Fotografie tips

Welke camera moet ik kopen?

Wekelijks, soms zelfs dagelijks, ontvang ik mailtjes met de vraag: Han, welke camera raad je me aan te kopen? Een simpele vraag die helaas niet eenvoudig te beantwoorden is. Laten we het desondanks toch eens proberen...

 

Voedselfotografie met een smartphone: 5 top tips

Wil jij graag een mooie foto van een gerechtje voor Instagram? Of wie weet heb jij wel een toffe blog waar je receptjes op deelt en dus foto’s voor nodig hebt? Hier volgen alvast 5 top tips voor betere voedselfotografie met je smartphone.

 

Gaan smartphones de camera’s helemaal vervangen?

Om die vraag te beantwoorden is het goed om de voordelen van smartphones af te zetten tegen de beperkingen. Al was het maar om wat tegenwicht bieden aan de hoera-stemming die de laatste tijd nogal vaak hoorbaar is.

 

Hoe maak je een geweldige selfie? 5 top tips

Heb je ooit een foto van jezelf willen maken, zonder dat het op een doorsnee selfie lijkt? Je bent niet de enige. En zo moeilijk is het niet.

 

Avondfotografie met een smartphone: 5 tops tips

Je zult ongetwijfeld wel eens gemerkt hebben dat het niet meevalt om ’s avonds scherpe foto’s te maken met een smartphone. Ze worden snel onscherp en korrelig. Toch is het niet zo moeilijk. Hier heb je 5 top tips voor avondfotografie met een smartphone.

 

Het geheim van sprekende foto's (1)

Ik kocht ik een knappe camera, las de halve bibliotheek en ging op pad. Naar China. China was hot en de plaatjesboeken beloofden een fotogeniek Luilekkerland met schitterende landschappen, exotische bergvolken en fabelachtige architectuur. Wat kon er fout gaan?

 

Het geheim van sprekende foto's (2)

Deel 2 in de serie: de typische kenmerken van het medium fotografie.

 

Het geheim van sprekende foto's (3)

Deel 3 in de serie: de belangrijkste ingrediënten van sprekende foto's.

 

Het verhaal achter de foto

De nieuwste trend in Varanasi (India) is het fotograferen van Baba’s op de punt van een boot midden op de Ganges. Het is maar dat je het weet. Natuurlijk wil ik niet onder doen voor mijn geëerde collega’s en huur een boot met maar liefst vier Baba’s.

 

Hoe selecteer je de beste foto's?

Iedereen loopt er tegen aan. En volgens velen is dit het moeilijkste deel van de fotografie: het selecteren van de beste foto's. Als ik op reis ben, vormt selecteren dagelijkse kost. Laat me vertellen hoe dat bij mij in zijn werk gaat.

 

Kun je met een smartphone goede foto's maken?

Stel je bent als fotograaf op reis met een zwaar autistische camera. Het ding kan alleen foto’s maken met een groot diafragma (f/1.7) en biedt geen enkele controle over sluitertijd of ISO......

 

Vissen als fotografie techniek

Onlangs was ik een weekje in Nepal. Puur en alleen om te vissen. Om te vissen? Ja zeker! Maar dan niet met een hengel en aas. Maar wel met een fotocamera. Vissen is een techniek die veel reisfotografen toepassen. Het werkt als volgt....

 

Bokeh: de kunst van fraaie onscherpte

Al gaande weg, komt er bij iedereen een moment dat je het ziet. Het voelt als een Eureka ervaring. Weten dat je het licht gezien hebt. Dat je iets belangrijks ontdekt hebt. Bij mij duurde het een paar jaar nadat ik serieus begonnen was met fotograferen.

 

Waarom doorpakken zin heeft?

Veel mensen geloven dat professionele fotografen alleen maar goede foto's maken. Helaas, zelfs de toppers moeten iedere keer weer hard werken om tot sprekende resultaten te komen.

 

Heeft goed leren flitsen zin?

Flitsen roept veel weerstand op. De overheersende opinie is: “Natuurlijk licht geeft fraaiere resultaten dan flitslicht.” Ik ben het daar hartgrondig mee eens. Maar dat weerhoudt mij niet om geregeld te flitsen.