografeerde persoon vast. Hun unieke kenmerken, emoties en persoonlijkheid moeten worden benadrukt. Er zijn verschillende elementen die bijdragen aan een goede portretfoto, waaronder:
 • Goede belichting is essentieel voor een portret. Het moet de kenmerken van het onderwerp benadrukken en een natuurlijke, flatterende uitstraling hebben. Zacht diffuus licht heeft vaak de voorkeur boven hard direct licht.
 • Het helpt als de compositie van een portretfoto evenwichtig en visueel aantrekkelijk zijn. Het onderwerp staat centraal, zonder afleidende elementen op de achtergrond.
 • De uitdrukking van het onderwerp is een cruciaal onderdeel van een goede portretfoto. De fotograaf streeft naar een natuurlijke, ontspannen uitdrukking die de persoonlijkheid en emoties van het onderwerp goed weergeeft.
 • De hoek van waaruit de foto wordt genomen kan het eindresultaat sterk beïnvloeden. Als fotograaf experimenteer je met verschillende perspectieven om de meest flatterende en interessante foto te vinden.
 • Wat nabewerking kan nodig zijn om het uiteindelijke beeld te verbeteren. Denk hierbij aan het aanpassen van de helderheid en het contrast, het verwijderen van oneffenheden of afleidingen en het toevoegen van creatieve effecten.

In het algemeen is een goede portretfoto een foto die een verhaal vertelt en de essentie van het onderwerp op een mooie en boeiende manier weergeeft.

Portretfotografie gaat daarmee verder dan alleen het fotograferen van iemand’s gezicht. Het gaat over het vastleggen van menselijke expressie. Dus niet alleen hoe de buitenkant eruit ziet, maar ook wat er omgaat in die persoon. Het doel van een portretfoto is om die innerlijke emotie vast te leggen.

Als dat lukt, roept een portret gevoelens op bij de kijker. Je voelt je verbonden met de persoon die je ziet. Het kan ook zijn dat het portret je intrigeert en nieuwsgierig maakt. Dan stimuleert het de verbeeldingskracht.

...

Sprekende portretten hebben overigens nog een andere eigenschap: ze vormen een plezier voor het oog. Ze zijn fraai vormgegeven en prettig om naar te kijken. Maar dit soort foto’s zijn bepaald geen toevalstreffers. Het zijn foto's die bewust gemaakt worden. Hoe doe je dat? Dat leer je tijdens deze privéles.

Hoe leer je sprekende portretten maken?

Toen ik ooit de portretten van bekende portretfotografen bestudeerde, vielen mij een paar veel voorkomende kenmerken op:
 • De techniek is altijd dik in orde
 • Het licht meestal zacht
 • De achtergrond vrijwel altijd rustig
 • Het standpunt doorgaans neutraal
 • De nadruk ligt vaak op de gezichtsuitdrukking
 • Het portret is aandachtig vormgegeven
 • De expressie altijd natuurlijk en ongedwongen.

Ik ben deze kenmerken destijds als aandachtspunten gaan gebruiken in mijn eigen fotografie. Dat maakte dat ik bewuster ging fotograferen en al snel veel sterkere portretten ging schieten. Dit heeft mij enorm geholpen in mijn werk als reisfotograaf.

...

Hoe is de privéles opgebouwd?

Deze les bestaat uit twee delen:
1) Inleiding
2) Praktijksessie

Inleiding

Direct na betaling ontvang je een link en wachtwoord voor de inleiding. Daarmee kun je je alvast voorbereiden op de praktijksessie. Aan de hand van voorbeelden geven we je inzicht in de belangrijkste onderwerpen van deze cursus:
 • Welke camera instellingen heb je nodig?
 • Hoe doe je het met een smartphone?
 • Wat voor soort licht zoeken we?
 • Welke achtergrond werkt het beste?
 • Waar let je op bij het standpunt?
 • Hoe kies je de uitsnede?
 • Waar let je op bij de compositie?
 • Welke expressie zoeken we?

Speciale app

Ik heb een speciale cursus app laten maken zodat je alle informatie altijd bij je hebt. Je kunt de app gratis downloaden en activeren op jouw smartphone na je inschrijving.

app voor iOS app voor Android

Praktijksessie

We oefenen veel tijdens de praktijksessie. En steeds aan de hand van één aandachtspunt. Fotograferen is goed leren kijken, doen en daarna de foto's bestuderen. We bespreken daarom direct na iedere oefening jouw resultaten. Zo ontvang je persoonlijke feedback en krijg je de aandachtspunten stapsgewijs in de vingers.

Wat heb je nodig?

Voor deze privéles heb je een digitale camera of een smartphone nodig. Het maakt niet uit welke merk of type. Verder is het handig als er iemand aanwezig is die als "model" kan fungeren.

compositie

Locatie

Privélessen kunnen thuis, op het werk of een locatie naar keuze worden. Het kan in heel Nederland. Er kunnen reiskosten in rekening gebracht worden als de privéles buiten de regio Haarlem wordt verzorgd. De kosten bedragen 35 euro per uur geschatte reistijd per auto.

Tarief

Het tarief voor een privéles start bij 199 euro voor 1 deelnemer en 225 euro voor 2 deelnemers. Extra deelnemers kosten 59 euro pp. Voor particulieren zijn deze tarieven inclusief BTW. Voor bedrijven en organisaties exclusief 21% BTW. Vraag gerust een vrijblijvende offerte.

Tarief privéles (2 uur)

Aantal Tarief
1 deelnemer € 199
2 deelnemers € 225
extra deelnemers € 59 pp
Voor particulieren zijn de tarieven inclusief BTW. Voor bedrijven en organisaties exclusief 21% BTW.

Heb je vragen of wil je een afspraak maken?

Han Schnek Neem gerust contact op voor meer informatie of als een afspraak wil maken.
Mail: han@schnek-fotografie.nl
Bel: 06 2606 6606
WhatsApp: 06 2606 6606