Smartphone fotografie tips

Hoe maak je fraaiere foto’s met een smartphone? Waar let je op? Tips uit de dagelijkse praktijk van een reisfotograaf, die steeds vaker met de smartphone fotografeert.

smartphone cursus fotografie

Zes voordelen van fotograferen met je smartphone

"Ai, had ik nou maar een camera bij me gehad." Die tijd is voorbij. Iedereen die een smartphone op zak heeft kan op elk gewenst moment overal een foto van nemen. Toch wordt er nog vaak gedacht dat je met een digitale camera betere foto’s maakt. Misschien is dat waar, maar de voordelen van smartphone fotografie moet je niet onderschatten.

De nadelen van een digitale camera

Maar laten we beginnen bij de digitale camera. Behalve dan dat je voor een goede digitale camera een hoop geld kwijt bent, zijn er nog een paar andere belangrijke nadelen:
  • Een digitale camera stop je niet even in je jaszak. Daar is ie te groot en te zwaar voor.
  • Om mooie foto’s met een digitale camera te maken, moet je echt goede kennis van zaken hebben. Dat is niet zo moeilijk, maar je moet het wel leren.
  • Mensen hebben de neiging om te gaan poseren als ze een fotocamera zien. Dat gaat ten koste van de spontaniteit van de foto’s.

De voordelen van mobiele fotografie

Altijd bij de hand
Bijna niemand gaat tegenwoordig de deur nog uit zonder smartphone. Je kunt dus van alle grappige, leuke of mooie dingen die je onderweg tegenkomt een foto nemen.

Makkelijk in gebruik
Dat spreekt eigenlijk wel vanzelf. Voor het bedienen van je smartphone camera heb je geen hogere wiskunde nodig. Wat wel echt een aanrader is, is een korte workshop met tips en trics om de allermooiste smartphone foto’s te nemen.

Direct bewerken
Je kunt de foto’s direct op je smartphone bewerken. Om foto’s die met een digitale camera genomen zijn te bewerken heb je dure en ingewikkelde programma’s zoals Photoshop nodig. Om de foto’s die je met je smartphone maakt te bewerken kun je volstaan met een simpele app als Snapseed. Een kind kan de was doen.

Leuke foto’s kun je delen
Eén van de grootste voordelen van een smartphone is dat je foto’s kunt delen met je familie en vrienden. Zo maak je hen deelgenoot van dat leuke of grappige moment.

Spontane foto’s
Nog een groot voordeel van fotograferen met je smartphone is dat niemand zich tegenwoordig meer geïntimideerd voelt door de smartphonecamera. Wanneer je met een digitale fotocamera in de aanslag staat om de leukste momenten vast te leggen, zie je dat iedereen gaat poseren. Met een smartphone heb je dat veel minder en krijg je meer spontane foto’s.

Net zoveel foto’s maken als je wilt
In tegenstelling tot bij een digitale camera, kun je de foto’s die je met je smartphone neemt, eenvoudig uploaden naar de cloud. Alles wat je daarvoor nodig hebt is wifi. Niet alleen kun je zo oneindig veel foto’s nemen, maar je hoeft ook nooit bang te zijn dat je je foto’s kwijt raakt.

Andere smartphone fotografie tips

Hoe maak je een geweldige selfie?

Hoe maak je een geweldige selfie?

Heb je ooit een foto van jezelf willen maken, zonder dat het op een doorsnee selfie lijkt? Je bent niet de enige. En zo moeilijk is het niet.
Lees verder

smartphone fotografie tips

Avondfotografie met een smartphone

Je zult ongetwijfeld wel eens gemerkt hebben dat het niet meevalt om ’s avonds scherpe foto’s te maken met een smartphone. Ze worden snel onscherp en korrelig. Hier heb je 5 top tips voor avondfotografie met een smartphone.
Lees verder

iphone fotografie voor Instagram<

Mobiele fotografie voor Instagram

Je hebt geen dure smartphone nodig om geweldige Instagram foto's te maken. Hier zijn 5 tips om de goede Instagram foto’s te maken.
Lees verder

Gaan smartphones de camera helemaal vervangen?

Gaan smartphones de camera helemaal vervangen?

Om die vraag te beantwoorden is het goed om de voordelen van smartphones af te zetten tegen de beperkingen. Al was het maar om wat tegenwicht bieden aan de hoera-stemming die de laatste tijd nogal vaak hoorbaar is.
Lees verder

workshop fotograferen met je smartphone

Workshop smartphone fotografie

De smartphone heeft wel een camera, maar het is geen camera. En toch kun je er schitterende foto’s mee maken. Als je maar weet waar je op moet letten. Deze workshop smartphone fotografie biedt je praktische handvatten om sprekende foto's te maken.
Meer info

workshop reisfotografie met smartphone

Workshop reisfotografie

Herken je dat: je heb duizend foto’s gemaakt tijdens je vakantie, maar eenmaal thuis zijn ze eigenlijk niet zo boeiend. Zoveel mooie dingen gezien, maar toch komt het niet over. Waar ligt dat nou aan?
Meer info

workshop portretfotografie met smartphone

Workshop portretfotografie

Een goede portretfoto heeft iets magisch. Het spreekt ons aan. Het licht is flatteus, de achtergrond rustig, de compositie fraai en de pose natuurlijk en spontaan. Om deze dingen bij elkaar te brengen in het vluchtige moment dat de foto genomen wordt, is best lastig. Wil je weten hoe je dat doet?
Meer info

workshop compositie met smartphone

De kracht van compositie

Is het je wel eens opgevallen dat professionele foto's er visueel aantrekkelijk uitzien? Je ziet direct dat alles goed op elkaar is afgestemd. Alles lijkt te kloppen. Hoe doen fotografen dat? Het antwoord is: compositie. Ook jij kan leren zulke fraaie foto's te maken.
Meer info

5 tips voor voedselfotografie met een smartphone

Wil jij graag een mooie foto van een gerechtje voor Instagram? Of heb je een toffe blog waar je receptjes op deelt en dus foto’s voor nodig hebt?

Hoe dan ook, we maken met z’n allen heel erg graag foto’s van lekker eten – of het nu onze eigen creaties zijn, of die van een topchef in het restaurant.

Maar hoe kunnen we nou de mooiste en beste voedselfoto’s nemen met onze smartphone? Hier volgen 5 top tips voor betere voedselfotografie met je smartphone.

smartphone fotografie tips

Tip 1. Gebruik natuurlijk licht

Wanneer je mooie foto’s van voedsel wil nemen is het erg belangrijk dat je natuurlijk licht gebruikt. Professionele fotografen kunnen hun lichten en lampen op zo’n manier instellen dat natuurlijk licht nagebootst wordt. Als er natuurlijk licht voor handen is gebruiken we dat dan ook best in ons voordeel.

Zet je gerecht bij het raam. Maar niet in de volle zon. Beter in de schaduw. Dat geeft zacht licht. Veruit het mooiste licht voor voedselfotografie.

En vergeet zeker niet om de flitser van je telefooncamera uit te zetten. Als je flitser afgaat kan dit ervoor zorgen dat kleuren verloren gaan of dat bepaalde delen van je foto zoals het bord overbelicht worden.

Tip 2. Regel het scherpstellen en de belichting zelf

Het is een goed idee om zelf scherp te stelen. Dan weet je zeker dat het belangrijkste deel van de foto scherp is. Bij vrijwel alle smartphone doe je dat door op het scherp te tikken.

Hetzelfde geldt voor de belichting. Die kun je ook beter zelf bijregelen. Dat doe je door - net als bij scherpstellen - eerst op het scherm te tikken en dan het schuifbalkje te bewegen tot de helderheid, uitstraling en kleuren jou het meeste aanspreken.

Als je foto wat te donker is geworden kan jij je foto achteraf nog steeds makkelijk aanpassen in een bewerkingsprogramma op je telefoon of je computer.

Tip 3. Gebruik een leuke achtergrond

Zorg voor een leuke achtergrond als je je eigen recepten en creaties wil fotograferen. Gebruik een achtergrond met structuur zoals een houten plank of tafel, of kies voor een neutrale achtergrond zoals wit of grijs.

Zorg voor een rustige achtergrond die niet onnodig afleidt van het onderwerp. Een achtergrond die de juiste sfeer schept voor je foto. De achtergrond is net zo belangrijk voor het eindresultaat als het gerecht.

Tip 4. Gebruik rekwisieten in je foto

Een foto vertelt een verhaal – en om dit verhaal te vertellen heb je rekwisieten nodig. Plaats een open pot salsa in je foto van je zelfgemaakte nachos met kaassaus. Drapeer een oud Hollandse keukendoek over de tafel wanneer je een foto wil nemen van die mooie taart die je zonet hebt gebakken.

Door rekwisieten in je foto op te nemen zorg je ervoor dat jouw foto interessant wordt. Daarnaast kan je door middel van deze rekwisieten ook met kleur, vorm en structuur spelen en jouw voedselfoto beter en makkelijker uitbalanceren.

Tip 5. Nabewerking is belangrijk

Als je aan voedselfotografie doet met een smartphone is het belangrijk dat jij je foto bewerkt voor je hem uploadt op je blog of op Instagram. Dankzij de bewerking kan je de helderheid regelen, de schaduwen donkerder maken en de kleuren wat aan te zetten om jouw voedselfoto er professioneel te laten uitzien.

Op je telefoon kun je apps installeren zoals Snapseed voor Andoid of Snapseed voor IOS om jouw foto te bewerken. Snapseed is gratis en een van de meest gebruikersvriendelijke bewerkings apps.

Conclusie

Het is het vandaag de dag erg makkelijk om met je smartphone professioneel ogende voedselfoto’s te nemen. Toch moet je erop letten dat je natuurlijk licht gebruikt en je flitser uit zet en dat je een geschikte achtergrond gebruikt.

Daarnaast is het ook een goed idee om het scherpstellen en de belichting zelf ter hand te nemen. Gebruik zeker ook rekwisieten in je foto en vergeet niet om je foto achteraf ook nog even te bewerken voor je hem op je blog, Facebook of Instagram uploadt.