Smartphone fotografie

Wil je fraaiere foto's leren maken met je smartphone? Dan hebben we een paar leuke workshops voor je. Veilig buiten in kleine groepjes. Of online met telefonisch contact.

smartphone cursus fotografie

Workshop in kleine groepjes

De workshops bestaan uit een inleiding en een praktijksessie. Tijdens de praktijksessie oefenen we de belangrijkste aandachtspunten. Dat doen we buiten in kleine groepjes, zodat je veilig kunt oefenen en veel persoonlijke begeleiding krijgt.

Workshop smartphone fotografie
De smartphone heeft wel een camera, maar het is geen camera. En toch kun je er schitterende foto’s mee maken. Als je maar weet waar je op moet letten. Deze workshop smartphone fotografie biedt jou praktische handvatten om sprekende foto's te maken. € 69
Meer info

Online cursussen smartphone fotografie

Ik geef geen online cursussen, maar cursussen op afstand. Mijn fotografie cursussen bestaan namelijk uit:
  • Persoonlijk contact per telefoon
  • Een beperkt aantal onderwerpen per cursus zodat je niet verdwaalt
  • Lesstof die kort en bondig is
  • Gerichte foto opdrachten inclusief kijk-oefeningen
  • Persoonlijke feedback op jouw foto’s
  • De gelegenheid om vragen te stellen en met mij te sparren

Online cursus smartphone fotografie
Zakt de moed je ook wel eens in de schoenen van al die teleurstellende smartphone foto's? Met deze online cursus smartphone fotografie leer je sprekende foto’s maken. Slechts € 59
Meer info


Smaakmakers
Ken je de basis van de compositie, maar zoek je nog andere manieren om de zeggingskracht van je foto's te verhogen? Met de cursus leer je 6 extra technieken die jou gaan helpen om expressieve foto's te maken. € 59
Meer info


Online cursus portretfotografie
Vind je het lastig om een portret te maken dat natuurlijk en spontaan oogt? Je bent niet de enige. Wil je weten hoe fotografen dat aanpakken? Gewoon met natuurlijk licht zonder speciaal gereedschap. € 59
Meer info


Online cursus reisfotografie
Doen jouw reisfoto’s geen recht aan wat je gezien en beleefd hebt tijdens je mooie vakantie?
Reisfotograaf Han Schnek leert je boeiende foto’s maken die je vakantie perfect uitbeelden. € 59
Meer info

Voedselfotografie met een smartphone: 5 top tips voor smartphone fotografie

Wil jij graag een mooie foto van een gerechtje voor Instagram? Of heb je een toffe blog waar je receptjes op deelt en dus foto’s voor nodig hebt?

Hoe dan ook, we maken met z’n allen heel erg graag foto’s van lekker eten – of het nu onze eigen creaties zijn, of die van een topchef in het restaurant.

Maar hoe kunnen we nou de mooiste en beste voedselfoto’s nemen met onze smartphone? Hier volgen 5 top tips voor betere voedselfotografie met je smartphone.

voedselfotografie

Tip 1. Gebruik natuurlijk licht

Wanneer je mooie foto’s van voedsel wil nemen is het erg belangrijk dat je natuurlijk licht gebruikt. Professionele fotografen kunnen hun lichten en lampen op zo’n manier instellen dat natuurlijk licht nagebootst wordt. Als er natuurlijk licht voor handen is gebruiken we dat dan ook best in ons voordeel.

Zet je gerecht bij het raam. Maar niet in de volle zon. Beter in de schaduw. Dat geeft zacht licht. Veruit het mooiste licht voor voedselfotografie.

En vergeet zeker niet om de flitser van je telefooncamera uit te zetten. Als je flitser afgaat kan dit ervoor zorgen dat kleuren verloren gaan of dat bepaalde delen van je foto zoals het bord overbelicht worden.

Tip 2. Regel het scherpstellen en de belichting zelf

Het is een goed idee om zelf scherp te stelen. Dan weet je zeker dat het belangrijkste deel van de foto scherp is. Bij vrijwel alle smartphone doe je dat door op het scherp te tikken.

Hetzelfde geldt voor de belichting. Die kun je ook beter zelf bijregelen. Dat doe je door - net als bij scherpstellen - eerst op het scherm te tikken en dan het schuifbalkje te bewegen tot de helderheid, uitstraling en kleuren jou het meeste aanspreken.

Als je foto wat te donker is geworden kan jij je foto achteraf nog steeds makkelijk aanpassen in een bewerkingsprogramma op je telefoon of je computer.

Tip 3. Gebruik een leuke achtergrond

Zorg voor een leuke achtergrond als je je eigen recepten en creaties wil fotograferen. Gebruik een achtergrond met structuur zoals een houten plank of tafel, of kies voor een neutrale achtergrond zoals wit of grijs.

Zorg voor een rustige achtergrond die niet onnodig afleidt van het onderwerp. Een achtergrond die de juiste sfeer schept voor je foto. De achtergrond is net zo belangrijk voor het eindresultaat als het gerecht.

Tip 4. Gebruik rekwisieten in je foto

Een foto vertelt een verhaal – en om dit verhaal te vertellen heb je rekwisieten nodig. Plaats een open pot salsa in je foto van je zelfgemaakte nachos met kaassaus. Drapeer een oud Hollandse keukendoek over de tafel wanneer je een foto wil nemen van die mooie taart die je zonet hebt gebakken.

Door rekwisieten in je foto op te nemen zorg je ervoor dat jouw foto interessant wordt. Daarnaast kan je door middel van deze rekwisieten ook met kleur, vorm en structuur spelen en jouw voedselfoto beter en makkelijker uitbalanceren.

Tip 5. Nabewerking is belangrijk

Als je aan voedselfotografie doet met een smartphone is het belangrijk dat jij je foto bewerkt voor je hem uploadt op je blog of op Instagram. Dankzij de bewerking kan je de helderheid regelen, de schaduwen donkerder maken en de kleuren wat aan te zetten om jouw voedselfoto er professioneel te laten uitzien.

Op je telefoon kun je apps installeren zoals Snapseed voor Andoid of Snapseed voor iOS om jouw foto te bewerken. Snapseed is gratis en een van de meest gebruikersvriendelijke bewerkings apps.

Conclusie

Het is het vandaag de dag erg makkelijk om met je smartphone professioneel ogende voedselfoto’s te nemen. Toch moet je erop letten dat je natuurlijk licht gebruikt en je flitser uit zet en dat je een geschikte achtergrond gebruikt.

Daarnaast is het ook een goed idee om het scherpstellen en de belichting zelf ter hand te nemen. Gebruik zeker ook rekwisieten in je foto en vergeet niet om je foto achteraf ook nog even te bewerken voor je hem op je blog, Facebook of Instagram uploadt.

Andere top tips voor smartphone fotografie

Hoe maak je een geweldige selfie?
5 top tips

Heb je ooit een foto van jezelf willen maken, zonder dat het op een doorsnee selfie lijkt? Je bent niet de enige. En zo moeilijk is het niet.
Lees verder

Avondfotografie met een smartphone
5 top tips

Je zult ongetwijfeld wel eens gemerkt hebben dat het niet meevalt om ’s avonds scherpe foto’s te maken met een smartphone. Ze worden snel onscherp en korrelig. Hier heb je 5 top tips voor avondfotografie met een smartphone.
Lees verder