Al ruim 10.000 cursisten gingen je voor
Al ruim 10.000 cursisten gingen je de afgelopen 15 jaar voor

Privéles portretfotografie

Vind je het lastig om een portret te maken dat natuurlijk en spontaan oogt? Wil je weten hoe fotografen dat doen? In deze privéles portretfotografie leer je hoe je sprekende portretten kunt maken. Met een digitale camera of een smartphone. Met natuurlijk licht en zonder speciaal gereedschap.

priveles portretfotografie
Overal in Nederland Wanneer het jou uitkomt Kan vaak op korte termijn
Overal in Nederland
Wanneer het jou uitkomt
Vaak op korte termijn mogelijk

Tijdens deze privéles leer je sprekende portretten maken. Dat doen we aan de hand van een eenvoudig stappenplan. Zes praktische aandachtspunten. Als je die gaat gebruiken, maken jouw portretten een enorme sprong voorwaarts. Gewoon met natuurlijk licht, zonder flitsers en andere poespas.

Wat maakt een goede portret?

Een goede portretfoto legt de essentie van de gefotografeerde persoon vast. Hun unieke kenmerken, emoties en persoonlijkheid moeten worden benadrukt. Er zijn verschillende elementen die bijdragen aan een goede portretfoto, waaronder:
 • Goede belichting is essentieel voor een portret. Het moet de kenmerken van het onderwerp benadrukken en een natuurlijke, flatterende uitstraling hebben. Zacht diffuus licht heeft vaak de voorkeur boven hard direct licht.
 • Het helpt als de compositie van een portretfoto evenwichtig en visueel aantrekkelijk zijn. Het onderwerp staat centraal, zonder afleidende elementen op de achtergrond.
 • De uitdrukking van het onderwerp is een cruciaal onderdeel van een goede portretfoto. De fotograaf streeft naar een natuurlijke, ontspannen uitdrukking die de persoonlijkheid en emoties van het onderwerp goed weergeeft.
 • De hoek van waaruit de foto wordt genomen kan het eindresultaat sterk beïnvloeden. Als fotograaf experimenteer je met verschillende perspectieven om de meest flatterende en interessante foto te vinden.
 • Wat nabewerking kan nodig zijn om het uiteindelijke beeld te verbeteren. Denk hierbij aan het aanpassen van de helderheid en het contrast, het verwijderen van oneffenheden of afleidingen en het toevoegen van creatieve effecten.

In het algemeen is een goede portretfoto een foto die een verhaal vertelt en de essentie van het onderwerp op een mooie en boeiende manier weergeeft.

Portretfotografie gaat daarmee verder dan alleen het fotograferen van iemand’s gezicht. Het gaat over het vastleggen van menselijke expressie. Dus niet alleen hoe de buitenkant eruit ziet, maar ook wat er omgaat in die persoon. Het doel van een portretfoto is om die innerlijke emotie vast te leggen.

Als dat lukt, roept een portret gevoelens op bij de kijker. Je voelt je verbonden met de persoon die je ziet. Het kan ook zijn dat het portret je intrigeert en nieuwsgierig maakt. Dan stimuleert het de verbeeldingskracht.

...

Sprekende portretten hebben overigens nog een andere eigenschap: ze vormen een plezier voor het oog. Ze zijn fraai vormgegeven en prettig om naar te kijken. Maar dit soort foto’s zijn bepaald geen toevalstreffers. Het zijn foto's die bewust gemaakt worden. Hoe doe je dat? Dat leer je tijdens deze privéles.

Hoe leer je sprekende portretten maken?

Toen ik ooit de portretten van bekende portretfotografen bestudeerde, vielen mij een paar veel voorkomende kenmerken op:
 • De techniek is altijd dik in orde
 • Het licht meestal zacht
 • De achtergrond vrijwel altijd rustig
 • Het standpunt doorgaans neutraal
 • De nadruk ligt vaak op de gezichtsuitdrukking
 • Het portret is aandachtig vormgegeven
 • De expressie altijd natuurlijk en ongedwongen.

Ik ben deze kenmerken destijds als aandachtspunten gaan gebruiken in mijn eigen fotografie. Dat maakte dat ik bewuster ging fotograferen en al snel veel sterkere portretten ging schieten. Dit heeft mij enorm geholpen in mijn werk als reisfotograaf.

...

Hoe is de privéles opgebouwd?

Deze les bestaat uit twee delen:
1) Inleiding
2) Praktijksessie

Inleiding

Direct na betaling ontvang je een link en wachtwoord voor de inleiding. Daarmee kun je je alvast voorbereiden op de praktijksessie. Aan de hand van voorbeelden geven we je inzicht in de belangrijkste onderwerpen van deze cursus:
 • Welke camera instellingen heb je nodig?
 • Hoe doe je het met een smartphone?
 • Wat voor soort licht zoeken we?
 • Welke achtergrond werkt het beste?
 • Waar let je op bij het standpunt?
 • Hoe kies je de uitsnede?
 • Waar let je op bij de compositie?
 • Welke expressie zoeken we?

Praktijksessie

We oefenen veel tijdens de praktijksessie. En steeds aan de hand van één aandachtspunt. Fotograferen is goed leren kijken, doen en daarna de foto's bestuderen. We bespreken daarom direct na iedere oefening jouw resultaten. Zo ontvang je persoonlijke feedback en krijg je de aandachtspunten stapsgewijs in de vingers.

Wat heb je nodig?

Voor deze privéles heb je een digitale camera of een smartphone nodig. Het maakt niet uit welke merk of type. Verder is het handig als er iemand aanwezig is die als "model" kan fungeren.

compositie

Locatie

Privélessen kunnen thuis, op het werk of een locatie naar keuze worden. Het kan in heel Nederland. Er kunnen reiskosten in rekening gebracht worden als de privéles buiten de regio Haarlem wordt verzorgd. De kosten bedragen 35 euro per uur geschatte reistijd per auto.

Tarief

Het tarief voor een privéles start bij 199 euro voor 1 deelnemer en 225 euro voor 2 deelnemers. Extra deelnemers kosten 59 euro pp. Voor particulieren zijn deze tarieven inclusief BTW. Voor bedrijven en organisaties exclusief 21% BTW. Vraag gerust een vrijblijvende offerte.

Reizen en fotografie zijn passies

Onbekende culturen, nieuwe mensen ontmoeten, prachtige landschappen zien. Reizen verrijkt mij. En brengt verwondering. En die verwondering kan ik goed gebruiken bij het fotograferen. Voor mij is het een middel om mezelf uit te drukken.

De kennis en ervaring die ik de afgelopen 25 jaar heb opgedaan, deel ik graag. In iedereen schuilt een fotograaf. Het is allemaal niet zo ingewikkeld. Met wat gerichte instructie en oefening, kan iedereen prachtige foto's maken.

Han Schnek

Tarief en data

Aantal Tarief (2 uur)
1 deelnemer € 199
2 deelnemers € 225
extra deelnemers € 59 pp
Prijzen zijn excl. reiskosten. Voor particulieren zijn de tarieven inclusief BTW. Voor bedrijven en organisaties exclusief 21% BTW.
Beschikbare data in de komende periode

Hoe boek je een privéles?

Stuur me een whatsapp, sms of e-mail.
Dan bel ik je zo snel mogelijk om je wensen en de mogelijkheden te bespreken.

06 2606 6606
06 2606 6606
han@schnek-fotografie.nl

Veelgestelde vragen

Hands-on. Praktijkgericht. Oefenen loont. Fotograferen is een vaardigheid die je leert door het veel te doen. Tijdens de lessen ligt de nadruk dan ook op gericht oefenen. Daarmee leer je aandachtspunten herkennen en toepassen en zie je snel vooruitgang in je resultaten. Ik hou het graag simpel in de lessen en behandel maar een paar aandachtspunten per keer. Dat betekent dat jij je kan concentreren op deze specifieke vaardigheden en je niet overweldigd voelt door allemaal nieuwe termen en weetjes..

De ervaring leert dat 2 uur optimaal is om de basisvaardigheden van de meeste onderwerpen in de vingers te krijgen. Voor de combinatie van verschillende onderwerpen zoals bijvoorbeeld camera techniek en compositie kan je beter 3 uur uittrekken.

Ja, privélessen kunnen ook in het Engels verzorgd worden.

Soms. In het weekend hebben we meestal groepslessen. Mail, app of bel om te informeren of het ook in het weekend kan.

Ja, het kan zeker 's avonds. Als er maar genoeg licht is om te oefenen.

Maar natuurlijk. Privélessen kunnen individueel, met z'n tweeën of in een besloten groep worden gedaan.

Ja, er worden reiskosten in rekening gebracht als de priveles buiten Haarlem wordt verzorgd. De kosten bedragen 35 euro per uur geschatte reistijd per auto.

Voor particulieren zijn de tarieven inclusief BTW. Voor bedrijven en organisaties exclusief 21% BTW.

Je ontvangt een betaallink waarmee je vooraf via iDeal of creditcard kan betalen. Natuurlijk kan je ook een factuur krijgen.

Han Schnek fotografie cursus

Fotografie cursussen waar je écht wat aan hebt.

Contact
06 2606 6606
06 2606 6606
han@schnek-fotografie.nl

Adressen
Begijnhof 20, 2011 HE Haarlem
Utrechtsedwarsstraat 13-1, 1017 WB Amsterdam
Voetiusstraat 3, 3512 JL Utrecht
Wijnhaven 36, 3011 WS Rotterdam

Fotografie cursussen waar je écht wat aan hebt